U medijima se ovoga i onoga političkoga spektra već nekoliko mjeseci, ako ne i godina, sporadično pojavljuje usporedba Zorana Milanovića s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Zanimljivo jest da je Trump postao dosta manje omražen u hrvatskim mainstream medijima nakon što su u javnost dosjele snimke sadašnjeg američkog predsjednika kako se rukuje s nepostojećim ljudima, pada s bicikle, miješa ljude, funkcije, godine i desetljeća… Možda su napokon shvatili da nije baš dobro zamjeriti se budućoj američkoj administraciji.

Zato su iskoristili priliku te je umiješali u staru taktiku prikazivanja Zorana Milanovića kao političara koji se okrenuo ni manje ni više nego desnici, kojoj je Trump ipak među omiljenijim svjetskim političarima. Što to točno naše medijske plaćenike kod Milanovića podsjeća na Trumpa, nikad nije razjašnjeno.

Većinski dojam o pojedinom političaru stvaraju mediji, stoga je logično da Trumpa većina Hrvata smatra luđakom, kriminalcem, rušiteljem američkog ustavnog poretka, zlostavljača žena, lošim ocem, mužem, lažnim patriotom… zahvaljujući nepristranom i objektivnom izvještavanju medija tipa CNN, ABC, MSNBC, Politico, Associated Press, NY Times, WaPo…

Ironično, većina bi laži o Trumpu savršeno istinito pristajale Zoranu Milanoviću.

Bespredmetno je uspoređivati predsjednike različitih predsjedničkih sustava, stoga se usporedbe Milanovića s bivšim američkim predsjednikom moraju vršiti na svjetonazorskoj i stručnoj, a podredno stilskoj i retoričkoj razini.

Zoran Milanović je kao predsjednik vlade za hrvatske branitelje kazao: „Smrde šatoraši“ u vrijeme braniteljskih prosvjeda za smjenu ministra Matića i njegova zamjenika Bojana Glavaševića („Busovača zdravooo!“, registar branitelja itd). O Trumpovoj podršci među američkim vojnim veteranima nije potrebno govoriti.

Krajem Milanovićeva premijerskog mandata, odnosno početkom 2015. godine, SDP je angažirao američkog konzultanta Alexa Brauna radi osmišljavanja političke kampanje i nastupa. Konzultantovo prvo pitanje je bilo zašto nema nacionalnih oznaka niti na jednom SDP-ovom (unutar)stranačkom skupu? Malo tko se danas sjeća snimki unutarstranačkih skupova SDP-a tijekom 2015. godine kad je Zoran Milanović vikao: „Hrvatska, Hrvatska!“ te mahao hrvatskom zastavom. Takvo nešto neprirodno dugo nije viđeno na hrvatskoj političkoj sceni.

S druge strane, Trump održava skupove diljem SAD-a barem jednom mjesečno unatrag tri godine na kojima se uvijek vijore američke zastave posvuda i skandira se: USA, USA! No, to je za Amerikance politički minimum, a samo je u nelustriranoj RH moguće da vlast toliko puta osvoje politički Yugoslaveni.

Od sviju dosadašnjih vlada nadstrančki je i općedruštveni konsenzus da je Milanovićeva vlada bila ekonomski i gospodarski najlošija vlada suvremene RH. Milanović je iza sebe ostavio spaljenu zemlju i više puta najavljivani „pakao“. Nesposobnijeg predsjednika vlade i nesposobnije ministre nismo dotad ni od tada imali, a stupanj je korupcije bio jednak, izuzev što pravosuđe nikad nije gonilo SDP-ovce za vrijeme SDP-ove vladavine, dok za HDZ ne vrijedi isto pravilo.

Trump je imao najbolju ekonomiju u suvremenoj američkoj povijesti - do izbijanja pandemije. Toliko o stručnim sličnostima između ovih obnašatelja izvršne vlasti.

Trumpova agenda se naziva „America First“, a glavni slogan je „Make America Great Again (MAGA), no što je Milanovićev slogan? Predsjednik s karakterom i Rijeke pravde? Što konkretno nudi Milanović osim „pravde“ ili eventualno SDP-om uništena grada Rijeke? Ne nudi domoljublje, rodoljublje, državotvornost, čovjekoljublje, slobodu, jednakost… Ne nudi ni hrvatske simbole ni vrijednosti, ni vjeru ni običaje. Nudi pak, treću republiku, samo nije jasno čiju: hrvatsku, jugoslavensku, mađarsku, srbijansku, rusku?

Što se tiče stila i retorike, moguće je govoriti o određenim sličnostima, no valjda se nakon svih ovih silnih tisućljeća filozofije i znanosti naučilo razlikovati formu od sadržaja?! S druge strane, ako je većina populacije polupismena, ne valja im se obraćati akademskim riječima i stručnom terminologijom; to nije taktika, nego obična statistika. Zdravorazumski pristup, naposljetku, nije dokaz zdravoga razuma, nego konzultanta koji posjeduje zdrav razum, odnosno za posjedovanje zdravoga razuma je plaćen.

Budući da mediji, činjenicama unatoč, ustraju na poredbi Milanovića i Trumpa, tko zna kako će se postaviti bude li Zoran Milanović, nakon što SDP izgubi predstojeće parlamentarne izbore, počeo urlikati o pokradenim izborima? Ne ulazeći ovdje u što se dogodilo na američkim predsjedničkim izborima 2020. godine, možda je fiktivna paralela između Trumpa i Milanovića usmjerena upravo ka legitimaciji Milanovićevog nezadovoljstva rezultatima predstojećih izbora, pa možda baš i razlog zašto nije dao ostavku na mjesto predsjednika RH.

Uzevši u obzir predsjedničke ustavne ovlasti, ne smije se isključiti mogućnost da će Milanović iskoristiti sve što mu je na raspolaganju kako bi destabilizirao državu. Već je jednom prekršio Ustav, zašto netko smatra da to ne će učiniti opet? I to baš pod egidom rijeka pravde, koje, sasvim razumljivo, moraju imati izvor u pravednim i slobodnim izborima.