Svijet

Miroslav Lajačak: Izbor Željka Komšića nije u skladu sa duhom Daytonskog ustava

Izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH u skladu je sa slovom, ali ne i duhom Daytonskog ustava jer je izabran glasovima nehrvatskog stanovništva i Hrvati u Bosni i Hercegovini ne osjećaju da imaju svog predsjednika ili člana predsjedništva, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu slovački ministar vanjskih poslova i bivši Visoki predstavnik u BiH, Miroslav Lajačak.

Glavni tajnik UN-a otvorio Marakešu konferenciju

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres otvorio je u ponedjeljak u Marakešu konferenciju koja je okupila predstavnike više od 150 država voljnih potvrditi Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama, tzv. Marakeški sporazum.

Politička filozofija Muslimanskog bratstva (I. dio)

Najutjecajnija islamska organizacija na svijetu nosi ime „Muslimansko bratstvo“. Osnovano je u Egiptu 1928. godine, a začetak duguje čovjeku imena Hassan al-Banna. Zagovaraju prihvaćanje islama ne samo zbog vjerskih, teoloških ili filozofskih pitanja pojedinca, nego sam islam kao društvenu reformu, odnosno marksistički kazano – islamsku revoluciju.

Deutsche Bank optužena za pranje novca

Deutsche Bank brani se protiv novih optužbi o pranju novca u četvrtak nakon što je list Financial Times objavio da je ta banka obavila transakciju vrijednosti 31 milijardu eura više nego što se prije mislilo za upitne fondove Danske Bank.