Vijesti

Mesar i lubin lešo

Hagiografija je djelo u kojem se opisuje život nekog svetca. Riječ hagiografija dolazi iz grčkih reči Agios (ἅγιος "sveti" ili "svetica") i graf (γραφή, "pisanje"). Hagiografije su bile omiljena lektira srednjeg vijeka. Često su pune neobičnih događaja i fantastičnih doživljaja, a njihove pisce su tadašnji vladari plaćali da im poju hvale. (izvor: Wikipedija)

Milijan Brkić: Predstavnici nacionalnih manjina moraju znati da je ovo hrvatska država

Zamjenik predsjednika HDZ-a i podpredsjednik Hrvatskog Sabora, Milijan Brkić, zahvalivši se utemeljiteljima HDZ, koji su devedesete krenuli u neizvjesnost osnivajući HDZ  ni sami ne znajući što ih čeka, na skupu HDZ-a u Imotskom, dotaknuo se i nekih političkih odluka HDZ u trenutku kada je došlo do  raspada koalicije s Mostom te razloga zbog kojih su ušli u koaliciju sa HNS, ali bez Vesne Pusić.

Nulta stopa PDV-a na novine, a ne na dječju hranu?

Europska je komisija predložila 18. siječnja ove godine nova pravila kojima će se državama članicama dati veća fleksibilnost u određivanju stopa PDV-a i stvoriti bolje porezno okruženje za poticanje rasta malih i srednjih poduzetnika. Ti su prijedlozi konačna faza Komisijine reforme pravila o PDV-u, kojom se predviđa stvaranje jedinstvenog europskog područja PDV-a kako bi se drastično smanjio gubitak prihoda u iznosu od 50 milijardi eura koji je posljedica prijevara povezanih s PDV-om te istovremeno poduprla poduzeća i osigurali državni prihodi.

Eurostat: Talijani bi 2080. mogli biti manjina u Italiji

Prema službenom izvješću Eurostata, Talijani bi kao narod mogli potpuno iščeznuti do 2080. godine jer se broj autohtonih građana ove zemlje sve brže smanjuje, a broj stanovnika Italije afričkog i azijskog porijekla sve više raste.

Željana Zovko s Hrvatima u Čileu

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko susrela se jučer u Hrvatskom domu (Estadio Croata) s hrvatskom zajednicom u Čileu. Susretu su prisustvovali i veleposlanica Republike Hrvatske u Čileu, Nives Malenica, te predstavnici hrvatske dijaspore u Čileu.