Kulturna baština

Multimedijalna tribina “Tragom Hrvata u svijetu” u Kaštel Sućurcu

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2018., čija je tema ove godine kulturna baština Gradska knjižnica Kaštela u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika organizira Multimedijalnu tribinu s Brankom Bezić Filipović uz projekciju dokumentarnog filma "Juan Ursić Ostoić - Graditelj svjetionika na kraju svijeta" i predstavljanje Virtualnog muzeja iseljeništva Dalmacije i knjige autorice Branke Bezić Filipović "Čileanski pisci hrvatskoga podrijetla".

Predavanje povodom 40. godišnjice ubojstva Ante Bruna Bušića

Povodom 40. godišnjice ubojstva Ante Bruna Bušića u Parizu 1978. godine Hrvatska udruga Benedikt organizira u utorak, 16. listopada 2018., s početkom u 19 sati u prostoru udruge u Splitu (Dubrovačka ulica 15) predavanje pod nazivom“Bruno Bušić – ideja samostalne Hrvatske”. Predavanje će održati Mario Šimundić, mag. povijesti i hrvatskog jezika.

Nastavljen Znanstveni skup u povodu 100. obljetnice prve mature u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Širokom Brijegu

Drugi dan 100. obljetnice prve mature na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti započeo je sv. misom zahvalnicom u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu s početkom u 10.00 koju je predvodio fra Ivan Ševo, vikar Hercegovačke franjevačke provincije, uz sumisništvo brojnih fratara. Prostrana širokobriješka crkva bila je ispunjena profesorima i đacima gimnazije »Fra Dominik Mandić«.

U Imotskom obilježena 150. obljetnica Narodne čitaonice

U nedjelju, 2. rujna, u Imotskom je obilježena 150. obljetnica, od osnivanja Narodne čitaonice u Imotskom i znamenitog govora don Mihovila Pavlinovića, čije ime i danas nosi imotska gradska knjižnica, na kojoj je, u ovoj prigodi, postavljena spomen-ploča „Besjeda na slavi imotske čitaonice“, koju je blagoslovio imotski gvardijan fra Kristian Stipanović, a postavljena je u spomen na svojega utemeljitelja, hrvatskog velikana, domoljuba, književnika don Mihovila Pavlinovića, koji je iznikao iz plemenitog krša podno Biokova.

Večer kaštelanski’ glendi i batudi

Šestu Večer kaštelanski’ glendi i batudi Gradska knjižnica Kaštela i ove godine organizira u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta u srijedu, 29. kolovoza s početkom u 20.30 sati u Gospojskoj štradi u Kaštel Sućurcu.