Znanost

Biskup Ratko Perić održao predavanje o Stepincu

Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, msgr. dr. Ratko Perić održao je predavanje na temu „Nadbiskup Stepinac i poglavnik Pavelić“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Predavanje u povodu 400. obljetnice smrti Fausta Vrančića

U povodu 400. obljetnice smrti Fausta Vrančića, hrvatskog polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa koja se navršila 20. siječnja, u četvrtak 2. veljače dr. Marijana Borić iz Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU održala je u Knjižnici HAZU predavanje „Faust Vrančić – 400 godina poslije".

Studenti se upoznavali s crkvenom poviješću Dubrovnika

Studenti studija Povijest Jadrana i Mediterana u sklopu kolegija Povijest obitelji i Povijest hodočašća, u pratnji profesora dr. Marinka Marića u ponedjeljak 23. siječnja bolje su se upoznali s poviješću i bogatstvom sakralnih objekata u Dubrovniku.

Akademik Kusić: Iz socijalizma i kapitalizma uzeli smo ono najlošije

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u srijedu će predstaviti projekt "inventure nacionalnog blaga"na kojem je tri godine radilo 46 znanstvenika. O cjelovitom popisu svih hrvatskih prirodnih resursa u središnjoj informativnoj emisiji HRT-a govorio je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonimir Kusić.

Predrag Šustar: Ljudi su još uvijek u nekom starom mentalitetu

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar tek je na početku svog mandata, ali već iza sebe ima par burnih mjeseci na ministarskoj dužnosti. Nedavno je bio metom napada iz nekih znanstvenih krugova koji su ga “napali” zbog članka o Ruđeru Boškoviću koji je svojedobno objavio zajedno s kolegicom Aleksandrom Golubović u Riječkom teološkom časopisu.

Balkanizacija znanosti

Izgleda da Vlada u odlasku želi ostaviti još jedan poguban trag svoje neizlječive privrženosti bivšoj državi. Ovaj put kroz ZNANOST, nastoje se otškrinuti, a zatim širom otvoriti vrata Balkanu.