Društvo

Vojni ordinarijat u RH obilježava 20. obljetnicu postojanja

Vojni ordinarijat u RH 2017. godine proslavlja 20. obljetnicu postojanja i djelovanja, a osnovan je bulom pape Ivana Pavla II. 25. travnja 1997. godine. Time je uspostavljena duhovna skrb za vjernike katolike u oružanim snagama i redarstvenim službama Republike Hrvatske. Iste su godine u Republici Hrvatskoj osnovane još dvije biskupije, Požeška i Varaždinska.

U školama 1.173 prvašića manje nego lani

Od 128 gradova, njih 78 bilježi minus, dok ih je 50 u plusu. Najveće povećanje imaju Dubrovnik, u kojem je ove godine upisano 46 prvašića više nego lani i Vukovar sa 42 prvašića više te Kaštela, Samobor, Solin, Zabok i Koprivnica

Mladen Pavković: Kakvi povjesničari, takvi i udžbenici!

Na koji način i kako učenici uče u školama o stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, odnosno o Domovinskome rat? Znaju li oni tko je bio agresor, a tko žrtve? Na prvi pogled reklo bi se da je sve već poznato te da nešto takvo nije jasno samo i jedino ekstremnim ljevičarima, koji su se namnožili kao šipak koštica!

25. obljetnice biskupskog ređenja mons. Ratka Perića

U prigodi 25. obljetnice biskupskog ređenja mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog, Biskupski ordinarijat u Mostaru organizirao je u večernjim satima, 13. rujna svečanu akademiju.

Fra Miljenko Šteko: Fra Didaka Buntića velikim čini što nikada nije zaboravio tko je i odakle potječe

Hercegovački franjevac fra Didak Buntić najpoznatiji je po svom podvigu spašavanja nekoliko tisuća hercegovačke djece od gladi. Tisuće djece su u rujnu 1917. godine vlakovima iz Mostara prevezena u Slavoniji kod hrvatskih obitelji „na prehranu“. Time je fra Didak spasio život cijele jedne generacije hercegovačkih Hrvata. Nedavno je u Mostaru obilježena 100. godišnjica ovog povijesnog događaja, a tim povodom portal Dnevnik.ba objavio je razgovar s provincijalom Franjevačke hercegovačke provincije fra Miljenkom Šteko.

Proslavljena svetkovina sv. Marka Križevčanina

Na svetkovinu sv. Marka Križevčanina, zaštitnika Bjelovarsko-križevačke biskupije i grada Križevaca, 7. rujna na središnjem Strossmayerovu trgu u Križevcima misno slavlje predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević, u zajedništvu s domaćim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, križevačkim vladikom Nikolom Kekićem, sisačkim biskupom Vladom Košićem, dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem, vojnim ordinarijem Jurom Bogdanom, gospićko-senjskim biskupom Zdenkom Križićem, te pomoćnim zagrebačkim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim.

Papa Franjo: Pomirenje nije apstraktna riječ

Pomirenje nije apstraktna riječ, jer da je to slučaj, ono bi dovelo samo do neplodnosti i još veće udaljenosti – kazao je papa Franjo za vrijeme svečane mise u kolumbijskom gradu Villavicencio, na kojoj je sudjelovalo oko 400 tisuća vjernika. Na toj je misi blaženima proglasio o. Pedra Maríja Ramireza Ramosa i biskupa Jesusa Emilija Jaramilla Monsalvea.

Proslava Male Gospe u Solinu

Brojni hodočasnici i ove su se godine okupili uz solinski Jadro na blagdan Male Gospe, 8. rujna, kako bi zahvalili Blaženoj Djevici Mariji za njezin zagovor te molili za svoje najmilije. Svečani ophod oko svetišta s Gospinim kipom i središnje euharistijsko slavlje ispred crkve Gospe od Otoka predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, župnikom don Rankom Vidovićem i ostalim svećenstvom.