Bošnjački paraobavještajni sustav ponovno koristi stare metode konstrukcija s ciljem kompromitacije i diskreditacije svojih političkih protivnika, glavni je zaključak koji se pojavljuje u javnosti nakon objave informacija o iskazu zatvorenika Mensura Hodžića kojim je hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića doveo u kontekst atentata na nekadašnjeg federalnog doministra federalnog NUP-a Jozu Leutara.

Što je to bošnjački paraobavještajni sustav, kad je nastao, koji su njegovi glavni protagonisti, tko su njegove mete a tko saveznici, pokušali smo odgonetnuti kroz razgovor s nekoliko poznavatelja sarajevskih ratnih i poratnih prilika.

Osobe s kojima smo razgovarali sve su svoje navode potkrijepile relevantnim dokumentima i iskazima, navodeći kako se ta priča napokon mora završiti a BiH krenuti putem euroatlantskih integracija.

KOS JNA kreator MOS-a

Jedan od kreatora bošnjačkog parasustava MOS-a Fikret Muslimović, koji je prema tvrdnjama Munira Alibabića iznesenim u knjizi "Bosna u kandžama KOS-a" struktuiran prema inačici bivšega KOS-a - tvrdi nam jedan od poznavatelja sarajevskih prilika. Prema tim navodima, Muslimović je neposredno prije rata fiktivno izbačen iz KOS-a JNA, s ciljem pravovremene instalacije među ekstremne islamske krugove u sustavu MOS-a.

-Ovaj nekadašnji zamjenik Aleksandra Vasiljevića koncem osamdesetih vodio je operativne akcije KOS-a poznate pod kodnim imenima „Alkar1“ i „Alkar2“ u kojima je u suradničku mrežu "organa bezbednosti JNA" zavrbovano preko 40 visokih oficira JNA albanske i bošnjačke nacionalnosti. Nakon osnivanja i pozicioniranja u sustav MOS-a kao i uspostave tajnih ćelija, Muslimović je dobar dio svojih ranijih suradnika zavrbovanih u spomenutim KOS-ovim operacijama pozicionirao unutar novog sustava na samom početku velikosrpske agresije na BiH - tvrdi naš sugovornik navodeći kako je dio strukture nekadašnjeg KOS-a kojoj je Muslimović bio na čelu svojevremeno zavrbovala i Fahrudina Radončića.

>>Mustafa Čandić: Fahrudin Radončić bio suradnik KOS-a JNA vođen pod pseudonimom Šćepo

Odmah po dolasku u Sarajevo, Muslimović postao savjetnik i svojevrsni miljenik Alije Izetbegovića. U javnosti je stvorena percepcija kako je ovaj nikad do kraja razjašnjeni odnos nastao na patriotskoj osnovi. Sugovornici s kojima smo istražujući ovu temu razgovarali smatraju da je stvarni razlog međusobnog odnosa ratnog bošnjačkog lidera i njegovog savjetnika Fikreta Muslimovića skriven u činjenici da je Muslimović razvio parasustav koji je kontrolirao sve značajne segmente života na teritoriju pod nadzorom Armije BiH isključivo nastanjenom Bošnjacima.

Prema tvrdnjama naših sarajevskih izvora taj sustav na vrlo diskretan način trenutno navodno koristi i aktualni bošnjački član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, što dio njegovih stranačkih kolega nikako ne odobrava.

-Za prigodu boljeg pozicioniranja u krugu najbližih suradnika Bakira Izetbegovića, Muslimović je iz Bakirova okruženja izbacio Bakira Alispahića koji mu je bio opasna konkurencija za ostvarivanje utjecaja nad trenutno najmoćnijim bošnjačim političarem - tvrde naši sugovornici.

Cijeli niz nerješenih slučajeva

Sudeći prema navodima naših sugovornika, mete djelovanja, kako parasustava MOS-a - tako i MOIS-a, u proteklom razdoblju bili su svi oporbeni bošnjački dužnosnici i političari, koji su bili etiketirani kao protivnici islamizacije BiH, odnosno zagovornici šiitskog islama.

Navode kako postoji cijeli niz dokaza o odgovornosti parastrukture MOS-a za cijeli niz kaznenih dijela.

