ISTAKNUTE VIJESTI

Dana 8. svibnja 2011. najavljen je na Proštini, kod Križa, u općini Marčana, veliki narodni skup istarskih SAB-ovaca u povodu 90. obljetnice Proštinske bune, prvog oružanog otpora tada nadolazećem talijanskom fašizmu.

Bio je to organizirani otpor i odgovor Hrvata jugoistočne Istre na nasrtaje talijanskih fašističkih skvadrona koji su maltretirali hrvatske seljake na tom području samo zato jer nisu bili Talijani. Vlast koja još nije bila fašistička tolerirala je šovinističko i barbarsko nasilje nad Hrvatima toga kraja koje je na koncu eskaliralo njihovom pobunom 1921. godine. Predvodnik tog prije svega nacionalnog pokreta otpora je bio, tada mladi student povijesti i filozofije, Ante Ciliga.

Ironija je povijesti da će na tom skupu glavni politički gosti biti, nacionalni veleizdajnik, tajni haaški svjedok i krivokletnik, bivši HDZ-ov „jastreb“, pjevač ustaških budnica i koračnica, a danas počasni predsjednik SAB-a Stipe Mesić i njegov politički šegrt IDS-ov jugo – neoliberal i mrzitelj svega državotvorno hrvatskog, Damir Kajin.

Dr. Ante Ciliga, jedan od najvećih hrvatskih političkih mislioca, čovjek koji je zbog svojih političkih uvjerenja prošao austrijske, talijanske, srbijanske, hrvatske i sovjetske progone, zatvore, logore i izolacije nije zavrijedio da na skupu, koji se održava u znak sjećanja na događaj u kojem je on bio glavni akter, sudjeluju kao protagonisti, apologeti titoističkog diktatorskog jugo – režima čiji je on bio žestoki protivnik i osporavatelj. Ciliga i Tito su bili vječni kontrahenti i nepomirljivi protivnici!

Prvoga je zanimala istina i na njoj utemeljena pravda i sloboda za sve narode svijeta, pa tako i hrvatskog, dok je drugoga interesirala samo diktatorska vlast zbog čuvanja teritorijalnog integriteta neprirodne tvorevine Jugoslavije, a u službi britanske imperije i njezinih globalnih interesa. To danas ne vide jedino politički sljepci ili oni koji su i dalje u službi Njezinog visočanstva!

Za razliku od ove dvojice suvremenih „mađarona“, dr. Ante Ciliga je bio samostalan i slobodan mislioc koji je čitav svoj život odbijao služenje kolonijalističkom i neokolonijalističkom sustavu vladanja svijetom i tražio emancipatorski put za slobodan i skladan razvoj svih naroda svijeta bez međusobnog ugnjetavanja i porobljivanja. Tito, Mesić i Kajin na jednoj strani i Ciliga na drugoj, dva su potpuno suprotna i nepomirljiva koncepta. Ciliga nikada ne bi radio protiv interesa vlastitog naroda, a u korist Beograda, Londona, Rima, Haaga...ili Bruxellesa!

Za njega bi bilo nepojmljivo masovno ubijanje vlastitog naroda zbog vlasti, posebice još k tomu u interesu tuđinaca, za njega bi bilo izručenje hrvatskih generala, dodvoravanje stranim centrima moći, lažno svjedočenje te izdaja vlastitog naroda i njegove države nešto što bi se trebalo radikalno i najoštrije sankcionirati, a ne da se takvi uz pomoć, prije svega, (stranih) medija još nameću kao „progresivni i jedino prihvatljivi“ likovi „hrvatske“ politike!

Nastup ove dvojice clownova u hrvatskoj politici na proslavi Proštinske bune, izravno je gaženje po svemu onomu što je Ciliga zastupao i bio! Tu se radi o totalnoj diskrepanci, kako onoj moralnoj i intelektualnoj, tako i onoj nacionalnoj i političkoj - na jednoj strani nacionalno i moralno zakržljali patuljci, a na drugoj hrvatski povijesni div, moralna vertikala, suvremeni Veli Jože hrvatske Istre!

Udruga dr. Ante Ciliga iz Pule želi hrvatsku javnost upoznati i upozoriti na ovu apsurdnu političku manipulaciju koja ima za cilj kompromitaciju dr. Ante Cilige kao velikog Istranina i hrvatskog domoljuba!

 

Za Udrugu dr. Ante Ciliga – Pula

Ninoslav Mogorović, predsjednik