Vijesti

Kako ''stručnjaci'' mogu standardizirati hrvatski jezik ako mu ne poznaju iskon i povijest?

Ne postoji standardni hrvatski jezik ni rječnik jer Hrvati nemaju jezičare, ali imaju ''jezikoslovce'' i ''filologe'', dakle, vukovce, gospon Protuđer. Jezične državne institucije čine ''jezikoslovci'' i ''filologi'' i što od njih očekivati? Oni se bave srpskohrvatskim jezikom, a najmanje poviješću hrvatskog jezika. Kod koga je doktorirao dr. Jozić i što mu je bila disertacija? Kako takvi ''stručnjaci'' mogu standardizirati hrvatski jezik ako mu ne poznaju iskon i povijest?

Obilježena 47. obljetnica akcije Feniks 72

U organizaciji Hrvatske uzdanice Zagreb i Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva Sarajevo, u suradnji s obiteljima poginulih „Skupine Feniks 72“ te Župom sv. Jure Mučenika iz Ogorja kraj Muća i Župom sv. Luke, evanđeliste u Trnbusima kraj Blata na Cetini, uz pokroviteljstvo HVIDRE RH I HVIDRE HVO-a u Trnbusima i Ogorju, mjestima pogibije vođa i članova iz skupine “Fenix 72”, u subotu 20. srpnja, održana je komemoracija u povodu 47. obljetnice „Akcije Feniks 72“,

Davor Ivanković: Vojno partnerstvo sa SAD-om ipak smo drukčije zamišljali

Cijeli vojni i vrh Ministarstva obrane, američki veleposlanik i vojni izaslanik početkom tjedna okupili su se u vojarni u Karlovcu da bi svečano pozdravili zadnju vojnu donaciju HV-u. Svi su izrazili zadovoljstvo suradnjom dviju država te profesionalizmom HV-a. Lijepe riječi, no kiselkasti osmijesi Hrvata koji i osobno baštine ratne pobjede u gadnom ratu te možda jedva primjetna nelagoda među Amerikancima govorili su da tu nešto ne štima.

Mladen Pavković: „Svi“ su korumpirani osim Mrsića! Što čeka DORH?

Bivši šef stožera u predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića i bivši liječnik Ivice Račana, notorni Mirando Mrsić, „zasluženo“ je dobio nekoliko stranica intervjua u jednim dnevnim novinama (Večernji list, 21. srpnja 2019.). Šef Demokrata, kako ga nazivaju, koji inače više ništa ne predstavlja u hrvatskoj politici, skrenuo je pozornost na svoju malenkost objedama, klevetama i marginaliziranjem, prije svega, HDZ-a, a potom i hrvatskih branitelja i stradalnika.

Mladen Pavković: Kakav je to festival gdje Goran Višnjić ne može dobiti nagradu ni za “specijalne efekte“?

Nakon što smo saznali tko su dobitnici Zlatnih arena na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, slobodno se možemo upitati: Kakav je to festival? Sve najznačajnije nagrade i priznanja dobio je igrano-dokumentarni film Dane Budisavljević „Dnevnik Diane Budisavljević“, u kojem nam autorica predstavlja ženu koja je iz ustaških logora spasila desetak tisuća dječaka i djevojčica, što nije ništa drugo nego znanstvena fantazija,ili bolje rečeno falsifikat, a nikako istinsko svjedočanstvo, kako su govorili i pisali.

Staljinističko smjenjivanje ministara!

U stvarno demokratskim državama nepisano je pravilo, politički standard i društvena obveza da se ministri smjene ili oni (ne)dragovoljno podnesu ostavku nakon što se pokaže i dokaže da u radu njihova resora nisu bili uspješni i realizirali zacrtani vladin program; ili nakon odstupanja od društvenih normi i moralnih standarda raznim aferama, skandalima, sukobom interesa i slično.