Herceg Bosna

Međunarodna zajednica: Gradonačelnika Mostara izabrati u skladu sa postojećim Statutom i Poslovnikom

Misija EU-a u BiH, Ured visokog predstavnika, Misija OSCE-a u BiH, veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država i veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva dali su zajedničku izjavu o izboru gradonačelnika Mostara u kojoj su pozvali na izbor gradonačelnika Mostara sukladno važećem Statutu te Poslovniku o radu Gradskog vijeća Mostara što znači da su oni protiv prijedloga bošnjačkih stranaka da se u Mostar uvede institut rotirajućeg gradonačelnika.

Brian Gallagher: Rješenje za BiH je građanska federalizacija ili devolucija

Među problemima s kojima se suočava BiH možda je najozbiljniji problem izbornog pitanja. Zbog toga hrvatska država izražava svoju zabrinutost i na predsjedničkoj i na premijerskoj razini. Problem treba pobliže ispitivanje, posebno Europske unije, ali i ispitivanje možebitnih rješenja. Jedno takvo rješenje je federalizacija – koncept koji bi mogao biti uspjeh za sve i na koje se poziva u rezolucijama Europskog parlamenta o BiH.

Dražen Barbarić: Paradigmu Mostara prelijevat na više razine u BiH

Neki su analitičari i političari govorili da su se tektonske promjene nakon izbora dogodile u Banjoj Luci i Sarajevu, no jedina ozbiljna tektonska promjena zapravo se dogodila u Mostaru nakon toliko godina pat-pozicije i zamrznutog izbornog i političkog procesa”, kazao je u intervjuu za Federalni radio doc. dr. Dražen Barbarić, profesor na Odsjeku za politologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Sattler: Tisuće zakonskih akata će morati biti preneseno u zakonodavstvo BiH

Konferencija predsjedavajućih parlamenata u BiH, na kojoj je usvojen Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa europskih integracija održana je u danas u Mostaru, a tom prigodom potpisana je i Zajednička izjava u kojoj su najviši predstavnici parlamenata u BiH izrazili posvećenost i spremnost da poduzmu mjere na provođenju Plana prioriteta i na realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišlјenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.