HRT je sinoć, 4. svibnja, prikazao dokumentarni film „Pogledi: 5 poslije 12“ u udarnom večernjem terminu. U njemu se prvi put ozbiljno pristupa problematici demografske katastrofe koja prijeti samoj opstojnosti naroda i države.

Iako se o „bijeloj kugi“ prigodničarski govori po raznim političkim skupovima, a povremeno je na svojim stranicama spomenu i masovni mediji, do sada, osim u vrijeme popisa stanovništva, nitko nije previše mario za izumiranje naroda i pustoš koja prijeti gotovo svim krajevima Lijepe naše. U dokumentarnom filmu javnosti su se obratila najeminentnija imena hrvatske demografije prof. dr. sc. Anđelko Akrap i akademkinja Alica Wertheimaer Baletić.

Ono što su izjavili trebalo bi prestraviti i najveće optimiste u državi. Ukratko, saznali smo ono što smo manje-više svi znali-izumiremo kao narod i društvo. Međutim, nije bit navedenog dokumentarnog filma da smo saznali kako će nas 2050. biti svega 3.5 milijuna. Bit je da navedenih 3.5 milijuna stanovnika Hrvatske te 2050. godine neće biti sposobno upravljati državom niti trasirati bilo kakve nove ekonomske pravce, jer će dobna struktura stanovništva tada biti još nepovoljnija nego danas. Ukratko, biti ćemo staro društvo, slabo inovativno i nespremno kreirati nove vrijednosti koje inače donosi mlado stanovništvo.

U filmu smo saznali i kako je presušio emitivni bazen u BiH, u korpusu hrvatskog naroda, koji je godinama ublažavao katastrofalnu demografsku sliku nacije. Također, na nepovoljnu demografsku strukturu djeluje i, sada već alarmantno, iseljavanje mladog stanovništva iz zemlje. U filmu je napravljen i povijesni prikaza utjecaja političkih prilika na negativne demografske trendove, ali i na iseljavanje iz zemlje.

Najveći protivnik hrvatskog naroda, da se zaključiti prema filmu, je politika. To se donekle moglo razumjeti u vremenima dok se Hrvatskom upravljalo iz trokuta 3B (Beč- Budimpešta-Beograd). Međutim, danas, kada hrvatska ima, nominalno, svoju vladu trendovi iseljavanja i pada nataliteta ne samo da nisu zaustavljeni nego su drastično ubrzani. Što je trebala uraditi vlada Zorana Milanovića nakon jučerašnjeg obraćanja najeminentnijih demografskih stručnjaka u zemlji? U najmanju ruku trebali su sazvati izvanrednu konferenciju za novinare i pojasniti naciji mjere koje poduzimaju kako se ne bi obistinile crne prognoze demografa koje više i nisu prognoze već naša stvarnost. Jer, sve projekcije, gospodarski i infrastrukturni planovi, padaju u vodu ukoliko se ne zaustavi demografska katastrofa.

Milanović i njegova vlada očito nisu svjesni kako je osnova svakog gospodarskog i bilo kakvog drugog napretka narod. Kao što je i akademkinja Alica Wertheimaer Baletić kazala u zaključku dokumentarnog filma-strah me i pomisliti da su ljudi koji vode ovu državu svjesni pogubnosti politike koju provode! Ukoliko su svjesni pogubnosti politike koju provode onda je to urota s ciljem eliminacije jednog naroda, strašnija od holokausta! Sve u svemu ne promijenili se uskoro nešto po pitanju demografske politike u Hrvatskoj o nama će uskoro pričati kao što mi danas pričamo o Ilirima, narodu koji je nekada naseljavao Lijepu našu. Zahvaljujući našim znanstvenicima napravljen je barem prvi korak, otvorena je javna rasprava koja bi trebala rezultirati promjenom državne politike na ovom planu.

 

Željko Primorac