Svijet

Timothy Less: Političke drame na Kosovi i BiH uskoro će biti povezane

Moj je osjećaj je da se dvadesetogodišnja drama na Kosovu kreće ka svom dugoočekivanom trenutku istine, smatra suradnik Demostata sa Sveučilišta Kembridž, Timothy Less, koji ne isključuje ni mogućnost da će i snage kosovskih Albanaca, ali Vojska Srbije, u dogledno vreme nastojati uspostaviti kontrolu nad sjeverom Kosova, prenosi agencija FoNet.

Sudbina sinagoga u Vojvodini ( II. dio)

Na web stranici El Mundo Sefarad (koju uređuju pripadnici sefardske skupine Židova uz naznaku kako je riječ o "stranici posvećenoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Jevreja bivše Jugoslavije"; vidi: http://elmundosefarad.wikidot.com/) nalazimo prilično detaljne popise mjesta, informacije, fotografije i video zapise vezano za povijest židovskog naroda, te njihovu populaciju i baštinu uključujući i vjerski život u mjestima u Srbiji i drugim zemljama s područja bivše Jugoslavije.

Sudbina sinagoga u Vojvodini (I. dio)

U Vojvodini postoje danas samo 3 sinagoge (po jedna u Subotici, Novom Sadu i Zemunu), a nekad ih je bilo ukupno 76. Od preostalih 73, veliku većinu ( 53) srušili su, prodali ili prenamijenili nakon rata komunisti (srušeno 45, a 8 devastirano, zapušteno do rušenja ili prenamijenjeno). Od onih koje su nestale tijekom Drugog svjetskog rata (1941. - 1945.), samo rijetke su srušili okupatorska vojska i njihovi pomagači, dok za ostale nema podataka o tomu (često se radilo o običnim ili nešto većim kućama prenamijenjenim u vjerske objekte). Tako barem tvrde brojni židovski izvori.

Oni su radi ostvarivanja svojih bolesnih fikcija spremni izazvati Treći svjetski rat

Gostujući na Hrvatskoj televiziji u emisiji "Nedjeljom u 2", 16. prosinca 2012. godine, beogradski odvjetnik Srđa Popović je govorio i o stanjuduha u Srbiji i Beogradu devedesetih godina i zovu ratničkih truba kojeg je najveći dio tamošnje javnosti zdušno prihvatio, te među ostalim rekao i ovo: "Oni su u to vreme tražili i prizivali Treći svetski rat…, ili ako ne svetski, a ono bar balkanski i bili bi srećni da su to uspeli…" uz konstataciju kako se ni više od 12 godina poslije pada Slobodana Miloševića u toj zemlji "nije promijenilo ništa".