Višnja Starešina: Hvala Vučiću na "Dari iz Jasenovca"

Politička Hrvatska trebala bi biti višestruko zahvalna Srbiji i stvarnom autoru projekta Aleksandru Vučiću na propagandno-filmskom projektu "Dara iz Jasenovca". Zahvalnost prva. Nakon što je srpskog kandidata za Oscara kao "djelo neprikrivene srpske nacionalističke propagande" temeljito razobličio Jay Weissberg, kritičar Varietyja, označivši ga "kao ciničan pokušaj instrumentalizacije holokausta u srpsko-hrvatskim lokalnim sukobima", uslijedio je čitav niz sličnih kritika u američkim medijima.

Višnja Starešina: Cijepljenjem se dokazuje status

Javljam se iz novog normalnog. Onoga novoga normalnog koje je početkom pandemije postalo jedna od poštapalica za uvjeravanje i discipliniranje ljudi da se ponašaju u skladu s mjerama stožera za koronu pa smo se svi pomalo i sprdali s time. A onda je odjednom novo normalno nestalo iz uporabe.

Višnja Starešina: Zašto EU nema cjepiva

U utrci za cjepivom protiv koronavirusa, koja je postala globalni test političke moći i prestiža, EU je ostao na začelju. Statistika procijepljenosti je neumoljiva: Izrael preko 60 posto, UK 16 posto, SAD 10 posto, Njemačka 3,2 posto, što je otprilike i prosjek država EU-a. U gornjem domu europske procijepljenosti su Malta (6,8 posto), Danska (5 posto), Rumunjska i Irska (4 posto), a pri dnu donjeg europskog doma, s nešto iznad 2 posto procijepljenosti, nalaze se Belgija, Francuska, Hrvatska….