Lažni konobar i odlazeći Ministar obrane u odlazećoj vladi Zorana Milanovića, Ante Kotromanović, najavio je svoj odlazak u SAD, točnije u Washinton.

Dakle ne Moskva kod svojih poslodavaca, to bi bilo preočito, nego SAD. Prije toga će na kraći odmor u Irak i Mali!? Kako je obavijestio medije, Ante Kotromanović odlazi iz politike i politika odlazi iz njega bez obzira na (ne)uspjeh njegove SDPartije i obećanu riječ danu svom mirnodopskom intimusu i šefu, Zoranu Milanoviću. Ne želi čekati ni finale u Hrvatskom saboru, nego je već potpisao ugovor i za njega je sve gotovo: on je od sada poslovni čovjek s visokim svjedodžbama u džepu (kao kad netko u podmornici uči voziti avion). Kao novi čovjek, obogaćen iskustvom i napaćen domaćom politikom, traži svoju vilu s bazenom pod suncem tuđeg neba. Ide raditi za jedan odvjetnički ured „čijim su vlasnicima poznate moje sposobnosti“, rekao je Ante Kotromanović u intervjuu „Slobodboj Dalmaciji“.

Sposobnosti nisu specificirane, ali se može nagađati da je to nije remont MIG-ova u Ukrajini po bagatelnoj cijeni od 14 milijuna eura; od osam ratnih zrakoplova niti jedan nije ispravan i upotrebljiv?! Jedan navodno ipak jest, ali je bolje ne iskušavati sreću. Ili je ipak presudilo njegovo poznavanje engleskog jezika, tečnost i finese u izričaju?

Možda su Amerikanci, njihove obavještajne agencije, zainteresirani za „sigurne stanove“ u kojima se vrbuju doušnici i proizvode izdajice, vjerojatno su čuli s koliko je uspjeha u njegovom stanu odrađena Mirela Holy i Drago Prgomet? To je ono šo se zna, a oni manje poznati obrađeni na čuvenoj adresi! Ili su nešto načuli o Kotromanovićevim nadnaravnim sposobnostima: magisterijima i doktoratima, sve u par godina, i to na prestižnom i u svijetu čuvenom Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, pa ne bi željeli da im takva glava promakne?

Ante Kontromanović misli da ima punu torbu dobrih darova, da je kod DUUDI-a odabrao i zaokružio najbolje i najatraktivnije nekretnine te svojim ruskim partnerima „kaparirao“ i s Mladenom plemenitim Pejnovićem vješto zamračio poslovanje s „ruskim poslovnim ljudima“! Uvjeren je da je sve s DUUDI-jem završeno i nitko ne može vratiti stvari na početak. Nabolji su komadi s nedostupnih DUUDI-nih lista njihovi već uzetim kaparama i samo ih treba preko off shore kompanija prebaciti na nove, nikad jadno i glasno spomenute vlasnike. Upravo sitnica koja se sada može bolje obaviti iz inozemstva nego iz Hrvatske. U Hrvatskoj postaje vruće; zbog prodaje jadranskih vojnih objekata Rusima u SAD će biti još toplije, za Antu Kotromanovića neizdrživo vruće.

Možda Kotromanović odlazi raditi za američku odvjetničku tvrtku Patton Boggs, koju je Zoran Milanović angažirao u sporu koji je pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu pokrenuo mađarski MOL. Ukoliko je to točno, onda je očito da Zoran Milanović, Mirko Pejnović i njihova klika namjeravaju u odvjetničkom timu imati osobu preko koje će pokušati kontrolirati moguću štetu prokazivanja uloge INA-e u mnogim slučajevima zlouporabe kakav je onaj koji se trenutno vodi pred Zemaljskim sudom u Munchenu.

Odlazeći Ministar obrane misli da je primivši „nagradu“ od ruskih „poslovnih ljudi“ posao sklopljen i završen pa detalji za obavit ostaju na Mladenu plemenitom Pejnoviću, ravnatelju DUUDI-a. U svojoj naivnosti Ante Kotromanović misli da se tek tako može napustiti Čarugina družba ruskih „poslovnih ljudi“?

Najava Kotromanovićeva odlaska iz politike i odlazak u SAD ne prejudicira osipanje SDPartijske klike, ali dosta govori o pregrupiranju snaga unutar Partije. Počela je „opšta beganija“ i prije najavljenog obračuna u Hrvatskom saboru.

Ante Kotromanović ne shvaća da za njega, i sve koji su s Rusima „kombinovali“ mimo dogovora s NATO-om, sve tek počinje ostaje li u Hrvatskoj ili biježi iz nje. Da odlazi u Brazil to bi bila druga stvar, možda? ali SAD i EU su iste države kad je u pitanju sigurnost NATO-a, a upravo se o tu sigurnost bivši Ministar obrane očešao. Nisu se naučili pameti kad je Ivica Račan sa Slovencima dogovarao „Piranski dimnjak“, slovenski izlaz na otvoreno more koji bi služio Rusiji. Račan je dobio packu, Kotromanoviću slijedi šamar.

 

L. C.