Hrvatska

Mate Granić: Nikad ne bismo potpisali Dayton da smo znali da će se ovo dogoditi

Bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, drugi čovjek hrvatskog izaslanstva na Daytonskim mirovnim pregovorima, savjetnik bivše predsjednice susjedne zemlje, trenutno poseban savjetnik premijera Andreja Plenkovića za vanjske poslove, Mate Granić danas je za N1 govorio o aktualnim političkim pitanjima te odnosima BiH i Hrvatske.

Održana sjednica VNS-a - objavljeni zaključci

Više od četiri sata trajala je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost RH na kojoj su bili predsjednik RH Zoran Milanović, hrvatski premijer Andrej Plenković i još niz sudionika iz vrha vlade te vojno-sigurnosnih služba, a kojom je predsjedavao Milanović. U priopćenju Vlade RH, između ostaloga, stoji da su se članovi VNS RH usuglasili u daljnjoj potrebi zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika.

Mate Granić: Bošnjaci su tri puta izabrali hrvatskog člana BiH Predsjedništva, a to nije bilo dogovoreno u Daytonu

Sudjelujući u virtualnoj konferenciji “25 obljetnica Daytonskog mirovnog sporazuma – prošlost i budućnost” koju je organizirala Nacionalna federacija američkih Hrvata (NFCA), bivši hrvatski šef diplomacije Granić, koji je i sudjelovao u pregovorima u američkoj vojnoj bazi, ocijenio je kako su se od tog dogovora mnoge okolnosti promijenile na štetu Hrvata u BiH.

Mislav Herman: Suradnja HDZ-a s Bandićem ide dalje

Mislav Herman, jedini kandidat za predsjednika zagrebačkog HDZ-a, rekao je u nedjelju da će konsolidiranje i stabiliziranje gradskoga odbora stranke biti prvi zadatak, poručivši kako je spreman biti kandidat za gradonačelnika ako tako odluče unutarstranačka tijela.

Unutarstranački izbori u HDZ-u

Članovi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u nedjelju biraju nova vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija te HDZ-a Grada Zagreba.