Kultura

Magična prožetost

Govoriti o aktualnoj umjetničkoj produkciji suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog kipara Vitolda Košira i vezi s glazbom ( i akademski je glazbenik, svira violu u orkestru) i ne spominjati njihovu izrazitu prožetost, gdje doista dva zasebna volumena postaju novo, jedno, jednostavno nije moguće jer njegovo kompleksno djelo počiva na temeljima prožetosti nota i kompozicija.

Predstavljena knjiga akademika Nenada Cambija

U organizaciji Književnoga krug Split, Sveučilišta u Splitu, u Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, u nedjelju, 20. rujna, u sklopu 32.Knjige Mediterana“ koja se održava (20. - 26. rujna), pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a organizaciji Književnoga kruga Split, Katoličko bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, predstavljena je knjiga akademika Nenada Cambija „Umjetnost antike u hrvatskim krajevima “udžbenik Joška Božanića „Vernakularna stilistika“.

Michael Martens: Ivo Andrić - jedan europski život

Nedavno je zagrebački nakladnik Ljevak u Biblioteci posebnih izdanja objavio biografiju jedinog jugoslavenskog nobelovca Ive Andrića, Michaela Martensa „ Vatra u vatri „(Ivo Andrić-Jedan europski život), na preko četristo stranica i u nadahnutom prijevodu Andyja Jelčića.

Splitski koncert u prigodi 110. obljetnice rođenja Ivana Pavla II. (1920.-2020.)

U subotu, 18. rujna, u Gradskom kazalištu mladih u Splitu, u organizacijiPoljske kulturne udruge Polonez i Varšavskog simfonijskog orkestra Impressione održan je prvi koncert u Splitu pod nazivom „Pepeo i dijamant - Ivan Pavao II. zauvijek s nama“, posvećen 100. godišnjici rođenja svetog Ivana Pavla II.,jednom od simbola neovisnosti Poljske i Hrvatske.

Donacija Iris Bondora Dvornik

Akademska slikarica Iris Bondora Dvornik, suvremena je hrvatska likovna umjetnica, autorica je kompleksnog i zapaženog opusa, izlagala je na preko pedeset samostalnih izložbi.

Novi ciklus Željka Bubala

Akademski slikar iz Splita, Željko Bubala, istaknuti je pripadnik hrvatskih likovnih umjetnika, autor je vrlo osobenog opusa, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama.

Uz 90-i rođendan Ivana Aralice

Ovih je dana devedeseti rođendan obilježio Ivan Aralica. Aralica je rođen 10. rujna 1930. u selu Puljane u prominskom kraju. Kao dječak bio je u partizanima, o čemu piše u autobiografskom romanu Sjene.

Stihovi su ispunili prostor Zavičajnoga muzeja Biograda na Moru

15. 09. 2020., 20 : 00., h, u prostorijama (otvoreni prostor) Zavičajnoga muzeja Biograd na Moru, uz poštivanje svih pravila „Stožera…“ predstavljena je treća knjiga pjesama pjesnikinje iz Biograda n / M., Jasenke Medvedec: BITI. Nakladnik Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar. Biblioteka Donat.