Vijesti

Nacrt izvješća Europskog parlamenta: BiH urediti kao i višenacionalne zemlje EU

U nacrtu izvješća koje je pripremio zastupnik Europskog parlamenta Paulo Rangel, koji je izvjestitelj za BiH, najznačajniji dio na koji se upire prstom jest ustavna i izborna reforma u čijoj provedbi treba Bosni i Hercegovini pomoći Europska unija kako bi zemlja, po uzoru na druge višenacionalne zemlje, prebrodila sadašnje ustavne i institucionalne krize, piše Večernji list BiH.

Hrvatska obilježava 29. obljetnicu međunarodnog priznanja

Prije 29 godina Hrvatsku su priznale članice Europske unije , a Njemačka, koja je uz Vatikan u tome imala ključnu ulogu, uspostavila je 15. siječnja i diplomatske odnose s Hrvatskom, koja je istog datuma 1998. završila i mirnu reintegraciju u ratu okupiranoga hrvatskog Podunavlja.

Onaj tko daruje čista srca ne pravi od toga spektakl

Prošlo je više do 15 dana od onog prvog i najrazornijeg udara potresa s epicentrom na Banovini koji je uzrokovao velike štete i nažalost ljudske žrtve, a hrvatska javnost još uvijek ne zna imena heroja koji su iz ruševina spašavali ljude, onih koji su od početka sa psima tragali za preživjelima, doktora i medicinskih sestara čije su intervencije u prvim satima i danima bile presudne za mnoge živote, pa ni tko su najveći dobrotvori i humanitarci - ali zato jako dobro zna tko je dogradonačelnica Gline. Je li to normalno? Za neke očito jest.

Čović: SIP BiH treba smijeniti...!

“Sramota za Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine. Recite mi što danas prebrojavaju, koje glasove?”, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH komentirajući ponovno prebrojavanje glasova na lokalnim izborima u Mostaru.

Sloga i solidarnost

Kakvi to porivi i koji mehanizmi pokreću današnje potomke kockoglavih dinaroida, srodnih im kromanjonaca, krapinskih neandertalaca i drugih humanoida iz roda Homo-sapiensa (koji sebe nazivaju "Hrvatima"), da se uvijek iznova okupljaju u hrpe kad god nešto slave ili im je teško, otkuda teče taj "sirovi nacionalistički zanos" i gdje se krije iskra tog duboko primitivnog, atavističkog, tribalnog, ognjištarskog, plemenskog nagona koja bukne iznenada i pretvori se u plamen uvijek i u pravilu u vrijeme kad nacija postigne neki velebni sportski uspjeh ili je ugrožena ratom, kakvom katastrofom ili nekom drugom nedaćom.

Bariša Čolak: Mesić je plaćeni bošnjački lobist

Bariša Čolak, zamjenik predsjedatelja Kluba Hrvata u Doma naroda Parlamenta BiH, rekao je Hrvatskom Medijskom Servisu da ne treba biti veliki analitičar ili imati posebnu pamet da bi se zaključilo da je ovo što je sada rekao Mesić već nekoliko puta i ranije govorio te da se radi o tipičnom Mesiću koji se pojavljuje u ulozi plaćenog bošnjačkog lobiste.

Ministrica Vučković: Poljoprivrednici, ne odustajte, dobit ćete svu potrebnu pomoć

U prvim tjednima 2021. godine isplaćena su, uz najavljenih 35 milijuna kuna izravnih plaćanja, i dodatna sredstva koja se odnose na područja s prirodnim ograničenjima i na mjere koje obuhvaćaju plaćanja za tradicijske i izvorne pasmine, čime je ukupno isplaćeno 93 milijuna kuna poljoprivrednicima na potresom pogođenim područjima i gradu Vrgorcu, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.