Kultura

Ivan Jakšić, akademski kipar- nova nada hrvatskoga kiparstva

Bračanin Ivan Jakšić, akademski kipar, najmlađi iz obitelji koja se već niz generacija bavi umjetničkim oblikovanjem kamena, mukotrpno i uspješno jer kamen je tvrd i otima se, ne da se, potrebna je iznimna energija čovjeka koji ga želi preoblikovati, ne potčiniti sebi.

Raspored drugog dana 29. Marulićevih dana

U srijedu 24. travnja, drugog festivalskog dana Festivala hrvatske drame 29. Marulićevi dani u konkurenciji za nagrade bit će prikazane predstave Djevojčica sa žicama Marjana Nečaka i Maje Hrgović u koprodukciji Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane i Moving Music Theatre Bitola i Kako je počeo rat na mom otoku Ive i Vinka Brešana u koprodukciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku. U popratnom će programu biti javno pročitana drama Raj pa kraj Predraga Raosa, prvonagrađena na natječaju Marin Držić Minitarstva kulture RH.

Započeli 29. Marulićevi dani

U Splitu je, u utorak, 23. travnja, otvoren Festival hrvatske drame 29. Marulićevi dani. Prva festivalska izvedba na programu je bila u 18 sati u Multimedijalnom kulturnom centru gdje je ansambli Istarskog narodnog kazališta i Gradskog kazališta iz Pule izveo predstavu Furbaćona 2 Branka Lučića. Nakon toga na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split Festival je otvorila ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen-Koržinek. Svečanost otvorenja započela je u 20 sati, a nakon toga ansambl HNK Split izveo je dramu Paralelni svijetovi Mire Gavrana.

Počinju 29. Marulićevi dani

U Splitu će se od 23. do 30. travnja održati 29. po redu Festival hrvatske drame Marulićevi dani, međunarodna natjecateljska smotra uprizorenih hrvatskih dramskih tekstova u izvedbi kazališta iz svijeta i Hrvatske. Izbornica dr. art. Mira Muhoberac izabrala je trinaest predstava koje će biti prikazane u konkurenciji za festivalske nagrade.

Od antičkih Delmata do Hrvata

Prikaz knjige: Marin Zaninović, Ilirsko pleme Delmati, Ogranak Matice hrvatske Šibenik, Gradska knjižnica „Juraj Šišgorić“ Šibenik, Šibenik, 2007.