Društvo

Deseci tisuća vjernika slave Veliku Gospu

Diljem svijeta katolički vjernici danas će proslaviti blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u Nebo, odnosno Velika Gospa. I u BiH i Hrvatskoj se također danas u mnogim svetištima slavi ovaj katolički blagdan. 

Dokumentarni film o Gospi Ilačkoj na HRT-u

Povodom svetkovine Velike Gospe, u organizaciji Hrvatske radiotelevizije i producenta filma, Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, u srijedu 15. kolovoza na Prvom programu HRT-a u 20,05 sati biti će prikazan višestruko nagrađivani dokumentarni film „Draga Gospa Ilačka“, redatelja Branka Ištvančića.

Spomen na žrtve u Hiroshimi i Nagasakiju

Japanski biskupi i ove godine potaknuli su inicijativu „Ten Days for Peace" (Deset dana za mir) u spomen na žrtve atomskoga napada na Hiroshimu i Nagasaki, te kako bi podsjetili da treba zabraniti nuklearno oružje.

Misa zadušnica za poginule i umrle branitelje i civile u Glini

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, misu zadušnicu u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu. U koncelebraciji bilo je desetak svećenika, između ostalih generalni vikar mons.

Završen 29. Mladifest u Međugorju

Misom zahvalnicom na brdu Križevac, koju je predvodio međugorski župnik fra Marinko Šakota u zoru blagdana Preobraženja Gospodinova, 6. kolovoza završio je 29. međunarodni molitveni festival mladih, koji se u Međugorju održavao od 1. kolovoza pod geslom: Živjeti od Božje riječi.

Mons. Bogdan u Kninu: Zahvaljujući svojoj kršćanskoj vjeri naš narod nije gubio nadu u pobjedu istine i pravde

Svečanim koncelebriranim misnim slavljem u crkvi Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu u nedjelju 5. kolovoza proslavljeni su Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 23. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Oluja". Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj proslavio je i blagdan svoje nebeske zaštitnice Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta. Misu je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić, koji je svima izrazio srdačnu dobrodošlicu, a propovijedao je vojni biskup Jure Bogdan.

Više od 50 tisuća mladih na Mladifestu u Međugorju

U programu 29. međunarodnoga molitvenoga susreta mladih u Međugorju sudjeluje više od 50 tisuća mladih iz 72 zemlje svijeta. Vijore se stotine zastava, mnoštvo pobožno sudjeluje u molitvi, pozorno prati program, a povremeno se oduševljeno raspleše u pjesmi. Mnogi pristupaju ispovijedi.