Kultura

Zoran Šimunović izlaže u Beču

Već u ovim ranim godinama,akademski slikar iz Osijeka,radi u Vukovaru,Zoran Šimunović ostvario je niz zapaženih samostalnih izložbi i u domovini ali i u svijetu. Značajan ugled stekao je s nekoliko ciklusa velikih formata izrazite simbolike,snažnog kolora.

Novi ciklus fotografija Borisa Jagačića

Boris Jagačić suvremeni je hrvatski fotograf,neumorni istraživač i tražitelj iznimnosti svakodnevnih motiva,koje često u njihovoj izvanrednoj jednostavnosti i ne primjećujemo,prolazeći pored njih,iznenada se suočavajući.

Novi ciklus Davorina Radića

Akademski slikar Davorin Radić pripada uskom krugu suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika,koji se ističu svojim opusom i visokim artističkim dosezima.Iznimno vrijedan,realizirao je niz zapaženih ciklusa,od aktova i krajobraza,preko mitoloških tema do apstrakcije,izlažući na brojnim ali i skupnim izložbama(Contra) diljem domovine i u inozemstvu i najbolji odabir predstavio u nizu monografija posvećenih pojedinim aspektima njegova nadahnutog slikarstva.

Dimitrije i Dante

U povodu 700. obljetnice Danteove smrti,akademski slikar Dimitrije Popović,autor europskog renomea,predstavio se je s novom samostalnom izložbom u Sveučilišnoj i Nacionalnoj knjižnici u Zagrebu.

Novi ciklus ulja Nevena Otavijevića

Zadarski slikar,Neven Otavijević,suvremeni je hrvatski likovni umjetnik,autor je zanimljivog i nadahnutog ciklusa ponajprije krajobraza,prostora u kome živi,prostora priobalja i otoka,ali svakako,prostora u kome je more ključni element.

Znao je

Prikaz knjige: Vendelin Vasilj, Dekonstrukcija komunizma, Glas Koncila, Zagreb, 2020.

Željko Prstec i Varaždin

Željko Prstec istaknuti je hrvatski likovni umjetnik, autor nadahnutog opusa specifičnog izraza, zaljubljenik u svoj grad Varaždin.

Katarina Pejaković: Moj autobiografski roman „Anđeo“ opisuje kako smo mi u iseljeništvu podnosili Domovinski rat

Većinu svog života, Katarina Pejaković, provela je u Kanadi, gdje je uz ostalo bila iznimno aktivna i u hrvatskim kulturnim udrugama. Piše pjesme, priče, članke i igrokaze za djecu, a svoje uratke objavljuje i u raznim časopisima i novinama. Veliki broj članaka napisala je i objavila o našim iseljenicima. Autorica je zbirki pjesama „Samotni putnici“ i „Sjena u oku“, knjige duhovnog razmišljanja „Deset zapovijedi ljubavi“ i autobiografskog romana „Anđeo“, koji je preveden i na engleski, a koji će biti predstavljen 17. rujna u dvorani Hrvatske Matice iseljenika u Zagrebu.