Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, sudjeluje u Tallinu na dvodnevnom sastanku Europske pučke stranke. Glavne teme o kojima se ove godine razgovara su nove sigurnosne prijetnje i izazovi za Europu kao što su cyber ratovanje, dezinformiranje i lažne vijesti iz trećih zemalja, odnosi s Rusijom, te izgradnja europskih obrambenih kapaciteta.

O ovim temama zastupnici pučana će usvojiti i službene pozicijske dokumente.

Na skupu sudjeluje i Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, María Dolores De Cospedal, španjolska ministrica obrane, Jüri Luik, estonski ministar obrane, Mikhail Khodorkovsky, ruski opozicijski aktivist, osnivač Otvorene Rusije, Vladimir V. Kara-Murza, ruski opozicijski političar, potpredsjednik Otvorene Rusije, Grégoire De Saint-Quentin, General-pukovnik, zamjenik šefa stožera Operacije osoblja oružanih snaga, Bogdan Klich, bivši poljski ministar obrane, i Janis Sarts, direktor Strateškog komunikacijskog centra izvrsnosti NATO-a.

„Zbog niza događaja posljednjih godina, od izbjegličke krize, terorističkih napada, turbulentnih događaja na području zapadnog Balkana, građani smatraju izuzetno važnim jačanje obrane i sigurnosti. Sukladno tome, politike EU-a moraju ići u tom smjeru, tj. jačanju zajedničkih i koordiniranih obrambenih i sigurnosnih kapaciteta, razvijanju dobrosusjedskih odnosa i suradnje s državama u okruženju, naročito po pitanju sigurnosti te pružanju potpore državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatima za članstvo u Europsku uniji, kao jedan od najvažnijih zaloga EU-a za mir i sigurnost na njezinim granicama,“ zaključila je Zovko.

 

M.J.