Hrvatski iseljenički kongres pozvao je u subotu u Mostaru hrvatski državni vrh da zajednički pomogne Hrvatima u BiH, a njih da se masovno odazovu na jesenske opće izbore u Bosni i Hercegovini kako bi ostvarili jednakopravnost u toj zemlji.

“Apeliramo na Vladu RH, predsjednika Vlade i predsjednika RH da zajedničkim snagama djelatno pridonesu interesima Hrvata u RH i Federaciji BiH”, navodi se u rezoluciji koja je usvojena nakon trodnevnog rada.

Za neprihvaćanje izmjena izbornog zakonodavstva u toj zemlji ocijenjeno je kako na dramatičan način pokazuje situaciju u BiH. Zbog toga je Hrvatski iseljenički kongres pozvao Hrvate iz BiH da izađu na opće izbore u Federaciji BiH kako bi na taj način pomogli opstanak ovoga naroda u Bosni i Hercegovini.

Na izborima zakazanim za 2. listopada prijeti opasnost da četiri puta brojniji Bošnjaci ponovno Hrvatima izaberu člana BiH Predsjedništva te trećinu izaslanika Hrvata čime bi bili u stanju potpuno izabrati i kontrolirati vlast bez najvažnijih hrvatskih stranaka za koju glasuje najveći broj pripadnika tog naroda.

Nakon trodnevnog rada Hrvatskog iseljeničkog kongresa, koji je bio organiziran kroz više panel rasprava, upućen je poziv vlastima Hrvatske i BiH da poduzmu mjere kako bi se negativni demografski trendovi ublažili, zaustavili i promijenili. Procjenjuje se da je taj cilj moguće ostvariti ako se demografsku problematiku postavi u temelje gospodarskog i ukupnog razvoja.

Hrvatski iseljenički kongres ocjenjuje kako hrvatska dijaspora ima golem potencijal, te poziva na umrežavanje Hrvata u BiH, Republici Hrvatskoj i iseljeništvu s ciljem gospodarskog napretka. Po Hrvatskom iseljeničkom kongresu iznimno bi značajno bilo uspostaviti digitalnu platformu za gospodarsko povezivanje poduzetnika hrvatskog podrijetla širom svijeta s poduzetnicima iz Hrvatske i BiH.

Hrvatski iseljenički kongres pozvao je i na očuvanje hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta te istaknuo važnu ulogu Katoličke Crkve.

Pokrovitelji održavanja Petog hrvatskog iseljeničkog kongresa su Sabor Republike Hrvatske, Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grad Mostar.

Organizirale su ga brojne hrvatske udruge iz cijeloga svijeta od Argentine, SAD, Europe i Australije.

 

M.M.