U crkvi Muke Isusove poslijepodne će biti održana molitva Križnog puta te služena sveta Misa za sve žrtve križnih puteva i maceljske mučenike. Misu će predvoditi kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup.


U svojstvu izaslanika predsjednice Republike, Vlade i Sabora, svetoj Misi nazočit će Andrija Hebrang, Zdravka Bušić i Željko Reiner.

Prema nekim procjenama u Macelju i okolnim šumama stradalo je oko 13 tisuća osoba. Macelj je po točno utvrđenom broju od 1163 ekshumirane žrtve do sada najveće stratište komunističkog režima u Republici Hrvatskoj.

Dosada je na području Maclja istraženo 23 grobišta, a istraživanja su zaustavljena 1992. godine. U Macelju se nalaze i posmrtni ostaci 21 svećenika, franjevaca i bogoslova, ubijenih u noći s 4. na 5. lipnja 1945. godine.

Zahvaljujući zalaganju članova Udruge Macelj 1945., a posebnofra Drage Brgleza, tadašnjeg župnika u Đurmancu i pokojnog predsjednika Udruge Macelj 1945.Stjepana Brajdića, preživjelog sudionika križnog puta, u spomen grobnicu u Macelju položene su kosti 1163 pogubljene osobe. Bilo je to 22. listopada 2005. godine, a svečani pokop predvodio je kardinal Josip Bozanić.

 

M.M.