Svijet

Neke zemlje počinju smanjivati uvedene restrikcije

Kako se vratiti normalnom životu na najbolji mogući način poslije pandemije koronavirusa? Dok neke vlade još traže prikladnu izlaznu strategiju, niz zemalja već je poduzeo prve korake prema ublažavanju ograničenja.

Srbi i kineske donacije

"Idu miš i slon preko starog drvenog mosta i u jednom trenutku kaže miš slonu: 'Hebo te, kako se ovaj most trese i uvija kad nas dvojica prelazimo!'" Prilično star i možda ne bogzna kako originalan vic, ali na zgodan i slikovit način govori o kompleksu malih koji imaju dojam da su i oni veliki kad se nađu u njihovoj blizini.

Skok cijena nafte za više od 30 posto

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna zabilježile najveći tjedni skok u povijesti, više od 30 posto, nakon vijesti da bi Saudijska Arabija i Rusija mogle postići dogovor o smanjenju proizvodnje, što bi podržalo cijene, unatoč oštrom padu potražnje zbog pandemije koronavirusa.

Što se to neprestano krije?

Urote su niskokalorični napoj za umišljene umove, a takvih je sve više pa se i količina medijskog napoja povećava. Međutim tu i tamo iz nedaleke prošlosti izrone činjenice, događaji neki koje je teško shvatiti u kontekstu današnje situacije s corona pandemijom i nemoguće interpretirati s dnevno posluženim medijskim informcijama, a da čovjek ne pomisli kako je dosta toga bitno bilo davno izrečeno i najavljeno. Ali ljudi pamte kratko i to je adut s kojim vlast i mediji računaju.

Trump: Bit će mnogo umrlih

Američki predsjednik Donald Trump poručio je Amerikancima da se pripreme na veliki broj umrlih zbog zaraze koronavirusom idućih dana, dok se, kako je najavio, zemlja suočava s najgora dva tjedna pandemije.