Prekjučer se Mirko Rašković, novoizabrani zastupnik u hrvatskom Saboru, pojavio na Pantovčaku na konzultacijama kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović bez pratnje Milorada Pupovaca i Vojislava Stanimirovića.

Nakon sastanka s predsjednicom javnost je doznala da je od predsjednice zatražio zaštitu jer mu 'njegovi' prijete. Iako se Rašković nije priklonio ni jednoj od koalicija, bila je to uznemirujuća vijest za Milorada Pupovca a još više za Zorana Milanovića i njegove ljude.

Nije se ni Ermina Lekaj Prljaskaj pripadnica albanske nacionalne manjine s manjinske liste odlučila kome će dati povjerenje, pa je ravnatelj televizije s Prisavlja tihim alarmom uzbunio urednike a oni novinare da spašavaju što se spasiti dade, uostalom kao u slučaju Drage Prgometa. Uslijedila su gostovanja i intervjui Milorada Pupovca u svim središnjim informativnim radijskim i televizijskom emisijama kuće koja se lažno predstavlja da je hrvatska. Nije Pupovac osvojio samo Prisavlje! Bolje postaviti pitanje koji to mediji Pupovcu nisu poslužili kao informativni servis? U kratkom roku mediji su prenijeli poruku: zna se tko je uzrok nevolji! Rašković nije potpisao podršku Zoranu Milanoviću jer mu prijeti obavještajno podzemlje kojim upravlja Tomislav Karamarko.

Dr. Vojislav Stanimirović kao i Pupovac tvrdi da 'Raškovića možda ucjenjuje netko s druge strane, ali oni (tj. SDSS) ne', pa onda dodaje 'kako će SDSS sazvati Predsjedništvo i izvršni odbor iz Šibensko-kninske županije na hitnu sjednicu kako bi vidjeli kakav stav prema Reškoviću zauzeti'. Nije li logično postaviti pitanje hoće li Pupovac i društvo pustiti svog člana da misli svojom glavom, ili ga neće pustiti na miru? Gdje su najednom nestale one frazetine o demokraciji i slobodi govora i savjesti, ili ćemo i dalje od istih političkih analitičara i prisavskih mozgova slušati i čitati o autoritarnom HDZ-u koji tlači svoje demokrate i tjera ih iz nedemokratskog HDZ-a kao što je to slučaj s Jadrankom Kosor ili Dragom Prgometom.

S istim umišljajem kao i Pupovac pred javnost je izišao i Zoran Milanović. Na konferenciji za tisak na pitanje 'tko (Raškoviću) prijeti, rekao je: "Zna se tko u ovoj zemlji prijeti. To je jedna stilska figura, mislim da se razumijemo, ja nisam čovjek obavještajnog podzemlja".

I nije trebalo dugo čekati da svom odmetnutom zastupniku Mirku Raškoviću prišiju da je agent, i to hrvatski agent!

Tko to tvrdi?

- Rašković bi trebao reći s kime se dan prije konzultacija, u srijedu, kada je trebao biti u SDSS-u, sastao u jednom zagrebačkom hotelu i o čemu su razgovarali. Mi znamo kojoj političkoj opciji pripada taj s kime se sastao i znamo s kim je prije toga razgovarao, kaže nitko drugi do Milorad Pupovac.

Ako govori istinu, onda Pupovac zapravo tvrdi da su uhodili Raškovića. Ako su ga uhodili, jesu li zakonito postupali? Očito nisu. Dakle radi se o podzemlju. Zašto onda nitko od novinara ne priupita Pupovca po čijem je nalogu angažirano podzemlje da uhodi uglednog člana SDSS-a?

No, i bez Pupovčevog odgovora posve je jasno: onaj tko angažira podzemlje da uhode čovjeka samo zato što sumnjaju da bi mogao slijediti svoju savjest nema dobre namjere i nije mu mjesto u Saboru.

I ovaj slučaj Mirka Raškovića pokazuje da je razloga za uznemirenost i Milanovića i Pupovca više. Jedan je strah od istraga koje bi mogle uslijediti, a drugi je strah od propasti etnobiznisa.

 

I.M.B.