Kultura

Novi ciklus Damira Medvešeka

Kontinuirano radeći na novim scenografijama, akademski slikar Damir Medvešek, glavni scenograf u HNK-u, suvremeni hrvatski likovni umjetnik s dobrim inozemnim ugledom, iznenada je došao do sjajne ideje.

Novi ciklus crteža Duška Šibla

Kontinuirani rad umjetniku uvijek donosi samo korist jer realizirajući većinu ideja (nemoguće je sve ostvariti) uviđa prednosti pojedinih izvedbi i slobodnije nastavlja s radom,prepuštajući se dublje i cjelovitije privlačnosti i složenosti motiva.

Most duginih boja

U jednom Kraljevstvu živjeli i vladali kralj Stjepan i kraljica Katarina. Bili su dobri vladari i narod  ih je volio, ali nisu mogli imati djece pa se za pomoć obratili Dobroj vili. Dobra vila je obećala da će im se uskoro roditi dvije prekrasne kćerke blizanke. Kraljevski par bio je presretan.  To dočula Zla vila i nabacila je kletvu da će se sestre, kad odrastu, posvađati jer će se obje zaljubiti u istog mladića.

Umjetnik u svom atelijeru

Nedavno je poznati hrvatski fotograf Pero Dragičević napravio niz fotografija našeg međunarodno priznatog umjetnika Matka Trebotića u njegovom splitskom atelijeru.

„Ismijavaju me, teško mi je…“

Malo je koji HRT- ov prilog doslovce „zapalio“ medijski prostor u susjedstvu. O komentarima ispod priloga ne bih. Posebno onim u Srbiji i u Republici Srpskoj u BiH, pa i u samoj BiH. Oni su poziv za ozbiljnu analizu stanja u regiji. Od nekih od njih diže se kosa na glavi. Zorno govore kako je i dalje ovaj prostor „bure baruta“ – zona mira nikako nije. A tek o govoru mržnje… Evo što je regiju diglo na noge. „Bijes“ u Srbiji i Republici Srpskoj u BiH ne stišava se.

Tiskan zbornik humorističnih priča na čakavštini Pinka smija

Najboljom humorističnom pričom na južnočakavskom dijalektu proglašena je priča Višćica autora Nikše Krpetića iz Splita, najboljom humorističnom pričom na sjevernočakavskom dijalektu proglašena je priča Kako se penzionerka luštra za poć spat autorice Nadije Rubeša iz Mošćeničke Drage, dok je najboljom humorističnom pričom u kategoriji „dječja humoristična priča na čakavštini“ proglašena priča Misto di ćešparkirat koju je napisao Karlo Mijaković, učenik Osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog (mentorica: Mirela Carev).

Sedlar o ‘Dari iz Jasenovca’: Ovdje se radi o očitim budalaštinama

Film ”Dara iz Jasenovca” srbijanskog redatelja Predraga Antonijevića posljednjih dana izazvao je brojne osuđujuće reakcije kritičara i javnosti. Recenzenti navode kako se u filmu “pojavljuje još jedna melodrama o holokaustu koja se tijekom godina pokazala kao magnet za Oscara”, no unatoč tome, ispao je iz utrke za prestižnu nagradu.