Hrvatska

Željko Kolar pozvao na prestanak medijskih razračunavanja u SDP-u

SDP-ov voditelj izbornog stožera i Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar u dramatičnom je obraćanju pozvao stranačke kolege da do završetka drugog kruga lokalnih izbora komentiraju jedino izbore, a oni koji neće prihvatiti taj apel upozorio je da "ne mogu očekivati podršku u budućem razdoblju".

Nakon epizode s Mostom i lokalnih izbora kulminirali sukobi u SDP-u

SDP je praktično nestao s političke pozornice u južnoj Hrvatskoj, poglavito u Splitu. Međusobna trvenja u ovoj stranci oko suradnje s Mostom, Milanovićeva želja za povratkom i politički apetiti bivšeg direktora Podravke Zvonimira Mršića doveli su SDP na najniže grane u posljednjih dvadesetak godina.

Nedostatak pobjedničkog mentaliteta

Nakon lokalnih izbora, uz malo pobjedničkoga mentaliteta koji nedostaje vladajućem HDZ-u, zadaća je da se pobrine za formiranje stabilne državne vlade, jer će samo na taj način biti moguć nastavak izgradnje i realizacija strateških nacionalnih projekata, koji u općoj svjetskoj utakmici i nacionalnim nadmetanjima ne bi smjeli kasniti

Demontiranje jugoslavenskog unitarizma u Rijeci

Utvrde jugoslavenskih sljednika, prije svega, SDP-a i IDS-a, ostaju cjelokupna Istra te grad Rijeka, odnosno Istarska i Primorsko-goranska županija, što se po tko zna koji put pokazalo na izborima, bili oni lokalni ili parlamentarni. Je li za sramotno loš rezultat kriv lokalni HDZ?

Neovisni kandidati najveći pobjednici lokalnih izbora

Kao što se i predviđalo, HDZ je na lokalnim i područnim izborima doživio svojevrsni debakl. Iako je zadržao stare utvrde kao što su Zadar, Gospić ili Vukovar, što nije teško ako su kvalitetni ljudi na čelu tih gradova (a jesu), te se kampanja u tim i sličnim gradovima i općinama svodila na to da lokalni kandidati HDZ-a uvjeravaju svoje birače i glasače da nemaju veze s potezima koje vuče trenutna vlada na čelu s Plenkovićem. I njihovi su im sugrađani povjerovali i dali glasove; s punim pravom.

HDZ očekuje pobjedu u Metkoviću - Iz Mosta pljušte optužuje

Prvo poluvrijeme iznimno zanimljivog političkog dvoboja održano je u Metkoviću gdje je HDZ uspio povratiti pozicije i uzdrmati dosadašnju prednost Mosta. Mostova kandidatkinja Katarina Ujdur ostvarila je 40,56% potpore, a HDZ-ov Dalibor Milan 38,53%.  Kad je u pitanju odnos snaga u Gradskom vijeću ove dvije stranke su potpuno poravnane.

HDZ-u 13, SDP-u 3, IDS-u 1 a Most bez vlasti u županijama

Neslužbeni rezultati prvog kruga lokalnih izbora nakon obrađenih više od 99 posto listića pokazuju da je osam župana već u prvom krugu ponovno uspjelo osvojiti tu dužnost, u četiri županije izabrana su nova imena, a u ostalima će se održati drugi krug izbora.