Kulturna baština

Novi broj glasila "Stopama pobijenih" ugledao svjetlo dana

U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« izišao je novi, 18., broj glasila Stopama pobijenih. Glavni mu je urednik fra Miljenko Stojić. Kao i do sada glasilo donosi pregled događanja u Vicepostulaturi te mnoštvo podataka o pobijenim hercegovačkim franjevcima i okolnostima u kojima se to dogodilo za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

Velimir Visković na “Životinjskoj farmi”

“Nije se više znalo tko je svinja, a tko čovjek”, stoji pri završetku Orwellove “Životinjske farme”. Ni u slučaju Velimira Viskovića se također ne zna – ili je Orwell na vrijeme i proročki najavio lik i djelo Velimira Viskovića, književnog komesara?!

Kaštel Lukšić: Putovanje kroz prošlost u budućnost

U prigodi Božića u Muzeju Grada Kaštela, u dvorcu Vitturi, u četvrtak 15. prosinca, predstavljen je DVD-a Kaštelanski panoptikum koji donosi niz fotografija i razglednica iz Dokumentarne zbirke kaštelanskog muzeja, zbirke fotografija Muzeja grada Splita te iz privatnih zbirki.

Demistifikacija – Vlado Gotovac

Kad bi se poštivala ona narodna: “O mrtvima samo dobro”, onda se uopće ne bi mogao iznijeti ni jedan vrijednosni (svjetonazorski) sud o ljudima iz prošlosti i njihovim djelima; i možda bi tako bilo i najbolje, jer, povijest je ipak pozitivna, činjenična znanost, koja ima smisla dok god se u nju ne uplete ideologija.

500 godina od „utopije“ sv. Thomasa Morea

„Savez udruga Molekula“ u četvrtak, 3. studenoga u 20 sati, u Rijeci, povodom obilježavanja petstote obljetnice objave djela „Utopija“ sv. Thomasa Morea, engleskog humanista i državnika, priređuje okrugli stol u Filodrammatici (Korzo 28, prvi kat) o ključnim utopijskim vizijama današnjice, dobrima koja nam donose i opasnostima koje nam od njih prijete.