Kultura

Predstavljena mohografija “Hod po rubu, s Ivicom“

Monografija “Hod po rubu, s Ivicom“ Gordane Gadžić predstavljena u petak, 20. srpnja s početkom u 12 sati u kavani Hrvatskog narodnog kazališta Split. Ovo djelo, u izdanju Školske knjige, okupilo je neizbrisive tragove Ivice Vidovića koje je ovaj veliki glumac ostavio u kazalištu, na filmu i televiziji. Osim autorice, na predstavljanu o monografiji govorili su Ivica Ivanišević i Jurica Pavičić.

Trolist novih ulja Mladena Žunjića

Hrvatski umjetnik, slikar Mladen Žunjić iz Zagreba, poznat je po svom predanom i kontinuiranom radu, svakodnevnom slikanju, koje se često odvija u dvije, tri različite ili slične, ali gotovo istodobne autorske faze.

Komemoracija za Radu Perkovića

U Hrvatskom narodnom kazalištu Split, u ponedjeljak 23. srpnja, s početkom u 12 sati, održat će se komemoracija za glumca, redatelja i nekadašnjeg dugogodišnjeg intendanta HNK Split i ravnatelja Splitskog ljeta, osnivača Marulićevih dana, dobitnika brojnih nagrada i priznanja Radu Perkovića, koji je preminuo 15. srpnja.

Viktorija od neprijatelja potvrdila status uspješnice

Prošlogodišnja dramska uspješnica Marin Držić - Viktorija od neprijatelja Hrvoja Ivankovića u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla sinoć je izvedena u sklopu dramskog programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara, a ansambl ju je posvetio nedavnoj preminuloj, velikoj Mariji Kohn. Sljedeće izvedbe predstave su večeras, sutra i prekosutra (21., 22. i 23. srpnja) u parku Umjetničke škole s početkom u 21.30 sati. Sudeći prema reakcijama publike nakon sinoćnje prve reprizne izvedbe ove godine, predstava je potvrdila svoj status festivalske uspješnice.

Završava 65. Pulski filmski festival

Imena dobitnika Zlatnih arena 65. pulskoga filmskog festivala bit će objavljena na konferenciji za novinare u Circolu - Zajednici Talijana u 12 sati. Svečana dodjela nagrada održat će se u 21.30 sati u Areni, a dodjeli će nazočiti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja će uručiti Veliku zlatnu arenu producentu najboljega filma.

FRAGMENTI SJEĆANJA Darije Dolanski Majdak

U nizu cjelovitih i složenih ciklusa ,akademska slikarica iz Zagreba, Darija Dolanski Majdak, realizirala je seriju raznovrsnih kvadrata, 30 x 30 cm, u tehnici pastela na platnu, koje slobodno možemo nazvati fragmentima sjećanja,kada svaki dan u dnevniku mijenja u stvarnosti kvadrat platna prekriven jedinstvenom kombinacijom pastela.

Yuya Okamoto okupio znalačku publiku u Dvoru

Japanski violončelist Yuya Okamoto koji je lani osvojio Nagradu Eugène Ysaÿe na prestižnom Međunarodnom natjecanju Queen Elisabeth i američki pijanist latvijskog podrijetla Robert Kulek otvorili su sinoć, 19. srpnja koncertnu sezonu 69. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju Kneževa dvora.

Koncert Aljoše Jurinića na Splitskom ljetu

Pijanist Aljoša Jurinić na svom će solističkom recitalu 22. srpnja s početkom u 21 sat u Meštrovićevu Kaštilcu izvedbom  skladbi glazbenih velikana Franza Schuberta, Mauricea Ravela i Fryderyka Chopina otvoriti koncertni dio programa 64. Splitskog ljeta.

Ovacije za Dee Dee Bridgewater i Jazz orkestar HRT-a

Američka jazz diva i višestruka dobitnica nagrade Grammy Dee Dee Bridgewater nastupila je sinoć, 18. srpnja, ispred Katedrale uz pratnju Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem dirigenta Andreasa Marinella. Ovaj jedinstveni koncert pod pokroviteljstvom Mastercarda privukao je domaću i brojnu inozemnu publiku koja je vrhunsku izvedbu jazz standarda pratila gotovo bez daha.