Jedno od postignuća takozvanog novog normalnog je i to što je sve teže razlikovati zbilju od prvotravanjskih pošalica. Evo čitam da je Greta Thunberg dobila svoj prvi spomenik izliven u prirodnoj veličini u kampusu britanskog sveučilišta Winchester.

Za one koji su zbog pandemije možda zaboravili Gretu T., samo mali podsjetnik. To je ona švedska tinejdžerica koja je imala ambicioznu mamu pa su njezine ozbiljne mentalne probleme zajedno pretvorile u globalni aktivizam. Greta je počela odbijati odlazak u školu, jer su je u depresiju bacale spoznaje o klimatskim promjenama.

Ostalo je povijest. U kratkom roku Greta T. postala je tzv. klimatska aktivistica, proizvedena je u ikonu globalističkih zelenih pokreta i industrijskih lobija, njezine su lekcije o spasu planeta Zemlje od ispušnih plinova prije pandemije slušali najpoznatiji svjetski lideri: od njemačke kancelarke Angele Merkel do glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa.

Pandemija ju je ponešto zaustavila, već dugo je nismo vidjeli. Mislite da se u međuvremenu vratila školi? Krivo mislite. Što će Greti škola kad ona i bez škole znade kako čuvati planet Zemlju zelenim politikama?

Greta je u međuvremenu samo postala punoljetna. Kao vlastiti doprinos spasu našeg planeta prestala je kupovati novu odjeću, iako nama neosviještenima zasad još uvijek oprašta ako se ne oblačimo na buvljacima. I je l’ zbilja dobila spomenik u sveučilišnom kampusu ili je to bila neka preuranjena prvotravanjska šala? Nije šala. Greta je zbilja dobila spomenik. Sa samo 18 godina, čime je dobrano premašila i Lenjina i Staljina. Toliko je korisna novoj svjetskoj, zelenoj revoluciji.

Studentska organizacija s Winchestera pobunila se protiv spomenika Greti. Ali nisu se pobunili zato što ih spomenik vrijeđa, što im usred Sveučilišta, umjesto znanja, kao uzor sugerira aktivizam bez znanja, umjesto studiranja, kao uzor nudi bježanje iz škole. Pobunili su se jer misle da je tih 24 tisuće funti, koliko je plaćen spomenik Greti, moglo biti utrošeno korisnije za pomoć studentima koji se teško nose s pandemijom.

Studenti čak hvale Gretin aktivizam. Čak ako i ne misle tako, tko bi se danas usudio dovesti u pitanje Gretu, drugu i drukčiju? No, na prvotravanjsku šalu više podsjeća odgovor Joy Carter, njihove profesorice i potpredsjednice Sveučilišta. Profesorica ih poučava da je “Thunberg fantastičan uzor svima, netko tko govori glasno i ponosno o važnim globalnim temama“.

Nije prvotravanjska šala. Dopredsjednica Sveučilišta zbilja kao uzor svojim studentima preporučuje izmanipuliranu tinejdžericu, koja je je napustila školu i uz pomoć majke i globalističkog zelenog lobija postala maskota tog lobija.

Istodobno dok joj je u Velikoj Britaniji otkrivan spomenik, Greta je, potpomognuta svojim zelenim prijateljicama, u Bruxellesu ušla u ozbiljnu financijsko-političku bitku za preraspodjelu novca Europske komisije za potporu reformi europske poljoprivrede u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju. Riječ je o 48 milijardi eura godišnje! Greta je pozvala na red potpredsjednika EK zaduženog za zeleni plan Fransa Timmermansa (koji inače zastupa stavove slične Gretinima) i svašta mu je rekla: da EK svojim prijedlogom mjera favorizira tradicionalne farmere na štetu zelene poljoprivrede, da se više ne možemo zadovoljavati politikom sitnih promjena ignorirajući ono što nam znanost kaže.

Pazite, Greta s poluzavršenom osnovnom školom poučava potpredsjednika EK (ma tko on bio), što nam znanost kaže i kako bi trebao pravednije raspodijeliti 48 milijardi eura godišnje! “Kuća gori“, Gretina je mantra i zato traži da se emitiranje ugljičnog dioksida u sljedećih sedam godina smanji za 80 posto, a ne za 40 posto s koliko bi se zadovoljio Timmermans. Ni to nije prvotravanjska šala.

Nije šala ni da je Greta zapravo neformalna glasnogovornica industrije koja se preorijentirala i danas dominira na tržištu zelenih tehnologija. Među vodećima su: novi zeleni divovi koje stvara i kojima upravlja KP Kine, General Motors, Siemens, Panasonic… Samo tu istinu nemate gdje pročitati.

Niti je šala da najnoviji Gretin aktivizam ima i ozbiljne političke implikacije nekoliko mjeseci prije njemačkih parlamentarnih izbora na kojima Zeleni očekuju postati druga po snazi stranka u parlamentu, vjerojatni dio nove koalicijske vlade, a nadaju se možda dati i novog kancelara/ kancelarku.

Nisu slučajno Gretu u zahtjevu za zelenijom reformom poljoprivrede poduprle njezine njemačke zelene frendice. Kao što nije slučajno da njezin aktivizam nije pao na plodno tlo u industrijski i poljoprivredno tradicionalnoj Francuskoj, a i sam predsjednik Macron je u nekoliko navrata vrlo hladno “otpilio” njezine aktivističke zahtjeve.

Ma koliko na površini, na razini Grete, izgledao naivan i odjeven u stare krpe, zeleni aktivizam nije šala. Vrlo je promišljen, a i vrlo bogat kao produžena ruka moćne zelene industrije. A na Greti je tek da nas uvjeri kako je pametna krava proizvedena uz pomoć zelenih industrija Kine, Siemensa ili General Motorsa pravi izbor za budućnost. Za razliku od obične francuske ili ličke krave koje vode planet Zemlju u propast. A ako je tako, onda se zna – većinu europskog novca za poljoprivredu treba dati divovima.

Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija