ISTAKNUTE VIJESTI

Znanstvenici iz Srbije, Slovenije, BiH i Hrvatske sudjelovat će na regionalnom Festivalu znanosti, koji će se pod vodstvom Sveučilišta u Zagrebu i Tehničkog muzeja, a pod pokroviteljstvom grada Sinja, održati u Sinju sredinom travnja. Organizatori ističu i kako je Festival ove godine podržao i predsjednik RH Ivo Josipović.

Balkanska unija alias Projekt Zapadni Balkan i njezini kretori koji nas vode prema istoku

Festival znanosti u Sinju je po prvi puta uspješno održan lani i na njemu su sudjelovali brojni poznati hrvatski znanstvenici, poput Paara, Đikića, Pavune i ostalih, a organizatori najavljuju kako im je ove godine cilj napraviti korak dalje, pa će u goste pozvati znanstvenike i popularizatore znanosti iz susjednih zemalja, Slovenije, BiH i Srbije, čime će festival dobiti regionalni karakter.

Predsjednikovu podršku regionalnom Festivalu znanosti jedan od organizatora, student fizike, Mate Jagnjić, ne smatra slučajnošću, nego kaže kako je “razlog upravo to što je ovo prvi put, otkako se održava Festival znanosti u Republici Hrvatskoj, da se ciljano pozivaju znanstvenici i iz susjednih zemalja.” Jagnjić nadalje Josipovićevu podršku regionalnom Festivalu pojašnjava time što ovogodišnji Festival znanosti u Sinju “nema samo znanstvenu komponentu, nego i duboku društvenu komponentu jedne suradnje, dijaloga i rušenja barijera koje su postavljene tu iz povijesnih razloga”.

Naravno kako predsjednikova podrška regionalnom Festivalu nije slučajnost! Pa svi oni Hrvati koji još uvijek imaju snage otvoriti oči, i koji slušaju, gledaju i čitaju antihrvatske medije u Hrvatskoj, vide kud vodi politika "NOVE PRAVEDNOSTI" mirotvorca i pravednika s Pantovčaka. Prema čemu drugome, nego prema nikad prežaljenom “bratstvu i jedinstvu”, koje je “tako lepo cvalo u bivšoj Jugoslaviji”, a za kojega se brojni “crveni kmeri” nadaju kako će ponovno zaživjeti na "zapadnobalkanskom" prostoru, odnosno "regionu" kako taj prostor  vole od milja nazivati.

Festival znanosti s komponentom “rušenja barijera koje su postavljene iz povijesnih razloga”

Pa, čini se kako se kako prosijedome kompozitoru uglađenih manira i hipnotizirajućeg glasa, u što hitnijoj uspotstavi neke nove Jugosfere u tome pomažu i neki mladi Sinjani, koji su se, činjenica je, rodili u gradu hrabrih hrvatskih vitezova i alkara, ali, koji, kako se iz priloženog vidi, nisu od svojih sinjskih predaka nasljedovali baš mnogo hrvatske svijesti. Naime, upravo mladi budući znanstvenici iz grada koji je poznat i po Gospi Sinjskoj, kojoj svake godine u kolovozu hodočaste brojni hrvatski vjernici iz Hrvatske i iz inozemstva, ističu kako ih prdsjednik podržava jer Festival ima komponentu “rušenja barijera koje su postavljene iz povijesnih razloga”.

Znači, sinjski mladi znanstvenici su na sebe, kao ranije njihovi sugrađani ORJUNA-ši Petar-Peko Bogdan i Bruno Vuletić, preuzeli teret rušenja barijera između mladih Hrvata i Srba, jer su oni, čini se, mišljenja kako su barijere između Hrvata i Srbe izgrađene zbog primitivizma onih njihovih sugrađana iz Sinja i ostalih brojnih hrvatskih gradova, koji su 91 ležali po vukovarskim i ostalim rovovima, držeći krunicu oko vrata i pušku na ramenu, kako bi oni danas mogli živjeti i baviti se znanstvenim radom u toplini svojih hrvatskih, a ne velikosrpskih domova.

Uostalom, čemu se čudimo, kad se zna kako je i kompozitor 90-tih u toplome domu u centru Hrvatske pisao doktorat, dok su se brojni hrvatski branitelji (za koje “isti, koji nije osjetio niti “D” od Domovinskog rata, pa ga niti ne zna cijeniti,danas kaže kako im ne će biti suđeno ako pred sudom dokažu svoju nevinost), borili za jedinu Domovinu, a sve s ciljem kako bi svoju djecu, potomke i sve nas ostale Hrvate sačuvali od još jednog pokolja, sličnog onome na Bleiburgu i mnogobrojnim križnim putevima.

