Književnost

Kreatori i predatori

Razmišljam uoči nove godine. Razmišljam... Kraj sebe uvijek imam olovku i papir. Jer, književnik razmišljanjem rudari i tko zna što će, u tom kopajućem razmišljanju, iskopati. Pa, neka su olovka i papir tu, a iskopana dragocjena misao ne otprhne kao iznenadni fazan u polju. Koliko je samo ljudi igralo značajne uloge u momu životu – životnome filmu. Koliki su me obogatili, tekli usporedo sa mnom pojedinim dijelovima toka rijeke moga života. Neki, hvala dragome Bogu, uz uzajamno uvažavanje i potporu, teku i dalje.

Večer pjesničkih velikana

Uz sve probleme s kojima se susrećemo ove godine oko održavanja pjesničkih događanja koje ne treba niti objašnjavati, nismo se dali zaustaviti u svom djelovanju. HKD uz Ogranak u Zadru održao je niz manifestacija, posebno ističemo ove dvije koje su se dogodile prije par dana: 6. međunarodni susret "Petar Kanavelić i Korčula 2021"., i dodjela književne nagrade „Donat“ u MMD Gradske knjižnice Zadar.

Stijeg slobode fra Miljenku Stojiću

Miljenko Stojić suvremeni je hrvatski književnik, novinar i teolog rođen 1. lipnja 1960. u Dragićini kod Međugorja. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, studij filozofije i teologije u Zagrebu, Sarajevu i Jeruzalemu te magistrirao kršćansku duhovnost u Rimu. Djeluje kao župni vikar, odgojitelj bogoslova i sjemeništaraca, voditelj mladih, vojni dušobrižnik u Domovinskom ratu, tajnik Hercegovačke franjevačke provincije.

Miljenku Stojiću nagrada za najkraću priču o Domovinskom ratu

Kako izvješćuje Mladen Pavković,predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), na I. natječaju za najkraću priču o hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu, kojeg je organizirala Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), sudjelovao je iznimno veliki broj autora, poglavito iz Hrvatske i BiH.

Stijeg slobode – Stina pradidova 2021.

Sedma po redu pjesnička manifestacija Domoljubne poezije – Stijeg slobode – Stina pradidova, Knin – Pakoštane 2021., prema ideji književnika Nikole Šimića Tonina održat će se 3. kolovoza, u 19 sati, na ljetnoj pozornici Kninske tvrđave. Dvanaest pjesnika, nastupit će na finalnoj večeri, a odabrane pjesme biti će objavljene u zborniku Domoljubne pjesme: Stijeg slobode VII.

Most duginih boja

U jednom Kraljevstvu živjeli i vladali kralj Stjepan i kraljica Katarina. Bili su dobri vladari i narod  ih je volio, ali nisu mogli imati djece pa se za pomoć obratili Dobroj vili. Dobra vila je obećala da će im se uskoro roditi dvije prekrasne kćerke blizanke. Kraljevski par bio je presretan.  To dočula Zla vila i nabacila je kletvu da će se sestre, kad odrastu, posvađati jer će se obje zaljubiti u istog mladića.