Svijet

Teroristički napad u Moskvi je poruka Putinu i Rusiji

Teroristički napad u blizini Moskve u kojemu je poginulo 133 ljudi te ranjeno više od 150 osoba pokazao je dvije stvari: prvo, da je Ruska Federacija po sigurnosnom pitanju prepuna rupa, poput švicarskoga sira. Dakle, da se u jednoj policijskoj državi, s već više od dvije godine trajanja ratnoga stanja u kojemu se nadziru muhe i buhe, a kamoli ne njezini državljani i drugi ljudi, dogodi ovakav sigurnosti propust, dokaz je da je svjetska sila – majčica Rusija – u tom pogledu nimalo svjetska.

Tomislav Sokol: Odluka o otvaranju pregovora od povijesnog je značaja za Hrvate u BiH

Nakon što je Europska komisija prošlog tjedna preporučila Europskom vijeću otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom, danas su predsjednici država ili vlada država članica donijeli konačnu odluku o otvaranju pregovora s BiH. Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, pozdravio je odluku Europskog vijeća i istaknuo da je ona od povijesnog značaja za Hrvate u BiH koji su,od tri konstitutivna naroda, najviše iskreno okrenuti prema zapadu te predani zagovaranju europskog puta BiH. 

Tomislav Sokol: Dužnost je međunarodne zajednice spasiti Hrvate u BiH od političke likvidacije

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta koje se održava u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o Izvješću o Bosni i Hercegovini. Sudjelujući u plenarnoj raspravi, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol kritizirao je međunarodnu zajednicu zbog situacije u Bosni i Hercegovini ali je i upozorio na to da Hrvatima u BiH prijeti politička likvidacija.

Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a, morat će platiti milijune

Hrvatska je izgubila spor protiv MOL-a na Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID), javljaju hrvatski mediji.
MOL je krajem 2013. pokrenuo postupak te tužio hrvatsku vladu tvrdeći da nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka.

EPP: Uz izmjene izbornog zakona dodijeliti kandidatski status BiH

Europska pučka stranka (EPP) usvojila je u četvrtak deklaraciju na stranačkom summitu uoči sastanka Europskog vijeća u kojem poziva da se status kandidata EU dodjeli odmah Ukrajini i Moldaviji, ali i Bosni i Hercegovini, uz insistiranje na poštivanju političkog sporazuma iz Bruxellesa i usvajanju izmjena Izbornog zakona.