KOLUMNA DAMIRA PEŠORDE - SECIRANJE KAOSA

Damir Pešorda: Propast Agrokora

Priznajem, teško je naći koju lijepu riječ za Ivicu Todorića. Koliko se zna, nije se osobito isticao humanitarnim donacijama ili nekom prevelikom brigom za javno dobro. Ipak, krajnje je nepametno veseliti se njegovoj propasti, to jest propasti njegove korporacije. A upravo o tomu su se raspisali mediji u posljednje vrijeme, o izglednom slomu Agrokora.

Damir Pešorda: Most nastavlja ucjenjivati

  I nova koalicija HDZ-a i Mosta nastavlja po starom. Glavna politička taktika Mosta ostala je ucjena. To im je dobro išlo s Karamarkom, a za sada, bogme, i sa Plenkovićem. Najnoviji takav slučaj je najava Mostova ministra Kovačića da će dati ostavku ako mu se Đakić ne ispriča zbog svoje izjave da je zapošljavanje Višnje Tafra i Vesne Nađ podlo.

Damir Pešorda: Tko žali za Jugoslavijom

Po istraživanju IPSOS-a za Jugoslavijom žali 18% građana Hrvatske i 71% građana Srbije. Iz toga se zatim izvlači zaključak da su Srbi jugoslavenski raspoloženi u puno većoj mjeri nego Hrvati. No, je li baš tako? Mislim da ne bi trebalo stavljati znak jednakosti između hrvatskog i srpskog žaljenja za Jugoslavijom.

Damir Pešorda: Ususret proljeću

Po istraživanju agencije IPSOS, piše Jutarnji list, većina se hrvatskih građana negativno odnosi prema jugoslavenstvu. Tek 2, 8% anketiranih još uvijek se osjeća Jugoslavenima. Što god to značilo. Ipak, 29, 1% njih priznaje da su se osjećali Jugoslavenima za vrijeme Jugoslavije.

Damir Pešorda: Stručnjaci za govor tijela

Nakon Hribarove smjene uzvrpoljili se nešto naši filmaši. Puk'o im film pa otišli kod premijera Plenkovića. Koji je ih dočekao raširenih ruku i obećao da se država Hrvatska ni ubuduće neće miješati u to kamo i komu ide njezin novac, ali će i dalje uredno prosljeđivati pozamašne svote.

Damir Pešorda: Hrvatska i Srbi

Srbi su u Hrvatskoj najčešće bili korišteni za discipliniranje Hrvata. U tu su ih svrhu koristili Austrijanci, Mažari, Srbijanci, a u posljednje vrijeme i međunarodna zajednica. Od toga su Srbi imali nešto malo koristi i puno štete.

Damir Pešorda: Čudovišna inkluzivnost

Došavši na vlast, Plenković su i Stier obećali da će se njihova politika zasnivati na načelu inkluzivnosti. Iliti uključivosti. Sudeći po svemu dosada viđenomu, oni se tog načela drže. Uključuju čak i otvorene protivnike HDZ-a, a isključuju one koji bi tim protivnicima mogli zasmetati.

Damir Pešorda: Je li Hribar šovinist?

Kojeg je etničkog podrijetla Hrvoje Hribar, ne znam niti me previše zanima. U kojem će se narodu roditi, čovjek ne bira, međutim kakvo će njegovo kasnije opredjeljenje biti - jest. Gostujući u emisiji Nedjeljom u dva Aleksandra Stankovića, Hribar se razotkrio kao čovjek silno opterećen nacionalnim pitanjem.

Damir Pešorda: Zločin iz mržnje, samo koje?

U noći sa subote na nedjelju u zagrebačkom klubu 'Super Super' na Radničkoj cesti u kojem se održavao ''LGBT party'' nepoznati je počinitelj bacio  suzavac. Nastala je velika gužva u kojoj su neki posjetitelji kluba lakše ozlijeđeni.