Svijet

Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravlja o BiH

Večeras se održava sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, na kojoj će se govoriti o stanju u Bosni i Hercegovini. Sjednica će prema najavi trajati tri sata, odnosno do ponoći, što znači da će se moći obratiti svi članovi ovog Vijeća.

Macron na popisu potencijalnih meta špijunskog softvera

Brojevi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i članova vlade nalaze se na popisu potencijalnih meta softvera Pegasus, koji neke države koriste za špijuniranje, izjavio je u utorak Laurent Richard, direktor organizacije Forbidden Stories, potvrdivši informaciju lista Le Monde.

Hrvatska opet zaustavila zajedničku izjavu NATO-a o BiH zbog Daytona

Sjevernoatlantski savez neće imati zajedničko izvješće u kojemu se iznose ključne procjene o napretku Bosne i Hercegovine jer Republika Hrvatska zbog, od prije nekoliko tjedana, poznatih razloga nije dala suglasnost na taj dokument. Naime, kao što je i najavljeno, donja crta kako bi se prihvatilo taj dokument jest da u njemu moraju stajati Daytonski sporazum i konstitutivni narodi – Bošnjaci, Srbi i Hrvati, piše Večernji list BiH.

Europski parlament: Hrvatska je ispunila sve uvijete za Schengen

Hrvatska je ispunila sve uvjete za pristupanje Schengenu, navodi se u rezoluciji Europskog parlamenta usvojenoj u četvrtak, ali se poziva Hrvatsku da adresira nedostatke u pogledu osposobljavanja osoblja na granici i “ustraje u temeljitoj procjeni poštovanja temeljnih prava”.

SAD i EU napokon sinkronizirani: Zaustaviti diskriminaciju Hrvata u BiH

Njemačka kancelarka Angela Merkel bila je jučer domaćica videokonferencijskog sastanka na vrhu između lidera šest zemalja zapadnog Balkana i pojedinih država članica EU, među kojima su i Njemačka i Hrvatska, koje su okupljene unutar tzv. Berlinskog procesa. Summiti Berlinskog procesa redoviti su godišnji događaji od 2014., a na jučerašnjem se očekivala rasprava o daljnjim koracima u izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta zapadnog Balkana, koje bi se trebalo stvoriti do 2024., a uključivalo bi slobodu kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, piše  Večernji list.