Kultura

Novi ciklus Željka Bubala

Akademski slikar iz Splita, Željko Bubala, istaknuti je pripadnik hrvatskih likovnih umjetnika, autor je vrlo osobenog opusa, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama.

Uz 90-i rođendan Ivana Aralice

Ovih je dana devedeseti rođendan obilježio Ivan Aralica. Aralica je rođen 10. rujna 1930. u selu Puljane u prominskom kraju. Kao dječak bio je u partizanima, o čemu piše u autobiografskom romanu Sjene.

Stihovi su ispunili prostor Zavičajnoga muzeja Biograda na Moru

15. 09. 2020., 20 : 00., h, u prostorijama (otvoreni prostor) Zavičajnoga muzeja Biograd na Moru, uz poštivanje svih pravila „Stožera…“ predstavljena je treća knjiga pjesama pjesnikinje iz Biograda n / M., Jasenke Medvedec: BITI. Nakladnik Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar. Biblioteka Donat.

Metamorfoza svijeta Mladena Žunjića

U mnogim temama kojih se likovno datakao, slikar Mladen Žunjić uvijek je tražio poveznicu s ciklusima koje je već realizirao a koji su obilježeni svojim osobitim karakterom, naime skladno slažući elemente svog upornog i strastvenog djelovanja u jedinstvenu slagalicu autorskog opusa,umjetnik sustavno bilježi i najmanju promjenu u svijetu koji ga okružuje, u kojem živi.

Bila sam Eliotova misao

Sve moje tuge: Molim te, prekini! / Prekini, i ne čini to više. / Htjela sam da odem, / ali zbog tebe nisam mogla! / Previše te volim, i ti to znaš. / Koristiš to da me zadržiš / za sebe, na ovome svijetu. / Molim te, prekini! / Pusti me da odem / i učinim svijetu uslugu. / Pusti me da odem / da ne patim druge, i sebe. / Pusti me da odem / da sagledam svoje grijehe. / Htjela sam da odem / ali okovao si me sobom samim. / Pogledom svojim. / Pusti me da odem. / uskrati mi muke. / Svjestan si sebe i toga što činiš, / koristiš to da me zadržiš. / Pusti me da odem / i učinim svijetu uslugu.

Održana književno glazbena manifestacija Susreti pod Hrastom

Sinoć (12.rujna 2020.) je u Čerinu održana književno – glazbena manifestacija „Susreti pod hrastom“, koja je ove godine posvećena političaru i piscu Anti Belji. Manifestacija je to koju zajednički organiziraju Ogranak Matice hrvatske Čitluk, Župa Čerin i Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, a u okviru tradicionalne manifestacije slavljena je sv. Misa, predstavljena najnovija publikacije Ante Belje i sami autor.

Crvene noći - nadahnuti ciklus Duška Šibla

Rekao bih da je i po obimu i po značenju, ciklus akrila na platnu Crvene noći ( koji se najprije pojavio u pastelu a zatim i ulju ), akademskog slikara Duška Šibla, doista jedinstven, iznimne žestine.

Crno crveni ciklus Mladena Žunjića

Ni malo ne odstupajući od svojih pravila, svaki dan slikati, ustrajno, kontinuirano, slikar Mladen Žunjić i ovih je dana realizirao novi crno crveni ciklus niz velikih formata, veličine uglavnom od jednog metra na više, u ulju i akrilu.