Nakon svega, regionalno se uvlači i u znanost

I tako, nakon postupnog zatupljivanja hrvatske javnosti s brojnim srpskim cajkama i pevaljkama, čije pjesme trešte iz automobila i iz kafića; nakon uvlačenje srpske folk glazbe u glazbu hrvatskih estradanjaka; nakon brojnih trač emisija na svim komercijalnim televizijama, u kojima nas Hrvate svakodnevno izvještavaju o aktivnostima Ceca, Joca i ostalih prekodrinskih “intelektualaca”; nakon uvođenja vlaka na relaciji Zagreb-Beograd; nakon turističkog sajma u BG-u na kojemu je Hrvatska bila zemlja partner; nakon prijetnji regionalnim lotom, zajedničkom srpsko-hrvatskom, tj. balkanskom vojskom, srpsko-hrvatskim gospodarstvom (op.a. Tadić je pri susretu s Bijelim Poglavicom spomenuo zajedničku proizvodnju tenkova-valjda bi Srbi proizvodili tenkove, a Hrvati bi sadili cvijeće kojim bi iste posipali kad ponovno, onako dobrosusedski, iziđu na hrvatske ulice!), nakon što je započeo i “regionalni” Big Brother, ili Veliki Burazer, pri čemu je naravno, kuća u Beogradu, a "Veliki Burazer" je, naravno, najveći dio vremena Srbin (naime, u nekim trenutcima pokuša govoriti ijekavicom, ali mu, jao, bre, ne uspeva!), i u kojemu Hrvate predstavljaju redikuli, a Srbe osobe sa sumnjivom prošlošću, dolazimo i do znanosti, koja također postaje “regionalna”.

Okrugli stol o nadnaravnom

Festival će u nedjelju, 10. travnja, u sinjskom gradskom kinu otvoriti dr. Ivo Josipović, isti će trajati do 15. travnja, a teme na Festivalu će, kako kaže mladi Jagnjić, obrađivati elementarne čestice i crne rupe, kemiju i robotiku, matematiku na popularnom nivou, te ekonomska i društvena pitanja, dok će za okruglim stolom biti održane rasprave o tome zašto ljudi imaju tendenciju vjerovati u nadnaravno (astrologija, tarot i sl.), kao i o ekonomskoj budućnosti Hrvatske.

Nadnaravnim smatram sve ovo što se danas, dvadeset godina nakon početka Domovinskog rata, i nakon ostvarenja hrvatskog tisućljetnog sna o samostalnoj i neovisnoj Hrvatskoj, u Hrvatskoj događa, a ne smatram slučajnim ni to da je na popisu sudionika Festivala, među ostalima, navedena i Mirela Holy, koja je potpisana kao ekologinja i saborska zastupnica iz Zagreba, a koja bi, najvjerojatnije, mladim znanstvenicima na okruglome stolu trebala govoriti u svom stilu o “nadnaravnoj” ekonomskoj budućnosti Hrvatske, pri čemu niti ne moramo sumnjati kako će ta ekonomska budućnost biti  obojana “žarko crvenom” bojom.

Koje smo mi face: Brojni srbijanski portalu pišu o nama!

Budući fizičar iz Sinja ističe kako su prošle godine dobili prostor u 20-ak hrvatskih medija, dok su ove godine za Festival zainteresirani i mediji iz okolnih zemalja. Kolika je snaga tih medija koji su zainteresirani za Festival u “regionu”, možete se uvjeriti ako pogledate službenu stranicu Festivala, na kojoj se mladci iz hrvatskog grada alke i vitezova, hvale kako o njima pišu: Portal za kulturu Jugoistočne Europe SEEcult.org, vesti.rs, vestionline.rs, srb-rss.com, BLOKVESTI, smedia.rs, Portal Drinske regije, EduCentar, srbijanski znanstveni portal Astronomija, kao i neki hrvatski, koji, čini se, mladim nadobudnim sinjskim organzatorima Festivala i nisu baš toliko bitni kao ovi ostali proeuropski, prekodrinski i srbijanski.

Također, organizatori naglašavaju i kako će iz svake navedene zemlje biti pozvan i jedan student koji će na Prirodoslovno–matematičkom fakultetu u Splitu predstaviti splitskim studentima studij iz svoje zemlje, pa će se na taj način, kako piše na stranicama Grada Sinja, potaknuti suradnja i povezanost među mladim studentima znanstvenih usmjerenja.

I na kraju, što reći, nego samo:

Gospe naša Sinjska, pomozi hrvatskom narodu!

Mila Marušić