Ploče s natpisom Trg maršala Tita nisu još bile ni skinute, a Milan je Bandić već navalio ispravljati štetu koju mu je njihovo skidanje pričinilo u lijevom dijelu biračkog tijela. Te počeo, a da ga za nitko ništa nije ni pitao, obećavati kako će vratiti brončanu bistu Ive Lole Ribara tamo gdje je stajala do demokratskih promjena.

Probuđeni skojevac u Bandiću tvrdi: “Četnici su na Glamočkom polju ubili Ivu Lolu Ribara. On u Beogradu ima ulicu, a mi u Zagrebu trgamo glavu narodnom heroju”. To su mu dovoljni argumenti da Ivu Lolu vrati u Zagreb.

Ivu Lolu Ribara, naravno, nisu ubili četnici nego Nijemci. Mediji nagađaju da je Bandić pobrkao Ivu Lolu Ribara i Ivana Gorana Kovačića. Nije mu zamjeriti, nije se uvijek lako snaći s tim dvoimenim ljudima. Evo, i ja sam dugo brkao Carlosa Zvonimira Pilsela, Ivana Zvonimira Čička i Dragu Carlosa Pilsela i… Osim toga, Bandić je majstor eklektičke sinteze, nema tih suprotnosti koje on nije u stanju pomiriti i predstaviti kao jedinstvenu vrijednost. On s podjednakim žarom tetura pod teretom najveće svijeće u Mariji Bistrici kao što razdragano leprša s Titovim bedžom na reveru na Bundeku. Kao pokrovitelj i sudionik neke partizanske veselice.

Ponesen nekadašnjim žarom Bandić također obećava da će postaviti biste sedmorice sekretara SKOJ-a, ali i da bi on maknuo sve ploče vezane uz ''totalitarne sustave''. Iz konteksta je razvidno da pri tomu misli na ploče HOS-a sa spornim pozdravom na grbu. Nadam se da Bandić ne misli ozbiljno, jer bi vraćanje sekretara SKOJ-a u javni prostor i micanje svih HOS-ovih ploča s još uvijek legalnim, registriranim grbom samo još više podiglo tenzije u društvu, umjesto da ih smiri. Sreća je što Bandića ne treba držati za riječ, on će rat oko ploča nastaviti samo ako ga netko pritisne. A trenutno mu većinu održavaju oni s desna, a ne oni s lijeva. Tako da će sekretari morati malo pričekati.

   Međutim, žalosno je što micanje Josipa Broza s trga koji je uzurpirao još za života, a to rade samo diktatori, treba uopće opravdavati, a osobito opravdavati vraćanjem Brozovih sljedbenika. Kaplara umjesto generala iste vojske! S druge strane treba razumjeti i Bandića, teško je rušiti ono čemu si u mladosti klicao. No, za vlast je uvijek potrebno štošta žrtvovati. Bolje Broza nego štogod konkretnije. No, čini se da ni Hasanbegović ne namjerava stati, već najavljuje kako je sada na redu zločinački komunistički sudac Vlado Ranogajac, a možda i Hrvatima neskloni Masaryk. U jednom trenutku Bandić će se morati odrediti: Majka Božja Bistrička ili sedam sekretara SKOJ-a! Oboje ne može. Makar je Bandić cijelu političku karijeru izgradio na vještom balansiranju između nespojivih suprotnosti.

Krčag ide na vodu dok se ne razbije.

 

Damir Pešorda