Nakon što je rekonfigurirao Sabor, premijer je Plenković rekonfigurirao i Vladu. Tako je još jednom, na sveopće oduševljenje HDZ-ova biračkog tijela, pokazao da nije anemičan nego energičan. Zlobnici bi, doduše, dodali da je to masivno tijelo bez glave.

Međutim, zaboravljaju da kad se ima snažan vođa, glava nije ni potrebna. On misli na sve, za sve. Rekonfigurirajući Vladu, Plenković nije samo našao zamjenu za najurene Mostove ministre nego je promijenio i neke HDZ-ove ministre.

Stječe se dojam da se premijer lako odrekao ministra Barišića, kojega je donedavno srčano branio od optužaba da je plagijator, i zamijenio ga gospođom Divjak. O kojoj ništa ne znamo osim da je nestranački HNS-ov kadar, profesorica matematike i gorljiva jokićevka. Dakle, i nakon Jokića Jokić! Barišić se po medijima pravda da ga se Plenković nije odrekao, da nije smijenjen. Nego samo razriješen. Nije šija nego vrat. Stier pak nije smijenjen nego je sam dao ostavku. Da bi, kako kaže, Vlada mogla ''funkcionalno funkcionirati''. Politički analitiččari to tumače kao Stierov ideološki razlaz s Plenkovićem. Na njegovo mjesto došla ideološki ispravna, to jest deizideologizirana ministrica Pejčinović Burić.

   Ćorić i Kuščević su se zarotirali, Ćorić je preuzeo ispražnjeno mjesto mostovca Dobrovića, dok je Kuščević zasjeo na bivše Ćorićevo mjesto, dok je HNS-ovac Štromar preuzeo Ministarstvo graditeljstva na čelu kojega je do tada bio Kuščević. Sve to ukazuje na to da su u Plenkovićevoj ekipi pravi renesansi ljudi, svestrani, spremni po potrebi preuzeti bilo koje ministarstvo. Ma spremni za sve. Osim za dom, razumije se.

   Ali najučinkovitiju je zamjenu dobio najureni mostovac Orepić. Dolazak Davora Božinovića na čelo MUP-a pravi je pogodak. Dok je Orepić puno zujao, a malo meda nosio, Božinović je konkretan, učinkovit. Nije pošteno ni zasjeo, a već je zasukao rukave. I dela da bi mu i Bandić zavidio. Krenula su i prva uhićenja. Uhićen je neki mladac koji je navodno prijetio premijeru Plenkoviću. Onda je, radi ravnoteže, uhićen izvjesni Bičak, HNS-ovac koji je prešao u SDP. On je na Facebooku zaprijetio Bruni Esih i Zlatku Hasanbegoviću da će biti ''krvi do koljena'' ako mu dirnu u voljenoga Tita.

   Da, tu još i novi stari ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, jedan od onih hadezeovaca koji je po volji svim predsjednicima HDZ-a, gotovo kao Jandroković. Upamćen uglavnom po tomu što je za njegova mandata zapovjednik obrane Siska Đuro Brodarac kao teški srčani bolesnik umro u nehumanim uvjetima u osječkom zatvoru. Tako je HDZ konačno nakon dugog niza godina zavladao ključnim ministarstvima pravosuđa i unutrašnjih poslova. Kada je Sanader svojedobno, prisiljen od nekog jačeg, bio primoran odreći se svojih ljudi i na ta mjesta postaviti Šimonovića i Karamarka, zapravo je započeo njegov pad. Plenković je dakle za sada nedodirljiv. Ako bude slučajno zbog nečega prisiljen odreći se tih ministarstava, to bi značilo da prestaje biti nedodirljiv.

Sve u svemu, rekonfigurirana Vlada podosta odudara od one koja je započela mandat. Time su mnogi razočarani. U prvom redu mostovci i njihovi birači, ali i brojni birači HDZ-a. Mnogi od njih misle da nije pošteno tijekom jednog mandata napraviti tako snažan zaokret. Ali to je tako. Teško je, ako ne i nemoguće, biti i rekonfiguriran i pošten u isto vrijeme.

 

Damir Pešorda