Rusko zrakoplovstvo u posljednja dva dana izvelo je 141 udar na 472 mete ISIL-ovih terorista u Siriji u okviru kojih su uništile najveće skladište nafte i naftnu rafineriju u Raki.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane general Igor Konašenkov naglasio je da su džihadisti pretrpjeli velike gubitke i da mnogi dezertiraju.

Kako tvrdi, uništeni su rezervoari nafte u pustinji Al Mahimira, kao i postrojenja u provincijama Alep, Damask, Idlib, Latakija, Hama, Homs, Raka i Deir ez Zor. Teroristi su, nastavlja, pretrpjeli najteže gubitke u Raki i Alepu.

Uništenje ovih postrojenja je od velikog značaja jer su oba bila glavni izvor financiranja terorista, prenosi Tas.

Konašenkov je dodao kako je za pet dana uništeno tisuću tankera ISIL-a koji su prevozili sirovu naftu.

-Većina grupa je napustila svoje pozicije u tim područjima, usprkos prijetnjama svojih zapovjednika. Oni odbacuju odjeću Islamske države, simbole i ambleme nastojeći se pomiješati s lokalnim stanovništvom - rekao je Konašenkov.

Podsjetimo, njemački Bild je ovih dana, pozivajući se na Bruna Schirru, autora knjige "Isis - Globalni džihad"; njemačkog stručnjaka za Bliski istok, Michaela luedersa i češku diplomatkinju i bivšu veleposlanica EU-a u Iraku, Janu Hybáškovu, objavio kako u poslovnim transakcijama "zamjene nafte za oružje" sudjeluju i hrvatske vlasti.

 

M.M.