Hrvatska

Hrvatska obilježava 29. obljetnicu međunarodnog priznanja

Prije 29 godina Hrvatsku su priznale članice Europske unije , a Njemačka, koja je uz Vatikan u tome imala ključnu ulogu, uspostavila je 15. siječnja i diplomatske odnose s Hrvatskom, koja je istog datuma 1998. završila i mirnu reintegraciju u ratu okupiranoga hrvatskog Podunavlja.

Onaj tko daruje čista srca ne pravi od toga spektakl

Prošlo je više do 15 dana od onog prvog i najrazornijeg udara potresa s epicentrom na Banovini koji je uzrokovao velike štete i nažalost ljudske žrtve, a hrvatska javnost još uvijek ne zna imena heroja koji su iz ruševina spašavali ljude, onih koji su od početka sa psima tragali za preživjelima, doktora i medicinskih sestara čije su intervencije u prvim satima i danima bile presudne za mnoge živote, pa ni tko su najveći dobrotvori i humanitarci - ali zato jako dobro zna tko je dogradonačelnica Gline. Je li to normalno? Za neke očito jest.

Sloga i solidarnost

Kakvi to porivi i koji mehanizmi pokreću današnje potomke kockoglavih dinaroida, srodnih im kromanjonaca, krapinskih neandertalaca i drugih humanoida iz roda Homo-sapiensa (koji sebe nazivaju "Hrvatima"), da se uvijek iznova okupljaju u hrpe kad god nešto slave ili im je teško, otkuda teče taj "sirovi nacionalistički zanos" i gdje se krije iskra tog duboko primitivnog, atavističkog, tribalnog, ognjištarskog, plemenskog nagona koja bukne iznenada i pretvori se u plamen uvijek i u pravilu u vrijeme kad nacija postigne neki velebni sportski uspjeh ili je ugrožena ratom, kakvom katastrofom ili nekom drugom nedaćom.

Ministrica Vučković: Poljoprivrednici, ne odustajte, dobit ćete svu potrebnu pomoć

U prvim tjednima 2021. godine isplaćena su, uz najavljenih 35 milijuna kuna izravnih plaćanja, i dodatna sredstva koja se odnose na područja s prirodnim ograničenjima i na mjere koje obuhvaćaju plaćanja za tradicijske i izvorne pasmine, čime je ukupno isplaćeno 93 milijuna kuna poljoprivrednicima na potresom pogođenim područjima i gradu Vrgorcu, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.  

U posljednja 24 sata 759 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježeno je 759 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4903. Među njima je 2048 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 185 pacijenata. Preminule su 43 osobe, javlja HRT.

Preko Igora Peternela duboka država minira Domovinski pokret Miroslava Škore

 Izlazak Karoline Vidović Krišto i dr. Milana Vrkljana iz Domovinskog pokreta samo je još jedna potvrda uspješnog djelovanja "duboke države" u sprečavanju bilo kakvog pokušaja da se na hrvatskoj političkoj sceni pojavi pouzdana politička opcija koja bi mogla ugroziti postojeću političku moć. Tu moć je u ovih 30-tak godina stekla i sačuvala vlastodržačka kasta sastavljena od dvije vodeće stranke - HDZ-a i SDP-a koje su obje nastale iz jugoslavenskog Saveza komunista Hrvatske.