Kultura

Knjiga osvrta, ogleda i kritika Likovni svjetovi autora Nikole Šimića Tonina

Kada općenito pomislimo na likovne svjetove u množini ili svijet likovnosti u jednini pred nama se u oba ''slučaja'' pruža širok, gotovo bezgraničan ali poprilično neodređen i neopterećen oblikovno-koloritni pojam koji upućuje na domete ljudske izražajnosti u ovom našem kao i nekim drugim možebitnim prostorima stvaralačkog naboja, napregnuća – to jest one kreativne prostornosti misaonog koju tek treba spoznati te je kao takva trenutačno nedostupna našim osjetilima, dakle koja nam se (kao u prizoru osvanuća) otvara ili tek ima otvoriti...

James Redfield: Celestinsko proročanstvo

Nedavno je zagrebački nakladnik VBZ u svojoj biblioteci Ambrozija,objavio „svjetski književni fenomen prodan u više od 20 milijuna primjeraka“, Jamesa Redfielda u prijevodu s engleskog Gorana Pavelića.

Knjiga o hrvatskim majkama

Iz tiska je izašla još jedna zanimljiva i iznimno vrijedna knjiga Mladena Pavkovića - „Hrvatske Junakinje Domovinskog rata“ (fotomonografija). Riječ je o podsjećanje na Hrvatske Majke, prije svega na Katu Šoljić, Evu Šegarić i Mariju Jović, hrabre žene koje su za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu dale – sve, pa čak i svoje sinove.

Novi ciklus akvarela i akrila Bojana Doleneca

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Bojan Dolenec, autor je opsežnog i složenog ciklusa, izlagao je na brojnim zapaženim samostalnim izložbama, prije stanovitog vremena došao je s obitelji živjetio u Slavoniji, u mjestu Velika, gdje i predaje likovni u školi,ostavljajući iza sebe godine života provedenih u Zagrebu.

Nova izložba Zrinke Moslavac

Slikarica Zrinka Moslavac suvremena je hrvatska likovna umjetnica, autorica je zanimljivog opusa, većinom nefigurativnih motiva, izlagala je uspješno na nekoliko samostalnih izložbi.

Početak zrelosti

Nedavno je agilni zagrebački nakladnik VBZ objavio novu knjigu suvremene hrvatske pjesnikinje Irene Matijašević, Početak zrelosti, u biblioteci TRIDVAJEDAN PJESNIŠTVO, u izvrsnoj opremi, u tvrdom uvezu.

Novi ciklus Hanibala Salvara

Hanibal Salvaro,suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je iznimnog međunarodnog ugleda, kontinuirano djeluje niz desetljeća, od svoga atelijera do organizacija renomiranih izložbi keramičara diljem svijeta.

Ulja i akrili Tomislava Puntara

Pored istančanog ciklusa breza slikar Tomislava Puntar, slikao je paralelno i drugi, vrlo figurativni ciklus posvećen arhitekturi, prirodi u ulju i akrilu na platnima srednjega formata.

Faktologija

Kada Vam je dosta i književnosti i popularnih znanosti i niza tajanstvenih svjetskih urota, posegnite za neobičnom knjigom.