Herceg Bosna

Dragan Čović: Izborni zakon moguće usuglasiti do kraja ožujka

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović u razgovoru za FENU kaže kako će ove godine sigurno biti održani lokalni izbori u Gradu Mostaru te da je, po dosadašnjoj dinamici međustranačkih razgovora, realno postizanje sporazuma i o drugim izmjenama Izbornog zakona BiH do kraja trećeg mjeseca.

Zbog krijumčarenja migranata u BiH osuđeno 47 osoba

Tužiteljstvo BiH je u 2019. za kazneno djelo krijumčarenja ljudi, prema podacima koje je prikupila "Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine" (BIRN BiH), optužilo 46 osoba, što je za deset manje nego u odnosu na godinu ranije, dok je Državni sud u prošloj godini izrekao osuđujuće presude za 47 osoba, u odnosu na 2018. godinu, kada je osuđeno 30 osoba za ista djela, prenosi portal Klix.ba.

Gužva na biračkim mjestima u BiH posljedica mobilicije birača ili premalog broja biračkih mjesta?

Navodna mobilizacija hrvatskih državljana s mjestom prebivališta u BiH na nedjeljnim predsjedničkim izborima već u nedjelju postala je tema određenih medija u Republici Hrvatskoj, inače nesklonih HDZ-u. Međutim, analiza pokazuje da je od ukupno od 93.352 registriranih birača svoje pravo iskoristilo njih nešto više od 35.000, odnosno tek nešto više od jedne trećine birača.

HNS: Napad na konstitutivnost hrvatskog naroda napad je na BiH

Hrvatski narodni sabor (HNS) odbacio je navode predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, te osudio prijetnje nastavkom majorizacije koje narušavaju stabilnost političkog dijaloga, napominjući da je upravo politički dijalog preduvjet za izgradnju prosperitetne, stabilne i moderne domovine triju konstitutivnih naroda.

BiH dobila Vijeće ministara

BiH je dobila novo Vijeće ministara. Za sastav novog Vijeća ministara glasalo je 29 zastupnika, dok je protiv bilo njih osam, a jedan je suzdržan.