Kultura

Knjigozori Miljenka Stojića: Nju su objesili

o-ljudimaMaja Pavelić Runje, O ljudima, o životu u književnom djelu Mile Budaka, Naklada Trpimir, Zagreb, 2017.

Hrvatska književnost ni do dana današnjega nije se uspjela oporaviti od posljedica Drugog svjetskog rata. Mnogi, naime, njezini stvaratelji ostali su zatrpani u kojekakvim rovovima ili jamama, a njihovim preživjelim istomišljenicima onemogućeno je stvaranje. Jugokomunisti su silom kovali novog čovjeka i novu književnost. Pomagale su im u tomu prodane duše. Ostali su se prikrivali ili su se kajali za zablude.

Književni natječaj u spomen na 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca

Želeći njegovati spomen na 66 hercegovačkih franjevaca koje su kao nevine tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata pobili jugokomunisti, Vicepostulatura postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće", u suradnji s Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne, raspisuje nagradni natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata za uratke iz: književnosti, glazbe, likovne kulture, povijesti, računalstva, umjetničke fotografije, videa. Natječaj je otvoren za: djecu (pučka škola), mladež (srednja škola), odrasle (studenti i punoljetni).

Premijerno predstavljen roman Od Franje do Franje

Velika dvorana hotela Brotnjo u Čitluku i ove godine bila je dupke ispunjena na predstavljanju novog romana Od Franje do Franje istknute književnice Anite Martinac, na kojem su brojni posjetitelji doista mogli uživati u izvanrednom kulturnom događaju.

Knjigozori Miljenka Stojića: Zemlja, dom

svitanja-u-jeninuSusan Abulhawa, Svitanja u Jeninu, Iris Illyrica, Zagreb, 2017.

Kad su naši pretci izlazili iz Egipta... Kad su naši pretci dolazili iz... Ovako nekako uobičajeno počinju priče židovskog i palestinskog naroda. A misle na jednu te istu zemlju. Čija je na kraju?

Susan Abulhawa ovim je djelom podigla spomenik patnji svoga naroda. Živjeli su u Palestini pod engleskom upravom. Došla je 1948. i sve se preokrenulo. Proglašen je Izrael, nemir se uselio među masline. Obitelj Abulhija istjerana je iz Ein Hoda i zatvorena u izbjeglički kamp Jenin.

"Od Franje do Franje" - novi roman Anite Martinac

Prvo predstavljanje romana Od Franje do Franje, autorice Anite Martinac, dogodit će se u petak 15.rujna s početkom od 20,00 sati u Hotelu Brotnjo Čitluk, u programu povodom obilježavanja 62. Turističko kulturno-gospodarske manifestacije Dani berbe grožđa – Brotnjo 2017. koji organizira Ogranak Matice hrvatske Čitluk. Roman će predstaviti Hloverka Novak Srzić , prof. dr. sc. Antun Lučić, prof. Željko Primorac, prof. Andrija Stojić i sama autorica.