Vjera

Primjeri poput Gvozdanskog obvezuju i danas

Misno slavlje u spomen na 441. obljetnicu herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko te slavne pogibije branitelja te utvrde 13. siječnja 1578. godine, održano je u nedjelju 13. siječnja u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom.

Papa Franjo krstio 27 novorođenčadi

Na svetkovinu Krštenja Gospodinova 13. siječnja papa Franjo predvodio je misu u Sikstinskoj kapeli tijekom koje je podijelio sakrament krštenja 27 novorođenčadi, 12 dječaka i 15 djevojčica.

Papa: I danas postoje razni oblici ropstva

Predvodeći molitvu Prve večernju svetkovine Marije Bogorodice, 31. prosinca u bazilici Sv. Petra, papa Franjo je u prigodnom nagovoru istaknuo kako i danas postoje razni oblici ropstva, pa i u Rimu.

40. obljetnica hodočašća Hrvata u crkvu kod Baden-Badena

Hrvati u njemačkoj saveznoj državi Baden-Württemberg posebno su na svečan način obilježili božićne blagdane. Pored ponoćki i sv. misa koje su održavane na Božić u raznim crkvenim zajednicama posebno svečano bilo je na drugi dan Božića, 26. prosinca kada je proslavljen sv. Stjepana prvomučenika u crkvi sv. Kristofora na autocesti kod Baden-Badena.

Božić u Krstaricama uz žive jaslice

Oko pestotinjak gledatelja, dvadesetak kostimiranih glumaca – djece (od 7 do 18 godina) iz župe Presvetog Srca Isusova u Krstaticama, na pozornici u spomen-parku poginulih branitelja, u samom središtu sela, preko puta crkve Srca Isusova, koja je podsjećala na ono davno biblijsko doba, pastirske kućice, Herodov dvorac i prelijepa Betlehemska štalica u kojoj se rodio Isus, dostojanstveno, mir i neopisivi osjećaj, toplina vatre s ognjišta, milijuni rasplamsanih iskrica, pod zvjezdanim nebom, u podnožju planine Biokova, uz živog magarca, kravu i stado ovaca, samo su bili djeličak prekrasne božićne večeri po prvi put uprizorene u župi Krstatice u Imotskoj krajini, u prigodi božićnih blagdana na poticaj župnika don Mate Munitića.

Papina poruka 41. europskom susretu ekumenske Zajednice iz Taizéa

Budite bliski ovom ranjenom čovječanstvu i onima koji su odbačeni i isključeni, maleni i siromašni, potaknuo je papa Franjo u poruci, koju je potpisao njegov državni tajnik kardinal Pietro Parolin, upućenoj mladima okupljenima u Madridu na 41. europskom susretu ekumenske Zajednice iz Taizéa. Na susretu, koji se održava od 28. prosinca do 1. siječnja sljedeće godine, sudjeluje 15.000 mladih.

Hrvati pripremili ručak za beskućnike u Münchenu

Članovi Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) Hrvatske katoličke župe u Münchenu na čelu s Mirjanom Mašić, organizirali su ručak za beskućnike na Badnjak 24. prosinca u prostorijama njemačke župe st. Mauritius, javlja Ika.