ISTAKNUTE VIJESTI

Predsjednik Srbije Boris Tadić neće doći na proslavu dvadesete obljetnice proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, ali će dan kasnije posjetiti Jadovno kod Gospića i pokloniti se žrtvama ustaškog logora iz Drugog svjetskog rata, što je samo po sebi teška provokacija,  piše Deutsche Welle.

Naime, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je javno rekao da planira pozvati lidere zemalja u "regiji" na proslavu Dana državnosti, ali je iz kabineta predsjednika Srbije medijima priopćeno da Boris Tadić u Hrvatsku ne dolazi 25., nego 26. lipnja, što pokazuje da je Josipovićev poziv odbio.

>>Josipović nastavlja igrati ulogu predsjednika "regiona": Želi Tadića na 20 obljetnici hrvatske neovisnosti

>>Tadić u Jadovnom!

>>Josipović prikriva namjere: Ako budemo zvali sve predsjednike, zvat ćemo i Tadića

Na ovaj način, po mišljenju zastupnika Liberalno-demokratske stranke u Skupštini Srbije Nenada Prokića, predsjednik Srbije pokazuje da napori koje je s Josipovićem uložio u izgradnju boljih odnosa između dviju zemalja nisu bili iskreni.

"Tadićeva politika je od samog početka imala dvije strane - jedna je proeuropska koja je bila apostrofirana kao najvažnija - ali je u nekom domenu i prividno proeuropska - a druga je nastavak Koštuničine politike. I ovo je to", tvrdi Prokić.

Mislim da je neodlaskom u Zagreb, a odlaskom u Jadovno, Tadić odlučio da iz raznoraznih kalkulantskih razloga ovog trenutka tako postupi i na taj način potre sve dobre napore koje su dva predsjednika učinila tijekom proteklih godinu dana. Ti napori su bili dugo očekivani, nakon 20 godina sukoba između Srbije i Hrvatske koji je uništavao i odnose te dvije zemlje ali i cijele regije. Konačno je urađeno nešto pametno, ali to je sada čini mi se poništeno", smatra Prokić.

"Trebalo je pomoći predsjedniku Josipoviću jer je opće prihvaćeno u svjetskim razmjerima da je Srbija bila agresor, a da se Hrvatska branila. Zato je njemu teže pozvati Tadića nego Tadiću da ne ode tamo. To ne ide na čast ni srpskoj politici, a posebno predsjedniku Tadiću koji povremeno ima takve ispade. Ovo nije dobar potez, mislim da Josipoviću nije bilo lako pozvati ga zbog desničarskih elemenata, ali je taj poziv ipak došao, a na njega se ne odazvati znači da je sve ono što su radili prethodne godine, barem sa srpske strane bilo nedovoljno iskreno. To je kao kad uhvatite haškog optuženika Ratka Mladića, a ne raskrinkavate mit o njemu", kazao je srbijanski liberalni političar u izjavi za Deutsche Welle.

>>Josipović u Jadovnom: Obnovit ćemo sve naše spomenike

>>JADOVNO KOD GOSPIĆA: Novčana kazna djevojci koja je nosila šajkaču sa srpskim grbom

Josipovićeva izjava kako planira pozvati Tadića na proslavu izazvala je oprečne reakcije u Hrvatskoj, a posebno nakon što se saznalo da predsjednik Srbije dolazi dan kasnije na poziv Srpskog narodnog vijeća, tvrdi Deutsche Welle.

Odavanju počasti žrtvama u Jadovnu prošle godine prisustvovao je i hrvatski predsjednik, a ove godine, uz predsjednika Srbije pozvan je i predsjednik bosansko-hercegovačkoga entiteta, Republike Srpske, Milorad Dodik, tvrdi isti izvor.

Kolumnist Peščanika i T-portala Vuk Perišić smatra da je potez predsjednika Srbije bez presedana. "Već je sa stanovišta diplomatskih običaja i diplomatske učtivosti Tadićeva poruka bez presedana. On je možda imao svoje razloge da ne dolazi na proslavu državnosti Hrvatske, ali zato nije smio samo dan nakon toga doći u tu istu zemlju iz nekog drugog, pa i bilo kojeg razloga. To jednostavno nije u skladu s međunarodnim običajima. A ako se još sve to stavi u kontekst delikatnih odnosa Srbije i Hrvatske tu gestu možemo doživjeti kao tešku provokaciju, kazao je Perišić za
Deutsche Welle.