Vijesti

Timothy Less: Interes SAD je da dopuste raspad BiH (Video)

Interes Sjedinjenih Američkih Država je da dopuste raspad BiH i pripojenje Republike Srpske Srbiji, uz zamjenu teritorija između Srbije i Kosova, Preševska doline za sjever Kosova, ukoliko bi Srbija prihvatila cijenu za to- a ta cijena je slabljenje utjecaja Rusije na Srbiju, približavanje Srbije Zapadu i članstvo u NATO-u. Mislim da je Srbija spremna platiti tu cijenu, izjavio je Timothy Less, bivši britanski diplomata, direktor agencije “Nova Europa” i predavač na Sveučilištu Cambridge, u intervju sarajevskoj Face tv.

Vide li Milanović i Plenković da je započeo novi Hladni rat

Netrpeljivost između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića očito nije novijeg datuma i traje odavno. I to je njihova stvar. Oni najbolje znaju gdje je tijekom ispreplitanja njihovih karijera krenulo nakrivo. Netrpeljivost između predsjednika države i premijera, pak, traje već skoro godinu i pol, no dok je svedena na intelektualno pripetavanje, izazivanje i zadovoljavanje ega, to je opet njihova stvar.

U spomen hrvatskim junacima i mučenicima Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu

Prije 350 godina (30. travnja 1671.), u Bečkom Novom Mjestu smaknuti su hrvatski velikaši i neumorni borci za narodnu pravicu, Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan. Njih dvojica osuđeni su 18. travnja iste godine na smrt odsijecanjem desne ruke i glave. Posljednji put su se vidjeli i oprostili jedan od drugoga noć uoči pogubljenja, kad su i napisali svoja oproštajna pisma životnim družicama.

Homilija patera Dominika kao glas vapijućeg u Crkvi u Hrvata

Propovijed dominikanca patera Dominika Gerbica na svetoj misi u Prozorju kod Dugog Sela koju je prošlu nedjelju prenosila Hrvatska televizija izazvala je u javnosti sasvim očekivano veliku buru jer je pater Dominik praktički prekršio znakovitu šutnju Hrvatske biskupske konferencije o ozbiljnoj krizi koja trese državu posljednjih nekoliko godina. Uz to što je ta kriza sadržajno višestruka, ona je i moralna kriza pri čemu svoju odgovornost snosi i Crkva u Hrvata, odnosno kolokvijalno rečeno Kaptol kao simbol te crkve.