Vjera

Nikola Bašić: Ne može svatko kao biskup Ratko?

Biskupe Periću, da li znači da ukazanja ne postoje ili ne mogu biti autentična ako netko u Međugorju primjećuje da ih je već 47 tisuća kroz 37 godina, tj. od one 1981.? Gospa s ili bez djeteta za Vas znači, in se, da ne može doći pred vidioce? Po Vama su autentična samo ona koja su vrlo kratko trajala(Lurd ili Fatima). Vi kao da biste priznali ona koja su možda još kraća od prethodnih.

Raspisan novi nagradni natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata

Želeći njegovati spomen na 66 hercegovačkih franjevaca koje su kao nevine tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata pobili jugokomunisti, Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s fra Miljenkom Stojićem, u suradnji s Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne na čelu s Ivanom Sivrićem, raspisuje nagradni natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata, priopćeno je iz Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Oproštaj od fra Ivana Jukića

Nakon kratke i teške bolesti u 72. godini života, u nedjelju, 9. rujna, preminuo je  fra Ivan Jukić, vrijedni i marni franjevac, ljetopisac i kroničar, predan svojoj vjeri i svome dušobrižništvu, dobitnik nagrade Grada Vrgorca za životno djelo i Splitsko-dalmatinske županije za obnovu vjerske i kulturne baštine.  Posljednji ispraćaj bio je u utorak, 11. rujna, na gradskom groblju u Imotskom.

Papa Franjo: Najgore ropstvo je ropstvo vlastitom „ja"

Papa Franjo tijekom opće audijencije na Trgu Sv. Petra u Vatikanu održao je 12. rujna katehezu u kojoj se ponovno osvrnuo na treću Božju zapovijed koja se odnosi na dan Gospodnji, prenosi Vatican News. Dekalog koji je objavljen u Knjizi izlaska, ponavlja se u knjizi Ponovljenog zakona na gotovo isti način, s izuzetkom te treće riječi u kojoj se pojavljuje dragocjena razlika. Dok je u Knjizi izlaska razlog odmora blagoslov stvaranja, u Ponovljenom zakonu, međutim, označava kraj ropstva. Taj dan rob se mora odmarati kao i gospodar kako bi slavio spomen na Pashu oslobođenja.

Vijeće kardinala izrazilo punu solidarnost s papom Franjom

Vijeće kardinala, na svom prvom sastanku dvadeset i šeste sjednice, pripremajući se da preda Svetome Ocu prijedlog za reformu Rimske kurije izrađivan u prvih pet godina djelovanja, odlučilo je, prije no što nastavi svoj rad, zamoliti Papu da iznese osvrt o radu, strukturi i sastavu samog Vijeća, uzimajući u obzir i poodmaklu dob nekih članova, priopćio je 10. rujna Tiskovni ured Svete Stolice.