Fortenova je objavila kako je to Nomad Foods, američka kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Nakon dubinskog snimanja u kojem su sudjelovale četiri tvrtke – uz njih to su Orkla, EMMA i Podravka – američka ponuda ocijenjena je najboljom.

Tjednik Lider otkrio je kako je Nomad Foods za preuzimanje Leda spreman platiti oko 600 milijuna eura, odnosno čak 4,5 milijarde kuna. Navode i da je jedan ponuđač za Ledo na stol stavio ponudu i veću od Nomad Foodsa, ali da ostali uvjeti u njegovoj ponudi nisu bili prihvatljivi,

Fabris Peruško, predsjednik Uprave Fortenove, očekuje da bi kupoprodajni ugovor mogao biti potpisan potkraj prvoga kvartala, a transakcija zaključena tijekom ljeta.

Inače, Nomad Foods je najveća europska tvrtka u segmentu zamrznutih proizvoda. Među poznatijim brandovima su Iglo, Birds Eye, Findus.

Prisutni su u 13 europskih zemalja, a pet najvećih tržišta su Velika Britanija, Italija, Njemačka, Švedska i Francuska. Preuzimanjem Leda kreću u pohod na Srednju i Istočnu Europu.

Godišnji prihodi iznose im oko 2,3 milijarde eura (više od 17 milijardi kuna) i imaju 4800 zaposlenih. Zamrznuta riba im donosi 40 posto godišnjih prihoda, zamrznuto povrće 20 posto, gotova jela 10 posto, a ostatak odlazi na zamrznute pizze, meso peradi te druge lokalne brandovi.

Ledo, s druge strane, ima oko milijardu kuna prihoda, što znači da je kompanija Nomad Foods 17 puta veća od njih. U Ledu je zaposleno oko 1100 radnika i ključni mu je biznis sladoled.

Nema nikakve sumnje kako će važan dio pregovora Nomad Foodsa i Fortneve sigurno biti zadržavanje ‘ekskluziviteta’ što ga Ledo ima u Konzumu, a vjerojatno i bolje pozicioniranje u Mercatoru.

To, s druge strane, znači kako bi Ledove škrinje uskoro mogli preplaviti i proizvodi Nomad Foodsa, poput branda Iglo koji je dominantan na tržištu zamrznute hrane, prije svega ribe i povrća, u Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Belgiji i Portugalu.

 

M.M.