Književnost

Giacomo Scotti: "Luka različitosti"

Giacomo Scotti rođen je 1. 12. 1928. u Savianu (Napoli).  Završio Liceum u Napulju.Novinar, književni prevoditelj, publicist, pjesnik, pripovjedač, romanopisac, povjesničar, kritičar i esejist. Počeo objavljivati 1948. pripovijetke i pjesme na talijanskom jeziku, u riječkim publikacijama La Voce del Popolo Pioniere.

Dvije književne nagrade u jednom danu

Deveti performans  “Grah za Iliju Ladina“ održao se u subotu 21.rujna 2019. u Kreševu.  Namjera organizatora je da se okupe umjetnici „sa svih strana svijeta“ i da se kroz druženje oda počast velikom hrvatskom i bosanskohercegovačkom pjesniku Iliji Koziću Ladinu, likovnim, glazbenim i scenskim nastupima Ladinovih prijatelja i poštovatelja.

U Kninu održana pjesnička manifestacija „Stijeg slobode“

Na ljetnoj pozornici Kninske tvrđave, 03. kolovoza 2019. u večernjim satima održana je pjesnička manifestacija „Stijeg slobode“ koju je 2015. pokrenulo Hrvatsko književno društvo ogranak Zadar, prema ideji Nikole Šimića Tonina. Ideju je podržala i predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović i mnoge institucije, tijela uprave, udruge, županije i istaknuti pojedinci.

Miro Gavran primio nagradu za poeziju

Jedan od najznačajnijih hrvatskih pisaca Miro Gavran u dvorani zagrebačke Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizović primio je Veliku zlatnu plaketu za pjesmu „Kada se na nebu susretnemo“, koja je proglašena najboljom na tradicionalnom natječaju za najbolju neobjavljenu ljubavnu pjesmu „Zvonimir Golob“ Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.),, na koji je pristiglo 327 radova iz Hrvatske BiH, Austrije, Švedske, Kanade...

Zdenka Čavić: Pisanje je put u nešto uzbudljivo

U svijetu književnosti sve se više probija i ime Zdenke Čavić, koja je dosad objavila nekoliko iznimno uspješnih knjiga, prije svega u nakladi Hrvatskog sabora kulture. Piše iz dana u dan, a inspiracije joj, kaže, ne nedostaje. Često gostuje i na raznim književnim festivalima i tribinama.

Ante Nadomir Tadić Šutra slavi 40. obljetnicu književnog stvaralaštva

Ante Nadomir Tadić Šutra je hrvatski književnik i skladatelj, rodom iz Otoka, koji ove godine slavi 40. obljetnicu književnoga stvaralaštva. Od 5. kolovoza 1995. živi i djeluje u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu. Piše pjesme i prozu. Umirovljeni je časnik Hrvatske vojske. Profesor je komunikoloških predmeta. I istinski Domoljub.