Hrvatska

Odvjetnik Krešimir Vilajtović: Blaž Curić je već odslužio kaznu

Ukoliko i bude osuđen za sprječavanje dokazivanja u aferi SMS vozač iz Ministarstva poljoprivrede Blaž Curić neće iza rešetaka jer je u pet mjeseci istražnog zatvora, po riječima njegova odvjetnika Krešimira Vilajtovića, odslužio više od većine kazni ranije dosuđivanih za isto nedjelo. 

Budimir Lončar: Ponosan sam na moje sudjelovanje u uvođenju embarga na uvoz oružja u Jugoslaviju

Posljednji ministar vanjskih poslova SFRJ i savjetnik dvojice hrvatskih predsjednika - Stjepana Mesića i Ive Josipovića - iznova je u žiži interesa nakon objave da će dobiti Medalju grada Zagreba. Međutim, Budimir Lončar nikako ne vidi svoju odgovornost u uvođenju embarga 1991., zbog čega je razoružana i napadnuta Hrvatska bila prinuđena kupovati naoružanje na crnom tržištu, gdje su cijene i po nekoliko desetaka puta veće.

“Red kneza Branimira s ogrlicom” povjesničarki Esther Gitman

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u srijedu odličje “Red kneza Branimira s ogrlicom” povjesničarki Esther Gitman za osobite zasluge stečene istraživanjem, dokumentiranjem i promicanjem istine o hrvatskoj povijesti 20. stoljeća, kao i zbog produbljivanja razumijevanja između hrvatskoga i židovskog naroda.

U čemu je razlika između izjave Antonia Tajania o "talijanskoj Istri i Dalmaciji" i Šešeljevih izjava o "srpskom Dubrovniku"?

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani održao je govor na obilježavanju Dana sjećanja u talijanskoj Basovizzi. Govoreći na komemoraciji za žrtve komunističke diktature, Tajani je kazao da ne smiju dopustiti da se u Venezueli, u kojoj žive mnogi Talijani, ponovi diktatura poput one u Trstu. Na kraju je Tajani poručio: "Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".

Robert Kopal: HDZ nije sudjelovao u pisanju niti jedne rečenice sporne stranačke izjave o povjerljivosti

Predsjednik HDZ-ova Odbora za informiranje, informatizaciju, medije i digitalno društvo i posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za nacionalnu sigurnost Robert Kopal izjavio je u utorak da HDZ nije sudjelovao u pisanju niti jedne rečenice sporne izjave o povjerljivosti, te da ona ne odražava stav stranke, a članovima je poslana zbog "interne neusklađenosti".