Umjesto da napokon počnemo rješavati nagomilane probleme, te da se usmjerimo na pokretanje investicija, rast zaposlenosti, zaustavljene iseljavanja i revitalizaciju Hrvatske, okoštale jugokomunističke strukture neprekidno nas vraćaju na ideološke podjele i sukobe.

Stalno nas mame kako bismo uvijek iznova upadali u njihove zamke i dijelili se oko potrošenih ideoloških tema koje nas neprekidno iscrpuju i onemogućuju nam da napokon krenemo dalje.

Upravo zato da bi se odmaknula od nametnutih sukoba, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je da ove godine osobno neće doći niti na komemoraciju u Jasenovac, a niti onu na Bleiburgu. I dok su dežurni komunistički predatori, kamuflirani u tobožnje antifašiste, ostali bez riječi, žurno su se javili profesionalni ljuti Hrvati te ispalili salve uvrjeda na Predsjednicu. Posežu pritom u isti arsenal i koriste iste one ispraznice i pogrde koje redovito koriste i jugomunisti. Neki od njih javno zaklinju da više neće dati svoj glas Kolindi. Mnogi od njih, vjerojatno svoj glas nisu ni dali, nego tako žele obmanuti tradicionalno naivne i povodljive hrvatske birače.

„Pozdrav domovini“ – službeni je pozdrav Hrvatske vojske, koja je pod vodstvom dr. Franje Tuđmana izvojevala pobjedu nad zloglasnom JNA i četnicima. Osnovna pretpostavka za to bila je uklanjanje ideoloških sukoba unutar samoga hrvatskoga naroda te jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske. Proteklih godinu dana bili smo svjedoci „zanimljive“ igre da se pobjednički pozdrav Hrvatske vojske zamjeni s pozdravom „Za dom spremni. Još je zanimljivije da je začetnik te ideje bio bivši jugooficir Branko Borković, koji je osim svoje nekadašnje „spremnosti“ služenja Jugoslaviji, prošarao širokim spektorom ideoloških i političkih stramputica i boja. U tom svom ideološkom vrludanju on je još 2009. godine, tijekom predsjedničke izborne kampanje bio u izbornom stožeru Ive Josipovića, odanog poklonika „kape partizanske“, da bi se na idućim predsjeničkim izborima priklonio opciji koja je valjda trebala biti oličenje neupitnog i tvrdog hrvatstva. Kruna svega, njegova je inicijativa da se Tuđmanov pobjednički “Pozdrav Domovini“ zamjeni pozdravom „Za dom spremni“. Sva dokazivanja (ili osporavanja) da je tek riječ o tradicionalnom hrvatskom pozdravu, navode vodu na mlin onima koji nas žele uvući u nove rasprave na domoljubnom spektru, dok bi zagovornici baštinjenja jugoslavenske ideje sa strane promatrali unutarhrvatski sukob koji je za njih jedini način da političku ostavštinu svog ljubimca Tita ostave neokrznutog,

I dok dio dobronamjernih ljudi ne razumiju ovu podlu igru, oni koji to nisu jako dobro znaju o čemu je riječ. Vidjevši da gube svoje pozicije, digli su se na zadnje noge ne bi li prokazali Hrvatsku i njezinu aktualnu vlast kao nedemokratsku i onu koja guši medijske slobode. Koliko je njima stalo do bilo kakvih sloboda i tolerancije pokazali su na videokonferenciji o slobodi medija koja je u utorak, 3. svibnja održana u Novinarskom domu, kada je nekolicina pripadnika tzv. Radničke fronte i radikalnih novinara-aktivista grubo izviždala predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović. Tim je povodom hrvatska predsjednica na svojemu FB profilu poručila: „Razočarana sam što su me upravo oni, koji se navodno zalažu za slobodu govora i medija, prekinuli za vrijeme govora u Novinarskom domu. Ne dopuštajući mi iznošenje mišljenja pokazali su kako nisu iskreni zagovornici slobode govora, već očito angažirani aktivisti. I dalje ću se ustrajno zalagati za očuvanje slobode medija i za odgovornost za izrečenu javnu riječ!“

Igor Peternel, podtpredsjednik HHO, na šaljiv je način razobličio pozadinu i prave motive ove infantilne „norijade“ ljevičarskih mutikaša:

„SDP-ovi šatoraši, novinari lijevog spektra, demonstriraju u centru grada, nose transparente s jeftinim parolama, fućkaju...sve to skupa izgleda kao da smo u devedestima pa maturanti obilaze grad na norijadi. Protiv koga se bore? Protiv Predsjednice koju cenzurirani Šprajc sinoć nazove 'sitnim glodavcem'? (…) Volio bih da mi navednu samo jedan primjer cenzure ili političkog pritiska. Samo jedan primjer kad im je neki tekst ili prilog zabranjen zbog političkog pritiska sadašnje Vlade. Trebali bi biti smiješni sami sebi. Nisu demonstrirali svih ovih godina kad je četvrti HTV program bio ropotarnica kadrova koji "krivo" misle ili kad je Radman političkim dekretom dijelio otkaze koje su sudovi poništavali. Tada je valjda po njima cvjetala sloboda medija! Allo, Allo ekipa!“

Oni možda jesu „smiješni samima sebi“, ali oni imaju zacrtan cilj i jasno razrađen scenarij . Nasuprot njima dio hrvatski orijenirane javnosti ne razumije pravu pozadinu svih tih igara, te jeftino nasjeda na njihove provokacije. Neki bi doista trebali posegnuti za mudrošću kineskoga stratega Sun Tsu-a čije su mudre misli sabrane u knjizi „Umijeće radovanja“. Jedna od njih glasi: "Onaj koji zna kada se treba boriti, a kada ne boriti, bit će pobjednik“.

 

Mato Kros