Književnost

Nobelovka Louise Elisabeth Glück

Nobelovu nagrada za književnost za 2020. godinu dobila je povučena, tiha… američka pjesnikinja Louise Elisabeth Glück. U obrazloženju stoji da je nagrađena za svoj nepogrešiv pjesnički glas, koji svojom jednostavnom ljepotom pojedinačne sudbine čini univerzalnim. Louise Gluck rođena je 1943. godine u New Yorku, gdje je kraće vrijeme pohađala sveučilišta Sarah Lawrence i Columbia.

Reformske priče

Pred nama je druga knjiga reformskih priča, nakon Heraklita mračnog u hrvatskom školstvu, Reformske priče, Nakladnik Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar, Biblioteka Donat, Zadar 2020.,koja je ujedno i jedan od povoda ovome razgovoru. Za razgovor s vama treba li uopće povod. Teško je danas naći takvoga sugovornika.

Stihovi su ispunili prostor Zavičajnoga muzeja Biograda na Moru

15. 09. 2020., 20 : 00., h, u prostorijama (otvoreni prostor) Zavičajnoga muzeja Biograd na Moru, uz poštivanje svih pravila „Stožera…“ predstavljena je treća knjiga pjesama pjesnikinje iz Biograda n / M., Jasenke Medvedec: BITI. Nakladnik Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar. Biblioteka Donat.

Bila sam Eliotova misao

Sve moje tuge: Molim te, prekini! / Prekini, i ne čini to više. / Htjela sam da odem, / ali zbog tebe nisam mogla! / Previše te volim, i ti to znaš. / Koristiš to da me zadržiš / za sebe, na ovome svijetu. / Molim te, prekini! / Pusti me da odem / i učinim svijetu uslugu. / Pusti me da odem / da ne patim druge, i sebe. / Pusti me da odem / da sagledam svoje grijehe. / Htjela sam da odem / ali okovao si me sobom samim. / Pogledom svojim. / Pusti me da odem. / uskrati mi muke. / Svjestan si sebe i toga što činiš, / koristiš to da me zadržiš. / Pusti me da odem / i učinim svijetu uslugu.

Stijeg Oluje Tanji Belobrajdić

Na ljetnoj pozornici kninske tvrđave održana je šesta pjesnička manifestacija ”Stijeg slobode - Stina pradidova” u prigodi Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Na natječaj je prijavljeno 230 pjesama od kojih je točno 23 odabrano na završnu večer na kojoj je 13 pjesnika recitiralo svoje pjesme. Idejni začetnik pjesničke manifestacije je književnik Nikola Šimić Tonin - predsjednik Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar.

Dvadeset godina Hrvatske izvandomovinske lirike (HIL)

Ana Petrović, predsjednica udruge Hrvatska izvandomovinska lirika (HIL) i jedna od ključnih stožernika zaslužnih za izvrsnu pripremu 20. jubilarnih pjesničkih susreta, izvijestila je javnost da će se zbog nemogućnosti putovanja pjesnika zbog pandemije koronavirusa najavljeni jubilarni susret, koji je trebao biti održan u austrijskom glavnom gradu pod nazivom „Tragom Hrvata u Beču“, održati prvi put u svojoj dvodesetljetnoj povijesti virtualno.

Riki

Išao je lijeno ulicom. Ugodna ljetna noć. Godila mu je. Kako i ne bi. Stalno se nešto radi, nekada čovjek mora i odmoriti.

Šesta pjesnička manifestacija – Stijeg slobode

Šesta pjesnička manifestacija – Stijeg slobode, Knin – Pakoštane 2020. prema ideji Nikole Šimića Tonina održat će se 3. kolovoza, u 20 sat., na ljetnoj pozornici Kninske tvrđave. Deset pjesnika, nastupit će na finalnoj večeri, a odabrane pjesme biti će objavljene u zborniku Domoljubne pjesme: Stijeg slobode VI.