U organizaciji Filozofskog fakulteta u Splitu i Muzeja grada Splita, u srijedu, 9. listopada, održano je predstavljanje knjige autora Dalibora Prančevića „Frano Missia – lutajući slikar: Kronopis jednoga umjetničkog puta“ koje je popraćeno otvorenjem izložbe „Frane Missija: Dvojstva „, (djela iz umjetnikove ostavštine u Splitu) u Galeriji Vidović.

Izložbu Dvojstva postavio je upravo autor monografije Dalibor Prančević, birajući radove iz umjetnikove ostavštine. Među tim radovima su i neka koja do sada nisu javno izlagana, stigla iz New Yorka nakon njegove smrti. Ima i zanimljivih eksperimenata sa tkaninom koja je umjetniku Missiji poslužila za tretiranje bojom i oblikovanje. Posebno se ističu djela Hirošima i Stinice te nekoliko korpulentnih sportašica. Izložbu je otvorio Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita. Izložba je otvorena do 10.11.2019. i može se razgledati svakog dana osim ponedjeljka (ulaz je slobodan). 

Potom je u 20 sati u Muzeju grada Splita otvorena prigodna izložba i predstavljena prva likovna monografija „Frano Missia (1924.-2018.) – Lutajući slikar: Kronopis jednoga umjetničkog puta“.

O knjizi i njenom nastajanju govorili su recenzenti Josip Belamarić, povjesničar umjetnosti iz Splita i Ivana Mance, povjesničarka umjetnosti iz Zagreba te autor monografije Dalibor Prančević, docent na Filozofskom fakultetu u Splitu i supruga preminulog slikara, Jelena Missia. Okupljene su pozdravili Branka Brekalo, ravnateljica Muzeja grada Splita i Gordan Matas, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta u Splitu, kao predstavnici institucija, nakladnika monografije.

Ova dvojezična hrvatsko-engleska monografija, Frano Missia, Lutajući slikar: kronopis jednoga umjetničkog puta, na oko 400 stranica, po prvi put vrednuje djelo i daje tumaćenje samo jednog djela dostupnih umjetnikovih radova. Monografija sadrži i detaljan kronogram umjetnikova života kako bi se bolje razumjelo njegovo stvaralaštvo, i ono apstraktno i ono figuralno. Monografija je opremljena sa preko 200 vrhunskih fotografija za koje je zaslužan splitski fotograf Zoran Alajbeg.

Važne točke djelovanja Frane Missije su rodni grad Split, zatim Zagreb grad u kojem je stekao svoju prvu diplomu - onu sa studija strojarstva, ali i grad u kojem je započeo studij scenografije, zatim Pariz, grad u kojem je živio i radio kao inženjer ali i kao slikar, grad u kojem je izlagao u mnogim galerijama, grad koji mu je otkupio jednu slika koja se i danas može vidjeti u Muzeju moderne umjetnosti (Nuit sur le port - Noć u luci) te New York, grad u kojem je stekao i akademske titule magistra i doktora, grad u kojem je radio kao profesor na New York City University.

Nakon mnogobrojnih putovanja po svijetu, nakon ljetovanja i zimovanja u mnogim znanim i neznanim mjestima, Frano Missia proveo je posljednje godine svoga života u Splitu, gradu u kojem je imao svoju prvu samostalnu izložbu, upravo u Muzeju grada Splita, davne 1962. g. što je omogućio Duško Kečkemet.

Zanimljivost ove monografije je i u grafičkom oblikovanju koje je napravio Viktor Popović. Naime, ovitak je napravljen dvostrano, korištenjem detalja sa slika Frane Missije, ili u skoro bijeloj varijanti (Nails) ili u šarenilu (U trku).

Ta dva kulturna događaja okupila su preko dvjesto posjetitelja. Pred vratima dvorane je još ostalo mnogo znatiželjnika koji nisu više mogli ući u dvoranu. 

Dragica Zeljko Selak