Ovih dana u Splitu se odvija proces u jednoj ustanovi iz sfere kulture i obrazovanja, ali navedeni proces najmanje doticaja ima s kulturom i obrazovanjem. Naime, Upravno vijeće gradske ustanove Zlatna vrata raspisalo je natječaj za izbor ravnatelja. Procedura je provedena po slovu zakona, a za novog ravanatelja izabran je mladi profesor povijesti, doktorant, Ivo Uglešić.

Iako je mlađahni profesor bio izuzetno aktivan u projektima koji se bave splitskom kulturom i poviješću, a autor je i nekoliko zapaženih radova, njegov izbor dočekan je, od dijela političke javnosti u Splitu – na nož. Uglešićev jedini krimen je to što je obični član HDZ-a. Sada postaje najzanimljivije, nitko više ne raspravlja o Uglešićevim kompentencijama ili programu rada već se jednog mladog stručnjaka diskreditira zbog činjenice da je član jedne političke stranke, a pritom nikada u toj istoj stranci nije obavljao nikakve funkcije.

Čovjek bi pomislio kako mu je oponent, direktni konkurent na natječaju, netko tko je profesionalac još od vremena vrtića. Netko, tko se s politikom nije sreo čak ni na biralištu. Međutim, osoba koja je pokrenula kompletan splitski ljevičarski aktivistički aparat, do te mjere da sa službene facebook stranice Zlatnih vrata poziva niz aktivističkih ljevičarskih udruženja na potpisivanje peticije zbog navodnog političkog kadroviranja u ovoj ustanovi bivša je ravnateljica Tamara Visković. Sada već bivša ravnateljica iza sebe ima više nego buran politički život.

Za razliku od Uglešića koji nikada nije bio politički aktivan, Viskovićka je bila gradska pročelnica za kulturu što je jedna od najviših političkih funkcija. Praktički, gradska ministrica kulture. Upućeni kažu kako je na ovu funkciju došla preko liste Velog mista. Također, za mandata Ive Baldasara (SDP) imenovana je ravnateljicom Zlatnih vrata. Koliko su apsurdne tvrdnje ljevičarskih aktivista kako je Tamara Visković stručnjak koji nema apsolutno nikakve veze s politikom najbolje pokazuje kanididiranje Tamare Visković na listi Dragana Markovine i njegove stranke na proteklim izborima u Splitu. Sada vi procjenite tko je u priči o Tamari Visković i Ivi Uglešiću politički oktroiran, a tko traži, kao i tisuće mladih i obrazovanih Hrvata, priliku za dokazivanjem u Domovini kako ne bi postao dio legija na putu prema Irskoj i Njemačkoj.

No, je li samo lik i dijelo Tamare Visković ono što se brani u Zlatnim vratima? U medijima, u kojima se Tamara Visković pojavljuje kada želi i koliko želi (možda i zbog kućnog prijateljstva sa Zoranom Pusićem) možemo pročitati kako je bivša ravnateljica ustanovu podigla na jednu višu razinu, dala joj novu dimenziju. Interesantno, kada se spominje rad Tamare Visković uvijek se govori o kinoteci Zlatna Vrata, a ne i o ustanovi Zlatna vrata kojoj bi prvenstveni zadatak trebao biti doškolovavanje, obrazovanje odraslih, prekvalifikacije i cjeloživotno učenje. Dakle, obrazovna dimenzija ustanove kojoj novi ravnatelj, kao profesor koji je od završetka fakulteta radio u obrazovanju, želi dati snažniji naglasak potpuno je zapostavljena u odnosu na kinoteku. Kada pogledamo repertoar kinoteke vidimo i zbog čega se uporno brani Tamara Visković, svako malo u oči upada region i filmska ostvarenja iz regiona.

Također, situacija je mnogo zanimljivija kada pogledamo popis tribina i predstvljanja knjiga u ovoj ustanovi. Radi se redom o novinarima, književnicima i aktivistima s lijeve strane društvenog spektra. Dakle, najavom prosvjeda i potpisivanja petcija ljevica u Splitu ne brani samo Tamaru Visković već utvrdu iz koje širi svoj svjetonazor u gradu pod Marjanom. Također, postoji stereotip prema kojem je kultura ekskluzivni prostor ljevice i u kojem nitko van tog društvenog spektra nema što tražiti. Međutim, suvereno je pravo splitske gradske vlasti, upravnog vijeća koje predstavlja gradsku vlast pa na koncu i politike koju bi trebala provoditi ta i takva gradska vlast da kaže kako se ne slaže s načinom rada ravnatelja u jednoj gradskoj ustanovi, njegovom politizacijom kulturnih sadržaja te kako želi iskorak na obrazovnom polju ustanove. Upravo onom polju zbog čega je ustanova i osnovana.

  

Željko Primorac