Vijesti

Politički čelnici iz RS-a neće sudjelovati u radu institucija BiH

Nakon u ponedjeljak održanog sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj povodom odluke Valentina Inzka o nametanju dopune Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida doneseno je pet zaključaka među kojima je i onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija BiH.

Milanović: Boris je išao čelom gdje se Milorad ne usudi čizmom

“Jučerašnja ‘razmjena mišljenja’ Beograd-Zagreb na temu lika Nikole Tesle na kovanicama centa od eura otvorila mi je još jednu zanimljivu perspektivu, a na ovu reakciju potaknula me i jučerašnja trezvena i odvažna izjava Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade i najbližeg suradnika Milorada Pupovca”, objavio je predsjednik Zoran Mlanović.

Nada je trajala kratko - "Treći put"…tko zna kad i kako

Tko god (barem onako usput, iz hobija i "rekreativno") prati političku scenu u Lijepoj našoj tijekom proteklih 30 godina, morao je zamijetiti jednu zakonitost - konstantu koja se ponavlja gotovo jednako kao već dokazani kemijski ili fizikalni eksperiment koji se izvodi po tko zna koji put, s unaprijed poznatim učincima, efektom i rezultatima.

Hrvoje Mandić: Izvješće Fitzroya Macleana dokazuje kako je Tito planirao pobiti širokobriješke franjevce još u jesen 1944.

Mladi povjesničar Hrvoje Mandić godinama istražuje temu Hercegovačke franjevačke provincije, osobito njezina stradanja potkraj II. Svjetskog rata i poraća. Prošle godine doktorirao je na Fakultetu hrvatskih studija pod mentorstvom dr. sc. Marija Jareba. U nakladničkoj kući AGM, u svibnju ove godine, objavio je monografiju koja je u svom izvornom obliku proširena doktorska disertacija. Zaposlen je u Arhivu Sveučilišta u Zagrebu.

Vladina potpora projektu DONES

Premijer Andrej Plenković sastao se u srijedu s ravnateljem Instituta Ruđer Bošković Davidom Smithom i voditeljem projekta DONES Tončijem Tadićem te im obećao punu potporu Vlade u realizaciji ESFRI projekta DONES u čijoj je provedbi Hrvatska, uz Španjolsku, vodeća zemlja.