Kulturna baština

Tko su bili Iliri?

Tko su bili ILIRI, kako je nastao taj etnik i što mu je bili značenje je pitanje na koje još nije odgovorila hrvatska historiografija. Ako slijedimo historijsku dogmu, onda su Iliri Albanci, ali mi ne znamo etimologiju ta oba etnika. Ilir je bilo grčko semitsko ime za Hrvate.

Pjesma „Ne daj“ Miljenka Stojića prvonagrađena na manifestaciji „Stijeg slobode – stina pradidova“

Na Kninskoj tvrđavi u čast Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja sinoć, 3. kolovoza, održan je bogat program manifestacije »Stijeg slobode – Stina pradidova«. Na njemu su uz natjecatelje sudjelovali i pjesnici Hrvatske izvandomovinske lirike (HIL-a) iz cijeloga svijeta kojima je to bio 21. susret unatoč tomu što mnogi nisu uspjeli doći iz prekooceanskih zemalja zbog mjera pandemije.

U povodu Godine čitanja: Slobodno čitajte, to nije sramota!

Ova, 2021. godina u Hrvatskoj je proglašena Godinom čitanja i bit će obilježena brojnim aktivnostima kojima je cilj promicati i popularizirati knjigu i čitanje. Osim proglašenja "ambasadora čitanja", dodijelit će se nagrada za najbolju knjižaru, izabrati najbolja video najava knjige za učenike osnovnih i srednjih škola, organizirati međunarodna konferencija o čitanju i "mala noćna čitanja", dodijeliti nagrada mladih za književnost itd., što bi uz redovite promocije knjiga i sve druge djelatnosti koje se na tom polju provode trebalo doprinijeti afirmaciji čitanja.

Sjećanje na Iva Mašinu

Draga moja majčice, pišem Ti radosno pismo za Božić. Ne plači što me nema, da s Davorom kitim jaslice i bor. Ovdje, u svom srcu, napravio sam velik, zlatan bor i jasle za Malog Isusa.

Uz 90-i rođendan Ivana Aralice

Ovih je dana devedeseti rođendan obilježio Ivan Aralica. Aralica je rođen 10. rujna 1930. u selu Puljane u prominskom kraju. Kao dječak bio je u partizanima, o čemu piše u autobiografskom romanu Sjene.

Održana književno glazbena manifestacija Susreti pod Hrastom

Sinoć (12.rujna 2020.) je u Čerinu održana književno – glazbena manifestacija „Susreti pod hrastom“, koja je ove godine posvećena političaru i piscu Anti Belji. Manifestacija je to koju zajednički organiziraju Ogranak Matice hrvatske Čitluk, Župa Čerin i Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, a u okviru tradicionalne manifestacije slavljena je sv. Misa, predstavljena najnovija publikacije Ante Belje i sami autor.

Dubrovačke ljetne igre ostvarile vrhunske rezultate unatoč krizi

Unatoč pandemijskim okolnostima, Dubrovačke ljetne igre uspješno su svoju sedamdeset i prvu sezonu privele kraju, izvevši gotovo 50 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa u 47 festivalskih dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 13 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, rečeno je danas 25. kolovoza na konferenciji za medije tom prigodom održanoj u palači Sponza na kojoj su govorili ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zamjenica župana dubrovačko-neretvanskog Žaklina Marević, vodstvo Igara intendantica, Dora Ruždjak Podolski i ravnateljica Ivana Medo Bogdanović te glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.