KOLUMNA IVANA MIHAELA BANA - PROSUDBE PROCESA

Ivan M. Ban: Kriza vlasti – pretposljednja epizoda

Znam, nije pristojno citirati svoje prosudbe, uz ispriku ili bez nje čitatelj će ionako odmjeriti kaznu, ali, događaji unatrag dva tjedna daju priliku spomenuti nekoliko rečenica koje sam na mrežnim stranicama ovoga portala napisao prije godinu i tri mjeseca.

Ivan M. Ban: Predloženi kurikul je štetan i treba ga zaustaviti

Reforma! Ima li mrskije od ove riječi u vokabularu političara? Aktualne polemike o SDP-ovom kurikulu asociraju na okolnosti reforme školstva od prije četrdesetak godina. Svima poznata Šuvarova 'reforma odgoja i obrazovanja' aktivirana 1977. godine bila je kao bomba sa zadrškom: razara i danas pa se uzrok mnogim zabludama današnjeg vremena može naći u kasnim sedamdesetim godinama.

Ivan M. Ban: Tko Timu bira tim?

Tako je svoj tekst naslovio dr. Vice Batarelo i objavio ga 26. veljače na svojoj web stranici. Na pitanje u naslovu bloga Batarelo odgovara: 'Tim mora birati svoj tim i ne bi bilo pravedno ni fer da mu to drugi rade stavljajući ga tako pred gotov čin i potkopavajući njegovu poziciju'.

Ivan M. Ban: Što je u pozadini slučaja Lozančić?

Prije tjedan dana (5. veljače 2016.) Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović osobno je priopćila Draganu Lozančiću kako ne uživa njezino povjerenje zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Donijela je Odluku kojom ga razrješava dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Ivan M. Ban: Hajka s Prisavlja

Nakon što su Domoljubna koalicija i Most dogovorili suradnju i potpisali sporazum, u režiji medija je počeo lov na potencijalne kandidate za ministre buduće hrvatske Vlade. S kojim ciljem?

O sjednici Sabora i pokušaju povratka na staro

Tražeći povjerenje parlamentarne većine u svom nastupnom izlaganju programa Vlade Tim Orešković je u konciznom obliku i na jasan način pred novoizabranim zastupnicima u Saboru rekao da je osnovni hrvatski problem DUG i da će se on i njegov ministarski tim fokusirati na rješavanje toga duga.

Ivan M. Ban: O Milanovićevim pučističkim namjerama

Pokušaj konstituiranja Sabora u petak 3. prosinca po mnogo čemu će ostati zapamćen, ponajprije zbog pokušaja izbora predsjednika Sabora manipulacijom, pri čemu su Poslovnik i Ustav bili samo pomoćno sredstvo. Radilo se o krivom tumačenju Poslovnika, o režiji, a koliko uspješnoj neka prosude čitatelji.

Tko uhodi Mirka Raškovića?

Prekjučer se Mirko Rašković, novoizabrani zastupnik u hrvatskom Saboru, pojavio na Pantovčaku na konzultacijama kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović bez pratnje Milorada Pupovaca i Vojislava Stanimirovića.