Kulturna baština

Zbornikom obilježena 50. obljetnica Hrvatskog proljeća

Od 24. do 27. studenoga, obilježena 50. obljetnica hrvatskog proljeća u Splitu, uz predstavljanje Zbornika Hrvatsko proljeće u sjećanju splitskih proljećara objavljenoga povodom obilježavanja Hrvatskog proljeća u Splitu, pedeset godina poslije, u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Splitu, na inicijativu Drage Ćutuka, koji je kazao da zbornik ocrtava teško vrijeme državnog terora nad neistomišljenicima.

Otvoreni 31. Marulićevi dani

U utorak 19. listopada s početkom u 20 sati na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split otvoren je Festivala hrvatske drame 31. Marulićevi dani. Festival, čija se prva predstava održala još 16. listopada u Zagrebu, otvorenim je proglasila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. U sklopu otvorenja dodijeljene su nagrade Hrvatskog narodnog kazališta Split za najbolja umjetnička ostvarenja u sezonama 2018/2019 i 2019/2020. Te nagrade, zbog pandemijskog lockdowna, nisu bile dodijeljene u tradicionalnom terminu Dana HNK Split prošle godine te su dodijeljene ovom prigodom.

Tko su bili Iliri?

Tko su bili ILIRI, kako je nastao taj etnik i što mu je bili značenje je pitanje na koje još nije odgovorila hrvatska historiografija. Ako slijedimo historijsku dogmu, onda su Iliri Albanci, ali mi ne znamo etimologiju ta oba etnika. Ilir je bilo grčko semitsko ime za Hrvate.

Pjesma „Ne daj“ Miljenka Stojića prvonagrađena na manifestaciji „Stijeg slobode – stina pradidova“

Na Kninskoj tvrđavi u čast Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja sinoć, 3. kolovoza, održan je bogat program manifestacije »Stijeg slobode – Stina pradidova«. Na njemu su uz natjecatelje sudjelovali i pjesnici Hrvatske izvandomovinske lirike (HIL-a) iz cijeloga svijeta kojima je to bio 21. susret unatoč tomu što mnogi nisu uspjeli doći iz prekooceanskih zemalja zbog mjera pandemije.

U povodu Godine čitanja: Slobodno čitajte, to nije sramota!

Ova, 2021. godina u Hrvatskoj je proglašena Godinom čitanja i bit će obilježena brojnim aktivnostima kojima je cilj promicati i popularizirati knjigu i čitanje. Osim proglašenja "ambasadora čitanja", dodijelit će se nagrada za najbolju knjižaru, izabrati najbolja video najava knjige za učenike osnovnih i srednjih škola, organizirati međunarodna konferencija o čitanju i "mala noćna čitanja", dodijeliti nagrada mladih za književnost itd., što bi uz redovite promocije knjiga i sve druge djelatnosti koje se na tom polju provode trebalo doprinijeti afirmaciji čitanja.