Kultura

Gdje je to svjetlo?

Prikaz knjige: Marko Matolić (priredio),S bosanske granice. Dopisi i izvještaji fra Martina Nedića o stanju u Bosni i Hercegovini objavljeni u Gajevim »Novinama« 1838. – 1855., Centar za kulturu, Orašje, 2020.

Sakralni ciklus Ane Guberine

Akademska Slikarica Ana Guberina istaknuta je hrvatska likovna umjetnica, osobito je zapažena po snažnom ciklusu posvećenog otocima i nizu impresivnih slika koje čine sakralni opus.

Izložba Gabrijela Jurkića u Kaštelima

U četvrtak, 4. ožujka 2021. u 12 sati, bit će otvorena izložba "Umjetnik – crta – posvećenje" u Muzeju grada Kaštela u polivalentnoj dvorani kaštela Vitturi , gdje će biti  predstavljen dio fundusa zbirke od oko 6000 crteža, studija i skica Gabriela Jurkića iz Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno.

Koncert u povodu 100. obljetnice rođenja poljskog pjesnika Krzysztofa Kamila Baczyńskog

U Gradskom kazalištu mladih u Splitu, u prigodi 100. obljetnice rođenja poljskog pjesnika Krzysztofa Kamila Baczyńskog, u petak, 26. veljače, održan je poljsko-hrvatski „Koncert“ posvećen poljskom pjesnikuratnog doba - K. KamiluBaczyńskom, u izvedbi vokalistice i violinistice Regine Roslaniec Bavčević, uz klavirsku pratnju Joška Bavčevića, Nino Nimac (gitara), Branko Grašo (bubnjevi) i Ante Popovića (gitara), u organizaciji Poljske kulturne udruge „Polonez“. Na početku koncerta izvođače i publiku pozdravila je Monika Waligorska, predsjednica PKU „Polonez”.

Dr. Josip Seršić „jedan od najvažnijih i najplodonosnijih suvremenih hrvatskih polihistora u Austriji“

Dr. med. Josip Ser­šić znalački je stariju hrvat­sku povijest povezao s novijom po­viješću gradišćanskih Hrvata. U svojoj novoj domovini, u svom istraživačkom djelovanju usredotočio se na povijest Hrvata u Beču i u svojem po­vijesno-istraživačkom djelova­nju i publiciranju koncentrirao se i na istaknute hrvatske ličnosti u austrijskoj metropoli i mje­sta, trgove i spomen obilježja u vezi s Hrvatima i hrvatskom kulturom i poviješću u velegradu Beču.

Pogled iznutra

Prikaz knjige: fra Ivan Dugandžić, Međugorje u očima mjesnih biskupa Žanića i Perića, ICMM, Međugorje, 2020.

Novi ciklus Damira Medvešeka

Kontinuirano radeći na novim scenografijama, akademski slikar Damir Medvešek, glavni scenograf u HNK-u, suvremeni hrvatski likovni umjetnik s dobrim inozemnim ugledom, iznenada je došao do sjajne ideje.

Novi ciklus crteža Duška Šibla

Kontinuirani rad umjetniku uvijek donosi samo korist jer realizirajući većinu ideja (nemoguće je sve ostvariti) uviđa prednosti pojedinih izvedbi i slobodnije nastavlja s radom,prepuštajući se dublje i cjelovitije privlačnosti i složenosti motiva.