Ministar prometa Oleg Butković reagirao je na svom Facebook profilu na izjave predsjednika RH Zorana Milanovića o porukama koje su razmijenjivali Butković i bivša državna tajnica Josipa Pleslić (ex Rimac).

 

Milanović je komentirao objavljene poruke između Butkovića i  Josipe Rimac:

“Mali je lukav, skrivao se okolo. Neka pazi da mu žena ne pomahnita kad vidi te poruke. Zašto je Željko Sabo proveo godinu dana u zatvoru? Jer je s nekom sumnjivom gospođom razgovarao i iz toga se moglo zaključiti da bi on njoj mogao napraviti uslugu ako bi ona njemu dala ruke u gradskom vijeću. Pa Plenković od toga živi, to je njemu kruh i maslac.

“Kako je moguće da Željko Sabo ide u zatvor, a da se ništa ne dogodi nakon objave poruke Rimac i Butković”a, upitao je Milanović.

“To nije prvi put. Stalno to rade i stalno ih se hvata. Sabo ide u zatvor, a ovdje imate takvo pogodovanje utjecajem. Ona ga moli da zaposli sina svoje prijateljica u privatnoj firmi koja radi s Butkovićevim ministarstvom.

Što mislite, kolike su šanse da ga firma odbije kad ju on nazove?” rekao Milanović i ponovio da bi zbog dogovora koje su otkrile poruke Butković i Josipa Rimac trebali završiti u zatvoru.

Butković prokazao Milanovićevu vezu s Rusima 

Na takve njegove navode osvrnuo se minister Butković.

“MILANOVIĆU, OČITUJ SE!! Vidim da je Zoran Milanović javno pozvao na moje hapšenje zbog navodnog trgovanja utjecajem. E, sad ja tebe Milanoviću javno pozivam da odgovoriš na dva pitanja:

1. Je li trgovanje utjecajem ako predsjednik Republike, u konkretnom slučaju ti Zorane Milanoviću, osobno traži od državnih i privatnih banaka da otvore račun njegovom rođaku koji je pod sankcijama zbog povezanosti s ruskim kapitalom?

2. Što si dobio kao protučinidbu za taj angažman? Podsjećam te da je pomaganje sankcioniranim osobama i kršenje sankcija kazneno djelo. Kako bi ti rekao Zorane Milanoviću, tjerao si lisicu, a istjerao King Konga. Srdačan pozdrav, Oleg.”

Tko je Željko Runje?

Milanoviće rođak o kojem govori Butković je  Sinjanin Željko Runje,  jedan od dvojice Hrvata koji je obuhvaćen sankcijama Zapada Rusiji, navodi Maxportal.

Runje je potpredsjednike najveće ruske državne naftne kompanije Rosnefta, kojoj je britanska vlada uvela sankcije zbog “financijskog podupiranja” grupe Wagner. U hijerarhiji te tvrtke iznad njega je samo predsjednik i oligarh kojem je svijet već uveo sankcije – Igor Sečin, nazivan još i “Darth Vaderom Rusije”, a onda sama država, odnosno – Vladimir Putin.

Igor Sečin ne predstavlja samo krovnu rusku energetsku tvrtku, nego je planer i organizator većine političko-poslovnih operacije Moskve u inozemstvu, a desna ruka mu je Željko Runje, Milanovićev rođak.

“On je moj prijatelj i neki daljnji rod, ali on je američki čovjek, njega je u Moskvu doveo Rex Tillerson. Kad je Exxon ušao u projekt s Rosneftom, njega je Tillerson doveo. To je što se tiče Runje. Gdje je trenutno, ne znam, on se vraća u Zagreb, tu će živjeti. On je hrvatski državljanin”, kazao je Milanović u travnju 2022. o slučaju Željka Runje.

>>

Sankcije Velike Britanije su mu ukinute u srpnju 2022. nakon što je,  sredinom svibnja, s još četiri strana potpredsjednika Rosnjefta, podnio ostavku i napustio kompaniju. Međutim, ubrzo je vraćen na ‘crnu listu‘ i na njoj se nalazi do danas.

Za Željka Runju  šira javnost saznala je tek prije koju godinu, nakon što se pisalo o njegovoj bespravnoj gradnji na Braču.  U Bobovišćima na Moru počeo je stvarati višeetažnu vilu preko pola brda, a dio prostorija se nalazi ispod zemlje.

Sagradio je tunel od dnevnog boravka do mjesne plaže, sazidao i popločio sunčalište i postavio ležaljke. Obalu je opsao ogradom i postavio kamere. Lokalni ljudi  su  su tvrdili da im je onemogućio da se ondje kupaju.

Državni inspektorat i tadašnja građevinska inspekcija, nakon medijskih natpisa, zatvorili su mu gradilište zbog ilegalnih radova na samom objektu. U Zagrebu ima vilu u Hercegovačkoj ulici čija je površina 505 metara kvadratnih.

Runje je na britanskim sankcijama jedan od dvojice Hrvata, drugi je hrvatsko-ruski poduzetnik Krešimir Filipović.