Glas HRsvijeta

Bila je simbol stradanja Vukovara i hrvatskih obitelji

Na vukovarskom Novom groblju, 11. srpnja 2008. skromno i dostojanstveno pokopana je Kata Šoljić, najponosnija majka u Hrvata, koja je u hrvatskom oslobodilačkom i pobjedničkom Domovinskome ratu ostala bez četiri sina (Nike, Ive, Mije i Mate) i desetak članova svoje obitelji. Umrla je 8. srpnja 2008. u Zagrebu.

Tuđman nije bio poliglot, ali je svojom mudrošću uskrsnuo državu Hrvatsku

Već sam ranije pisao da se Domovinski pokret ne može održati na političkoj sceni jer se pojedinci nastoje pod svaku cijenu dočepati Sabora iz različitih razloga. Nije se radilo o stranki sa različitim frakcijama nego se radilo o oportunim pojedincima koji se već danas međusobno svađaju, što znači da ovaj pokret ne može postati stranka jer oportuni i sebični pojedinci se svađaju samo zato što nisu ušli u Sabor. Da se radi o poštenim i razumnim političarima, danas bi razmišljali o osnivanju stranke koja bi imala više različitih frakcija.

Mladen Pavković: Ne birajte one koji žele Tita i povratak Jugoslavije

Nakon što se prvi čovjek KPJ-SDP-a Davor Bernardić u tv-sučeljavanju s Andrejom Plenkovićem, predsjednikom HDZ-a, javno izjasnio da bi izabrao Tita umjesto Tuđmana, vjerujemo da je sada i vrapcima jasno što bi očekivalo hrvatske branitelje i stradalnike hrvatskog obrambenog i pobjedničkog Domovinskoga rata da ovi drugovi i drugarice ponovno dođu na vlast.

Manjinski zastupnici u parlamentima susjednih zemalja

U žarištu pozornosti javnosti u Republici Hrvatskoj godinama su političke i referendumske  inicijative o promjeni izbornog zakona i sustava, te u okviru toga zajamčena tri zastupnička mjesta srpskoj nacionalnoj manjini  te opći politički mandat kojeg zastupnici svih nacionalnih manjina imaju u parlamentu, kao i posebno biračko pravo po kojem su u njega biraju. Što logično otvara i ustavnopravno i političko pitanje može li se izbornim legitimitetom koji je ostvarenim posebnim biračkim pravom, dobiti u parlamentu opći politički mandat? 

Hrvatskoj treba novi Ustav ako želi izići iz gospodarske i nacionalne krize

U Hrvatskoj izvršna vlast je nestručna i nesposobna da izvrši svoju zadaću jer se bira iz stranačkog članstva, a najbolji primjeri su ministri Ćorić i Štromar. Ćorić je ministar zaštite okoliša i energetike, a po zanimanju je ekonomist. Štromar je ministar graditeljstva i prostornog uređenja, a po zanimanju je također ekonomist. Kakve sveze ima ekonomist Ćorić sa zaštitom okoliša i energijom ili kakve sveze ima ekonomist Štromar sa graditeljstvom i prostornim uređenjem?