Glavni odbor vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u subotu je usvojio zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica kao i da revidira sklapanje ugovora s Republikom Srpskom o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je "neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenite BiH".

-Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru. To nije neškodljivi pristup nego apsolutna sloboda kretanja i komunikacije - kazao je Genjac.

Genjac tvrdi kako imaju naznake da će njihova stajališta poduprijeti i Europska komisija.

-Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantnim činjenicama i dokumentima. Očekujemo da će Europska komisija zatražiti od Hrvatske da prije angažiranja odobrenih sredstvava (za gradnju mosta) riješi sporna pitanja s BiH - kazao je Genjac.

Za sporazum između Hrvatske i vlasti RS o prenamjeni infrastrukture iz Slavonskog Broda u plinovod za opskrbu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, zahvaljujući kome su građani Slavonskog Broda odahnuli, Genjac je kazao kako je po svojemu sadržaju protivan međunarodnom pravu i interesima BiH.

-Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad s načelima međunarodnog prava po kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država - kazao je Genjac, predstavljajući zaključke  Glavnog odbora SDA.

>>

Glavni odbor SDA, sudeći prema agencijskim vijestima, razmatrao je i trenutačno političko stanje u zemlji iskazavši jednoglasnu potporu djelovanju predsjednika te stranke Bakira Izetbegovića.

 

M.J.