Umjetnost

Neobuzdani kolor Vlade Tuđe

Slikar Vlado Tuđa,suvremeni je hrvatski likovni umjetnik,autor složenog i obimnog opusa koga čini niz logično povezanih ciklusa,u ulju i akrilu na platnu ili kartonu,ali sve na velikom formatu i sve izvedeno žestokim kolorističkim potezima.

Donacija Iris Bondora Dvornik

Dvadeset i osmoga siječnja otvara se izložba donacije istaknute hrvatske likovne umjetnice,akademske slikarice Iris Bondora Dvornik u Maloj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru u povodu održavanja 17. Noći muzeja uz virtualnu izložbu na www.mas-zadar.hr.

Novi ciklus akvarela Bojana Doleneca

Od kada je posao nastavnika likovnog odgoja,akademskog slikara Bojana Doleneca odveo u Slavoniju,možemo reći kako u svakom novom ciklusu sve više sanja more,obale,valove,stijene,uzvisine iznad opakih voda,vjetrove i oblake,oživotvorujući svoju čežnju nizom akvarela u novome ciklusu,na formatu A 4.

Ciklus tekućih ulja Mladena Žunjića

Nakon nekoliko tamnih ciklusa,dijela opusa ulja i akrila s dominirajućim crnim površinama,oblicima,suvremeni hrvatski likovni umjetnik,autor vrlo plodne i domišljate produkcije,slikar Mladen Žunjić okrenuo se boji,izdašnom,bogatom,rasprskavajućem koloru,koji se kontinuirano kreće,tvoreći silno oslobađanje energije,poput davnog Velikog praska,početka širenja svemira iz točke neizmjerne gustoće a koja traje i danas.

Magični motivi Josipa Pina Trostmanna

Dubrovčanin,akademski slikar Josip Pino Trostmann,istaknuti je hrvatski likovni umjetnik,autor s impozantnom karijerom i respektabilnim opusom s nizom samosvojnih ciklusa,uspješni izlagač na brojnim izložbama,na raznim stranama svijeta i danas predano i marljivo slika,dotjerujući svoje slike,ulja na platnu vrlo različitih formata (od manjih do vrlo velikih,ništa mu nije strano) ,nastojeći umiriti,odobrovoljiti svoj neumorni stvaralački nerv,u kontinuiranoj potrazi za najboljom slikom svoga života.

In Memoriam: Josip Marinović

Nedavno je u Zagrebu preminuo istaknuti akademski kipar Josip Marinović,u osamdeset i petoj godini,tiho i gotovo nečujno,bez odjeka u javnosti. U povodu njegove smnrti objavljujem posljednji razgovor s njim,u listopadu 2017. godine,vođen u atelijeru u Preradovićevoj ulici,u dvorišnoj zgradi,okruženi brojnim dovršenim i nedovršenim skulpturama.

Nadahnuti opus slikara Marijana Bingule

Teško je poslije smrti umjetnika,slikara napisati nekoliko posve novih rečenica koje bi omogućile pristup i razumijevanje njegovog likovnog opusa. Još je teže valorizirati njegovu ulogu i važnost u neposredno protekloj likovnoj produkciji.