Kultura

Hrvoje Hitrec: Ministar informiranja u Vladi Kraljice mira

Godinama pratim književni i neknjiževni rad fra Miljenka Stojića, njegovu prozu,pjesnička djela, njegove britke kolumne koje čitam na poučne knjige namijenjene djeci, pratio sam njegove medijske pothvate međugorske, postulatorske širokobriješke, vodio ga u bilješkama kao čovjeka koji je bio pionir informatičke revolucije u franjevaca, barem na ovim našim hrvatskim prostorima. Ministar informiranja u Vladi Kraljice mira.

Završeni 27. Marulićevi dani

Uručivanjem festivalskih nagrada, u petak, 28. travnja, na pozornici HNK Split završio je Festival hrvatske drame 27. Marulićevi dani koji su se održali od 21 – 28. travnja. Nakon što je Pavlic Bajsić Brazzoduro, jedna od nagrađenih umjetnica, proglasila festival zatvorenim, kao posljednju predstavu van konkurencije za nagrade, ansambl Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika izveo je dramu Duša od krumpira Rade Jarka.

Duša od krumpira na pozornici HNK Split

Kao posljednju predstavu Festivala hrvatske drame 27. Marulićevi dani, izvan konkurencije za nagrade, ansambl dubrovačkog Kazališta Marina Držića u petak 28. travnja na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split, nakon svečanog zatvaranja koje počinje u 20 sati, izvest će dramu Rade Jarka,  Duša od krumpira.

Knjigozori Miljenka Stojića: Jedan dan

moje-ce-usi-rastiSrećko Marijanović, Moje će uši rasti, Naklada DHK HB – Matica hrvatska, Mostar – Stolac, 2015.

Ima pjesnika s kojima ne znaš što bi, a ima i onih koje čitaš. Marijanović spada u potonje.

Napisao je zbirku, mogli bismo reći, u jednom dahu, iako su tu sabrane pjesme iz različitih razdoblja i različitih tematika. Protuslovno? Pročitajmo posljednji stih u zbirci: ne djede ne ću stati (Ne ću stati) Započeo je nešto, nailazio na raznorazne poteškoće, ali on ide dalje zbog zavjeta koji je nekada dao. Očito poglavito samima sebi jer samo u tom slučaju prikupljamo dovoljno snage ići naprijed. Što se može, pomalo smo sebični, ta ljudska smo bića. No, nakon toga zavjet se prelijeva i na druge. Bića smo ipak u odnosu prema nekome.

Predstavljena knjiga Nima Splita brez Splita – haiku po spli'sku

Knjiga Nima Splita brez Splita– haiku po spli'sku, književnice Dunje Kalilić u predstavljena je 24. travnja u GK Marka Marulića u Splitu. O knjizi su uz autoricu govorili prof. Daniela Visković Veršić, moderatorica Grozdana Ribičić, a pjesme su krasnoslovile učenice IV. gimnazije "Marko Marulić" Tonka Curić i Anamarija Tokić. Program je vodila Grozdana Ribičić.

Previše šutnje o hrvatskom jeziku

Previše je političke i stručne šutnje u Hrvatskoj kad je u pitanju hrvatski jezik, gospon Mijović Kočan. Hrvati u svojem vokabularu i hrvatskim simbolima nose sve tajne prošlosti jer se radi o jeziku i simbolima izgubljene civilizacije koji su se samo mijenjali kroz vrijeme, a donekle se sačuvala kod današnjih Hrvata.

Svečano otvoreni 27. Marulićevi dani

Festival hrvatske drame 27. Marulićevi dani svečano je otvoren u petak 21. travnja na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split. Svečanost otvorenja započela je u 20 sati, a Festival je otvorenim proglasio Davor Špišić.