-Onog trenutka kad bude razjašnjen pokušaj atentata na Fikreta Abdića u Republici Hrvatskoj, koji je MOS osmislio kao operaciju kodnog imena "Dover", napad na Harisa Silajdžića 1996. u Cazinu, ubojstvo Nedžada Ugljena, ranjavanje Nedžada Herende, sustavni pokušaji kompromitiranja Muhameda Filipovića i Adila Zulfikarpašića, pokušaji gospodarskog slamanja Alije Delimustafića, fizičke prijetnje prema Arminu Pohari, pisanje anonimnih pisama Miri Lazoviću ili fizički napad na rahmetli Nijaza Durakovića, bit će puno jasnija i uloga MOS-a u poslijeratnoj BiH - navode naši sugovornici.

Pored bošnjačkih oporbenih političara, sudeći prema dokumentaciji u koju smo ostvarili uvid, mete MOS-a u prošlosti su bili i hrvatski političari i dužnosnici: Ante Jelavić, Jadranko Prlić, Martin Raguž, Ivan Bender, Vlado Šoljić, Jozo Leutar, Dragan Čović i drugi.

-Postoji cijeli niz indicija i dokaza da je upravo ova parastruktura odigrala ključnu ulogu u kriminalizaciji Ante Jelavića, Ivana Bendera, Jadranka Prlića, ucjenama uperenim prema Martinu Ragužu, kao i u pripremi ubojstva te prikrivanju dokaza vezanih za ubojstvo Joze Leutara - ne dvoje naši sugovornici, navodeći kako raspolažu dokazima za ove navode.

Na naše pitanje zašto dokaze s kojima raspolažu ne dostave pravosuđu, samo su se nasmijali i odmahnuli rukom, dodajući kao pravosuđe u BiH nije na razini potrebnoj za rješavanje ovakve jedne hobotnice.

Hodžić kao Galijatović

Uvjereni su da spomenuti parasustav i danas aktivno djeluje, navodeći kao primjer nedavno iznesene optužbe od strane zatvorenika KPZ Zenica Mensura Hodžića na račun čelnika HDZ BiH Dragana Čovića, u kojima ga je prvo povezao s atentatom na Jozu Leutara bivšeg doministra MUP-a Federacije BiH, da bi nakon nekoliko dana u pismu upućenom medijima demantirao ranije navode.

-Potpuno ista metodologija korištena je i prije nekoliko godina kada su preko Merima Galijatovića, također zatvorenika KPZ Zenica, pravomoćno osuđenog za silovanje Hrvatice, optužena petoricu Hrvata za isti slučaj, među kojima je bio i vozač pokojnog doministra koji se, što je potpuno apsurdno, nalazio u vozilu u vrijeme eksplozije u kojoj je smrtno stradao pokojni Leutar - navode dvojica nekoć visoko pozicioniranih članova Federalnog MUP-a.

Prema njihovom mišljenju, očito je da iza svega stoji stara dobro uigrana struktura MOS-a, kojoj je cilj ponovno pokušati optužiti Hrvate i izložiti ih daljim medijsko-pravosudnim konstrukcijama.

-Svi oni koji nešto iznad prosjeka znaju o istragama prepoznaju da je u ovom slučaju riječ o modelu djelovanja bivšeg KOS-ovog "konstruktora" Fikreta Muslimovića, inače specijaliziranog za namještanje krivice i slične konstrukte - navode bivši policajci.

>>Čović: Odlazeća vlada Federacije BiH montira mi povezanost sa zločinom

Kao motiv ovakvog pokušaja konstruiranja navodne odgovornosti, navode očito preventivno djelovanje prouzročeno strahom stvarnih naručitelja i izvršitelja atentata na pokojnog doministra MUP-a Jozu Leutara, koji je smrtno stradao 16. ožujka 1999. od podmetnute eksplozivne naprave.

-Ovakvim konstrukcijama pokušavaju što više zamagliti cijeli slučaj, te ga u potpunosti relativizirati. Poznata je i lako dokaziva činjenica da su prije i za vrijeme atentata na pokojnog doministra FMUP-a Jozu Leutara primjenjivane čak četiri vrste operativno-tehničkih mjera prema istom od strane AID-a, odnosno MOS-a i MOIS-a, što sve objašnjava - tvrde insiderski krugovi pokušavajući pojasniti pozadinu cijelog slučaja kao i motive kojima se vode kreatori ovakvih konstrukcija.

 

M. Serdarušić / Kamenjar.com