Vijesti

Dostupan Registar suradnika UDBA-e

Publicist i vodeći hrvatski istraživač udbaških zločina Bože Vukušić, u javnosti je još početkom godine potvrdio kako posjeduje dokaze za 10.000 suradnika UDBA-e te da će ih uskoro početi objavljivati. Vukušić je istaknuo kako neće biti riječi o običnom registru, koji bi sadržavao samo imena, prezimena i osnovne identifikacijske podatke.

Hrvatska „francuska veza“

Dolazak francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona medijski je popraćen poput Titova dolaska u Sjevernu Koreju, što je žalosna potvrda da su hrvatski mainstream mediji s konca 2021. godine istovjetni sjevernokorejskim tj. jugoslavenskim iz 1977. godine.

78. obljetnica bombardiranja Kaštel Sućurca

Bilo je rano zimsko poslijepodne 5. prosinca 1943. godine, kada je K. Sućurac pogodila najveća tragedija u povijesti. Župna crkva sv. Jurja m., bombardirana je od strane Saveznika. Poginulo je 97 mještana (u crkvi 65 i oko crkve još 32 mještana). Od tih 97 žrtava, 79 je pripisano Ustašama u Jasenovcu. Crkva je uništena do temelja, a zvonik je začudo, nakon što se od dentonacije zanjihao, ostao na mjestu i danas stoji kao trajni spomenik na ovo zločinačko djelo.

Prezime ŠTRBAC je hrvatsko

Reagiram na članak HOP portala, čiji je izvor HPC, jer prezime ŠTRBAC jest hrvatsko i nastalo je u doba kršćanskog Rima. To se očitovalo u hrvatskom jeziku i antroponimima u Dioklecijanovoj Dalmaciji nakon propasti Bizanta. Odlika latinskog jezika je bila da se u riječima ispušta početne samoglasnike, primjerice, AVILA postaje VILA, AVELA postaje VELA, APERON postaje PERON, ALAR postaje LAR.

Mesiću, daj već jednom umukni!

Bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića narod je dva puta (sic!) birao za predsjednika države! Nu, to je sve po čemu će se najvjerojatnije pamtiti i po čemu će ostati zabilježen u hrvatskoj povijesti, jer se ovom narodu „od stoljeća sedmog“ nikada nije dogodilo da takav čovjek i tako loš političar toliko dugo ostane pri vrhu državne vlasti.

Europski parlament usvojio Sokolove amandmane kojima se želi zaštititi prava hrvatskog naroda u Crnoj Gori

U Bruxellesu je održana sjednica Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore (D-ME) na kojoj je sudjelovao i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol. Zastupnici su raspravljali o tijeku pristupnih pregovora Crne Gore s Europskom unijom, a dotakli su se i tamošnjih dnevno političkih zbivanja. Usvojena je i Deklaracija s preporukama u koju su uvršteni i amandmani doc. dr. sc. Tomislava Sokola.