Hrvatska

Dostupan Registar suradnika UDBA-e

Publicist i vodeći hrvatski istraživač udbaških zločina Bože Vukušić, u javnosti je još početkom godine potvrdio kako posjeduje dokaze za 10.000 suradnika UDBA-e te da će ih uskoro početi objavljivati. Vukušić je istaknuo kako neće biti riječi o običnom registru, koji bi sadržavao samo imena, prezimena i osnovne identifikacijske podatke.

Hrvatska „francuska veza“

Dolazak francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona medijski je popraćen poput Titova dolaska u Sjevernu Koreju, što je žalosna potvrda da su hrvatski mainstream mediji s konca 2021. godine istovjetni sjevernokorejskim tj. jugoslavenskim iz 1977. godine.

Hrvatskoj je novi strateški partner Francuska, ali SAD su i dalje jedini pravi saveznik

Zahvaljujući tome što nekoliko najvažnijih funkcija u državi obnaša skupina hrvatskih dužnosnika eksponiranih kao "francuska veza" u Zagrebu, Hrvatska je kupnjom polovnih francuskih borbenih zrakoplova "Rafale" vrijednih 1,1 milijarde eura i službenim posjetom Zagrebu predsjednika Emmanuela Macrona postala strateški partner Francuske na području, kako ga definira francuska politika, tzv. Zapadnog Balkana.

Premijer Plenković pridobio Macrona za potporu ravnopravnosti bh. Hrvata

U sjeni uspješno okončanoga posla oko nabave vjerojatno jednih od najboljih borbenih zrakoplova Rafale F3R ostale su poruke koje su predsjednik Francuske Emmanuel Macron i hrvatski premijer Andrej Plenković uputili oko zemalja u okružju jugoistoka Europe, a napose Bosne i Hercegovine te očuvanja jednakopravnosti konstitutivnih naroda. Te su poruke iznimno značajne uoči novoga kruga razgovora o toj reformi koja se očekuje u BiH u sljedećem tjednu.

Može li novo vodstvo Matice hrvatske pokrenuti drugo "Hrvatsko proljeće"?

Iako predstavlja najstariju kulturnu ustanovu hrvatskoga naroda nedavna izborna skupštine Matice hrvatske nije privukla zasluženu pozornost tiskovnih i elektroničkih medija, što je samo po sebi indikacija koliku važnost u hrvatskoj javnosti u sadašnjim okolnostima ona ima i koliko joj se važnosti pridaje. To je još čudnije ako se ima u vidu da se ove godine obilježava 50. obljetnica od "Hrvatskog proljeća" koje je u doba totalitarnog režima komunističke Jugoslavije predstavljalo ključnu iskru hrvatskoga naroda u težnji za vlastitom državom.