Mediji bliski SDP-u nastavljaju sa stvaranjem afera vezanim za novoizabrane ministre iz kvote HDZ-a, te otvoreno traže potporu Mosta. Istodobno, analitičari upozoravaju kako je ključno da u Mostu napokon shvate da je predizborna kampanja završena i Vlada formirana

Nakon višednevnog "pumpanja" javnost s aferom objave registra izdajnika, HRT je danas pokrenuo i drugu aferu s ministrom Crnojom u glavnoj ulozi. Navodni povod je ovog puta njegova adresa stanovanja.

-Ministar Crnoja živi u Podsusedu, a kao mjesto stanovanja u životopisu je naveo adresu u Samoboru na kojoj je samo daščara. Kad je ta informacija izašla u medije, adresa stanovanja izbrisana je iz njegova životopisa - objavio je danas HRT.

U komentiranje nove afere odmah se uključio i SDP-ov Peđa Grbin.

-Ako je ono što je navedeno istina, ako doista živi na različitoj adresi, ako doista vara državni proračun, ako se zaista ponašao nasilnički, kao što je opisano u medijima, Crnoja ili mora dati ostavku ili ga Orešković mora razriješiti dužnosti, oko toga nema nikakve dvojbe - izjavio je Grbin.

>>Medijske operacije u izvedbi SDP-ovih novinarskih aktivista

Karamarko: Vidim da se stvaraju problemi tamo gdje nebi trebali

Potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov smatra da nije korektno da bilo što kaže samo na temelju saznanja iz medija. 

Odgovarajući na pitanje novinara HRT-a bi li Crnoja trebao odstupiti ako se informacije pokažu točnima, Petrov odgovara da je to njegova osobna odluka.

O se oglasio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

-Gledajte, ne znam detalje. Razgovarat ću svakako s gospodinom Crnojom. Vidim da se sad stvaraju problemi tamo, možda, gdje nebi trebali. Ako je nešto pogriješio, sigurno će biti sankcioniran, a ako nije - neče. Prema tome, idemo se baviti realnim problemom branitelja za koje je on zadužen - kazao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Na ovu temu oglasilo se i Ministarstvo branitelja. Najavljujući tužbu, ocjenjuju kako je ključni cilj ove kampanje razbijanje suradnje MOSTA i Domoljubne koalicije i rušenje koalicijske vlade.

-Povodom niza medijskih napada posljednjih dana vezanih uz novog ministra Hrvatskih branitelja ovim putem se odlučno opovrgavaju medijski navodi koji su doveli u pitanje poštenje, osobni integritet i čast ministra. Sve što je proteklih dana izgovoreno u medijskom prostoru glede ministrovog stambenog pitanja, navodnog nasilničkog ponašanja te nepoštivanje pravne države, ovim putem najodlučnije demantiramo.
U tom kontekstu ovlašteni smo priopćiti javnosti da će ministar hrvatskih branitelja zatražiti kaznenu i materijalno odgovornost protiv svih nakladnika i novinara koji su sudjelovali u skandaloznoj i sramotnoj harangi. Cijela ta kampanja zapravo je usmjerena na razbijanje suradnje MOSTA i Domoljubne koalicije te u konačnici rušenju nove Vlade Republike Hrvatske - priopćeno je.

Zdunič: Most mora shvatiti da je predizborna kampanja završena

Za komentar cijelog ovog slučaja zamolili smo Josipa Zdunića, političkog analitičara HRsvijeta.

- Nema nikakve dvojbe da je dio medija na čelu s HRT-om otvoreno u funkciji rušenja vlade. Radmanovi urednici očito se usmjeravaju na one ministre koji su SDP-ovim političkim komesarima neprihvatljivi. S jedne strane imamo "neprihvatljive" Hasanbegovića, Crnoju i Buljevića. S druge strane "kao prihvatljive" bivši SDP-ovi ministri su ocijenili Most-ove ministre Vlahu Orepića i Dubravku Jurlina Alibegović - ističe Zdunić, te dodaje kako je jedan od ciljeva ove kampanje i skretanje pažnje javnosti s unutarstranačkih razračunavanja u SDP-u ali i optužbi vezani za APIS.

>>Ivan M. Ban: Hajka s Prisavlja

Ključnim smatra da članovi Mosta što prije shvate da je predizborna kampanja završena i da treba "zasukati rukave".

- Prisjetimo li se načina na koji su Nikola Grmoja i Miro Bulj, potaknuti pozivima novinara, ranije krenuli na predsjednika Sabora Želja Reinera u kreiranoj aferi "skijanje", da bi na koncu shvatili kako je i čelnik Mosta Božo Petrov na skijanju, doći ćemo do zaključka o čemu je zapravo riječ. Smatram kako članovi Mosta trebaju čim prije shvatiti kako je predizborna kampanja završena. Usuglašavanjem stavova na Koalicijskom vijeću i koordiniranim pristupom ovim temama pokazat će kako razumiju svoju trenutnu ulogu. Ne prestanu li nasjedati na provokacije, onda će njihovi partneri u koaliciji očito morati prosuditi što i kako dalje - zaključio je Zdunić.

 

R. Horvat