Knjigozori

Vrijedna knjiga za one koji žele točan i sveobuhvatan pogled na Hrvatsku

Nova Publishers Inc. iz New Yorka (SAD) nedavno je izdala probni otisak jedne vrlo vrijedne knjige čiji je urednik znanstvenik i književnik, profesor emeritus Sveučilišta u Splitu. Djelo nosi znakovit naslov: Croatia: Past, Present and Future Perspectives (Hrvatska: prošlost, sadašnjost i buduće perspektive) sažeto prezentira ono najvažnije što bi o Hrvatskoj trebali znati stranci, ali i potomci naših iseljenika koji ne govore hrvatski jezik. I to je jedna od bitnih značajki knjige koja je tiskana na engleskom upravo zato što se ne rijetko srećemo ili s potpunim nepoznavanjem hrvatske povijesti, kulture i društvene zbilje, ili se o svemu tomu iz raznih razloga u svijetu govori i piše pristrano i ideološki obojano.

Mi i oni

Prikaz knjige: Ante Beljo, Uz 75. obljetnicu Bleiburške tragedije 1945. – 2020., HŽD, Zagreb, 2020.

Predstavljena knjiga akademika Nenada Cambija

U organizaciji Književnoga krug Split, Sveučilišta u Splitu, u Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, u nedjelju, 20. rujna, u sklopu 32.Knjige Mediterana“ koja se održava (20. - 26. rujna), pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a organizaciji Književnoga kruga Split, Katoličko bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, predstavljena je knjiga akademika Nenada Cambija „Umjetnost antike u hrvatskim krajevima “udžbenik Joška Božanića „Vernakularna stilistika“.

Michael Martens: Ivo Andrić - jedan europski život

Nedavno je zagrebački nakladnik Ljevak u Biblioteci posebnih izdanja objavio biografiju jedinog jugoslavenskog nobelovca Ive Andrića, Michaela Martensa „ Vatra u vatri „(Ivo Andrić-Jedan europski život), na preko četristo stranica i u nadahnutom prijevodu Andyja Jelčića.

Nova knjiga o don Anđelku Kaćunku

U povodu 40-te obljetnice novinarske, publicističke i uredničke djelatnosti, iz tiska je izašla knjiga „Optimist, ali „teški“ realist, ili tako je govorio don Anđelko Kaćunko“, koju je u nakladi „Trećeg dana“ iz Hrvatskog Leskovca priredio i uredio Mladen Pavković.

GILERA je zakon

GILERA je zakon : zbirka priča zadarskih srednjoškolaca / uredio Mirko Jamnicki Dojmi. - Zadar ... 9-[13]. - Pogovor urednika (Poklonici kratke priče). Nakladnik: Medicinska škola Ante Kuzmanića – Zadar. Za nakladnika Davor Vidaković. Biblioteka Kamo sutra? Zadar, ožujak 2020.