Kultura

U Godini čitanja „najčitanije“ su knjige u kojima se pljuje po Hrvatima!

Na prijedlog Ministarstva kulture i medija RH ova je godina proglašena i Godinom čitanja! Razlog tome je taj što je „uslijed pandemije i smanjene mogućnosti organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima, na dosad uobičajene načine, to jedna od kulturnih djelatnosti koja bi u ovoj situaciji mogla priskrbiti više pozornosti i vremena – za čitanje“ – obrazlaže organizator ovu strašno „originalnu“ ideju.

Izbor djela iz fundusa Galerije Emanuel Vidović u Kaštelima

U utorak, 27.7. 2021. godine u Muzeju Grada Kaštela bit će predstavljena izložba slika „Emanuel Vidović – Izbor djela iz fundusa Galerije Emanuel Vidović“u organizaciji Muzeja grada Kaštela i Muzej grada Splita.  Autorica izložbe je  Nela Žižić muzejska savjetnica, a kustosica izložbe je Mirela Vujević Duvnjak, muzejska savjetnica. 

Knjiga o Hrvatima u Urugvaju

Nova knjiga o hrvatskom iseljeništvu, pod naslovom Hrvatska i Hrvati u Urugvaju, upravo je tiskana u izdanju AGM-a. Autor hrvatskog podrijetla Eduardo R. Antonich prikazuje život i rad hrvatske iseljeničke zajednice u Urugvaju u razdoblju od 1918. do 1991. godine.

Ulja na platnu velikog formata Duška Šibla

Akademski slikar Duško Šibl sve se više okreće prema velikim formatima platna,od 120 x 90 cm do 150 x 100 cm,koristeći ulje u realizaciji kompleksnog ciklusa u kome se susreću motivi Noćnih ptica,razmišljanja o Hamletu,ali i teme vezane za prolaznost,smrt,Memento mori.

Hommage Murtiću Mladena Žunjića

O značaju i ugledu djela Ede Murtića suvišno je govoriti,no dobro je s vremena na vrijeme spomenuti njegov slikarski opus i podsjetiti nove generacije na iznimno djelo.

U lice krik

Prikaz knjige: Matija Macan,Slutnje i nemiri, Matica hrvatska, Čitluk, 2021.