Svijet

Vladimir Majakovski - razočarani "pjesnik sovjetske revolucije" ustrijelio se 14. travnja 1930. godine

Vladimir Iljič Majakovski, pisac, slikar, glumac i revolucionarni pjesnik, jedan je od začetnika ruskog futurizma. U mladosti strasni marksist, u vrijeme sovjetske revolucije politički agitator i veliki obožavatelj Lenjina i "Oktobra" koji se proslavio svojim odama boljševičkom sustavu, već se 20-ih godina teško razočarao u Staljina i njegov način vladavine. Pred kraj života pokušao se "iskupiti" nekim dramama u kojima je nastojao pokazati pravo lice sovjetskog režima ("Hladan tuš"), ali ipak ostaje upamćen kao "pjesnik revolucije".

Amerikanci se povlače iz Afganistana do 11. rujna

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena najavila je u utorak da će američke postrojbe ostati u Afganistanu i nakon 1. svibnja, roka predviđenog sporazumom s talibanima, ali će u potpunosti otići iz zemlje do 11. rujna, na 20. obljetnicu terorističkih napada na Sjedinjene Države.

13. travnja 1943. godine svijet je doznao za masovni sovjetski zločin nad Poljacima u Katynskoj šumi

Sa sovjetskog područja koje je držala pod okupacijom, nacistička Njemačka je 13. travnja 1943. godine u svijet poslala vijest kako je u Katynskoj šumi (nedaleko od Smolenska) pronađena masovna grobnica s posmrtnim ostacima Poljaka pobijenih tijekom invazije SSSR-a na istočni dio Poljske. Njemačka propaganda je ovim postupkom nastojala ocrniti Sovjete u očima svijeta, dok je sovjetska negirala svaku vezu SSSR-a s tim događajem i krivnju prebacivala na naciste.

Erdogan želi posredovati između Ukrajine i Rusije

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju da je Turska spremna raditi na mirovnoj rezoluciji između Ukrajine i Rusije, nakon povećanja nasilja u regiji Donbas i gomilanja ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, javio je Reuters.

Svjetsko gospodarstvo pokazuje naznake oporavka

Globalna ekonomska situacija se poboljšava, ali vrlo sporo zbog neizvjesnosti i velikog jaza između gospodarstava različitih zemalja, napisali su u zajedničkoj izjavi ministri gospodarstava i financija i šefova središnjih banaka zemalja G20 nakon videokonferencije održane u srijedu.