U Zagrebu su studentu iz Dalmacije palicom polomljene noge, na odmorištu Dalmatine napadnuta je verbalno i fizički delegacija HNS-a. Još prije toga po studentskim domovima u Zagrebu traje potraga za navijačima Hajduka. Ukratko, bolesna i šizofrena atmosfera koju je, kao i uvijek, zakuhala politika. A to treba otvoreno reći-najodgovorniji za nasilje, sukobe, polomljene kosti i podjele između hrvatskog sjevera i juga su bivši predsjednik Josipović i vlada Zorana Milanovića.

Naime, netko je u samom početku mandata Josipoviću sugerirao kako je najveći izvor nacionalizma i ustaštva u zemlji u nogometu te kako je HNS zaštitnik i pokrovitelj povampirenog nacionalizma. Dolaskom na vlast Kukuriku koalicije Josipović je dobio istomišljenika i suradnika na projektu „čišćenja (š)sporta od nacionalizma“ u liku sada već bivšeg ministra Jovanovića. Športske institucije, prema zaključku navedenog dvojca, posljednja su utočišta nacionalizma te je iste trebalo podčiniti. Slijed događaja otkriva kako je na udaru prvi bio Hrvatski olimpijski odbor. Mjesecima je ministarstvo kojem je na čelu bio Jovanović pokušavalo, ne prebacujući sredstva namijenjena HOO, smijeniti čelne ljude HOO-a. Potom je red došao na Hrvatski nogometni savez i sada već pokojnog Vlatka Markovića. Ono što je Vlatko Marković doživljavao posljednjih godina svog života spada u najveće sramote hrvatske politike, ali i novinarstva.

Na koncu je sam Josipović u kampanji za predsjednika republike HNS označio uporištem HDZ-a, prebrojavajući članske iskaznice ljudi u izvršnom odboru HNS-a. Plan je bio isprovocirati sukob između HNS-a i Hajduka tj. za sve Hajdukove probleme okriviti HDZ. Josipović je bio siguran kako će mu to donijeti prednost u Dalmacije jer se postavio kao veliki zaštitnik Hajduka. Međutim, ispostavilo se kako je Josipović najveći poraz, koji ga je stajao gubitka izbora, doživio u Dalmaciji. Možda se razlog poraza krije u činjenici što Josipović javnost nije obavijestio koliko članskih iskaznica političkih stranaka i koje boje ima u upravi Hajduka.

Bilo kako bilo sijanje mržnje, podjela i razdora rezultiralo je nepopravljivom štetom. Danas su produkt ambicija Josipovića i Jovanovića polomljene kosti studenta u Zagrebu, napadnuta delegacija HNS-a na autocesti i konstantne tenzije između hrvatskog juga i sjevera. Žalosno je da živimo u zemlji u kojoj se nije sigurno voziti registracijama sa oznakom ST po Zagrebu ili sa oznakom ZG po Splitu. Političari imaju odgovornost veću od ikoga drugog u ovoj zemlji. Red je da i odgovaraju za svoje postupke, ne samo pred sudom javnosti već i pred pravosudnim institucijama ove zemlje, a sve zbog poticanja na mržnju i nasilje.

 

Željko Primorac