Herceg Bosna

Politički čelnici iz RS-a neće sudjelovati u radu institucija BiH

Nakon u ponedjeljak održanog sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj povodom odluke Valentina Inzka o nametanju dopune Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida doneseno je pet zaključaka među kojima je i onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija BiH.

Hrvoje Mandić: Izvješće Fitzroya Macleana dokazuje kako je Tito planirao pobiti širokobriješke franjevce još u jesen 1944.

Mladi povjesničar Hrvoje Mandić godinama istražuje temu Hercegovačke franjevačke provincije, osobito njezina stradanja potkraj II. Svjetskog rata i poraća. Prošle godine doktorirao je na Fakultetu hrvatskih studija pod mentorstvom dr. sc. Marija Jareba. U nakladničkoj kući AGM, u svibnju ove godine, objavio je monografiju koja je u svom izvornom obliku proširena doktorska disertacija. Zaposlen je u Arhivu Sveučilišta u Zagrebu.

Komšić i Nikšić, očekivano, protiv prijedloga HDZ-a BiH

HDZ BiH dostavio prijedlog izmjena Izbornog zakona koji okončava bošnjačku političku dominaciju nad Hrvatima. Očekivano, odmah su se oglasili Željko Komšić I Nermin Nikšić, nazivajući HDZ-ov prijedlog “brojanjem krvnih zrnaca”, “antidemokratskom praksom etničkog ekskluziviteta”, te “uvodom u nove podjele”…

Borjana Krišto: Tražimo politički konsenzus za izmjene Izbornoga zakona

Stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH dostavile su jučer svoj prijedlog izmjena Izbornoga zakona BiH kojim se provode i presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić i sve presude Europskog suda za ljudska prava. Suština prijedloga je da konstitutivni narodi nesmetano mogu izabrati svoje legitimne političke predstavnike u Predsjedništvo BiH kao i u domove naroda.

Medijska "mašinerija" SDA pokušava zaštititi Sebiju Izetbegović

Medijska mašinerija SDA započela je proces sotanizacija svih tužitelja koji su se usudili istraživati Osmana Mehmedagića zbog nezakonitog sticanja fakultetske diplome. Ključni cilj je poslati poruku svim tužiteljima i istražiteljima što ih očekuje ukoliko se upuste u istraživanje akademske karijere Sebije Izetbegović – supruge predsjednika SDA, piše Press.

Uhićenje Osmice uz odobrenje stranih obavještajnih službi!?

Iako je vrlo brzo pušten da se brani sa slobode, uhićenje Osmana Mehmedagića „Osmice“ vrlo je značajan događaj s nekoliko aspekata, prije svega obavještajnih. Dnevnik.ba zatražio je komentar o značaju ovog uhićenja od jednog službenika obavještajne službe koji je inzistirao na anonimnosti.