Glazba

Vladimir Visocki: Moj cilj – Horizont

Nedavni je zagrebački nakladnik Školska knjiga u svojoj sjajnoj biblioteci Vrhovi svjetske književnosti,objavila izbor pjesama Vladimira Visockog ( 1938- 1980), pjevača, pjesnika, kazališnog i filmskog glumca., Moj cilj – Horizont, u izboru pjesništva Natalije Vorobjove Hržić, u prijevodu s ruskog Luke Paljetka, te predgovore Ante Žužula , Predsjednika Upravnog odbora Školske knjige, ruskog veleposlanika Anvara Azimova i pogovor Ivana Golubničija, koji je čitateljima izvanredno eksplicirao fenomen Vladimira Visockog.

Splitski koncert u prigodi 110. obljetnice rođenja Ivana Pavla II. (1920.-2020.)

U subotu, 18. rujna, u Gradskom kazalištu mladih u Splitu, u organizacijiPoljske kulturne udruge Polonez i Varšavskog simfonijskog orkestra Impressione održan je prvi koncert u Splitu pod nazivom „Pepeo i dijamant - Ivan Pavao II. zauvijek s nama“, posvećen 100. godišnjici rođenja svetog Ivana Pavla II.,jednom od simbola neovisnosti Poljske i Hrvatske.

Lirik i sanjar koji nije mogao gledati kako barbari razaraju Domovinu

"Ostala si uvijek ista", "Djevojka za jedan dan", "Stare ljubavi", "Samo simpatija", "Zagrljeni", "Volim te budalo mala", "Netko te tajno voli", "Opijaš me jače nego vino", "Pusti me da spavam", "Sutra je novi dan", "Tiho sviraj pjesmu ljubavnu", "Zakuni se ljubavi", "Netko te tajno voli", "More, more"…

Matej Meštrović: Sviram i kad sanjam, sanjam kada sviram

Matej Meštrović (1969) bez sumnje je najsvestraniji umjetnik na hrvatskoj kulturnoj sceni. Ekskluzivni je umjetnik izdavačke kuće PARMA Recordings (USA). 2018. Praizveo je “Dunavskau Rapsodiju” za klavir i orkestar u glavnoj dvorani Carnegie Hall - Stern, i time postao prvi hrvatski kompozitor koji je imao pravizbedbu vlastitog djela u toj prestižnoj dvorani.

Sjajan festivalski nastup Papandopulo kvarteta

Papandopulo kvartet, koji slovi kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava, sinoć je 16. kolovozau atriju Kneževa dvora festivalskoj publici priredio pravu glazbenu poslasticu izvevši probrana djela „željeznog“ repertoara za saksofon kvartete te hrvatske suvremene skladatelje Borisa Papandopula, Petra Obradovića i Gordana Tudora.

Jedinstvena glazbena večer u Dvoru s miljenicima festivalske publike

Mezzosopranistica Janja Vuletić i gitarist Maroje Brčić nastupili su sinoć, 8. kolovoza u atriju Kneževa dvora i festivalsku publiku počastili vrhunskom izvedbom pjesama Mauricea Ravela, Manuela de Falle te praizvedbom novog ciklusa pjesama Zorana Juranića. Renome umjetnika i jedinstvenost programa potvrdio je i veliki interes publike pa su već dan uoči koncerta, ulaznice bile rasprodane.

Glazbeno-scensko djelo za djecu „Zlatno libro“ premijerno na Igrama

U kolovoz Dubrovačke ljetne igre ulaze s još jednim premijernim naslovom i to glazbeno-scenskim djelom za djecu i mlade „Zlatno libro – bajke iz dubrovačkog kraja“ u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića, a uz potporu zaklade Caboga Stiftung. Premijerna izvedba je u subotu 1. kolovoza u 21 sat na igralištu Collegiuma Ragusinum, a reprizne izvedbe na programu su 71. Igara u nedjelju i ponedjeljak, 2. i 3. kolovoza.