Višegodišnji diplomatski spor između Grčke i bivše jugoslavenske republike Makedonije riješen je potpisivanjem sporazuma o promjeni dosadašnjeg službenog imena Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija u novo ime Republika Sjeverna Makedonija.


Ministri vanjskih poslova Nikos Kotzias i Nikola Dimitrov sastali su se u pograničnom području na obalama Prespanskog jezera kako bi službeno potpisali povijesni sporazum. Pridružili su im se i premijeri dviju država, Alexis Tsipras i Zoran Zaev, kao i predstavnici Ujedinjenih naroda i Europske unije.

Od 1991. