Englesko izdanje knjige povjesničara Hrvoja Mandića "Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću" (Herzegovinian Franciscan Province during and after the Second World War) objavila je zagrebačka nakladna kuća Despot infinitus.

Recenzent knjige britanski povjesničar Robin Harris ocijenio je kako Mandić nudi analizu temeljenu na dubokom i opsežnom istraživanju tijekom niza godina kroz svu dostupnu dokumentaciju i druge iskaze.

Knjiga je, smatra, od iznimne važnosti za okolnosti ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu u veljači 1945. godine. Ona razotkriva propagandu koja se naknadno usredotočila na ove i druge slične epizode, a koja se još uvijek ponavlja kao da je činjenica u zapadnoj historiografiji, napomenuo je Harris.

Naglasio je kako autor istražuje puno više od samih događaja. Stavlja ih u širi kontekst – kako djelovanja hercegovačkih franjevaca u razdoblju Drugog svjetskog rata, tako i ciljeva partizanske/komunističke partije na ovim prostorima te borbe s Katoličkom crkvom, istaknuo je recenzent. Riječ je, smatra, o velikom doprinosu ne samo povijesti franjevaca i povijesti Bosne i Hercegovine, nego i povijesti Hrvata kao naroda.

Historiografija na engleskom jeziku o ulogama i iskustvima Hrvatske i Katoličke crkve u ratnom i poratnom razdoblju često je nedostatna i pristrana. Glavni razlog tome je upravo nedostatak dobre prevedene moderne historiografije na hrvatskom jeziku. Vrlo često prevladavaju stari radovi, puni predrasuda. Oni su također često potkrijepljeni površnim procjenama nestručnjaka, koji tvrde da imaju stručnost koju ne posjeduju. Zapadni znanstvenici moraju imati pristup istini, a da se pritom ne muče s učenjem hrvatskog jezika.

Knjiga je proširena doktorska disertacija, a hrvatsko izdanje objavljeno je 2021. godine.

Nakladnik napominje kako u hrvatskoj historiografiji do ove knjige nikad nije objavljena cjelovita sinteza o Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji u Drugome svjetskome ratu i poraću, iako je posebice u BiH kvalitetno postavljen istraživački temelj, iskoristiv za proučavanje povijesti Hercegovačke franjevačke provincije u razdoblju od 1941. do 1945. godine.

Knjiga (317 str.) podijeljena je na 20 poglavlja, a na engleski su je preveli Anđelka Raguž i Duško Čondić.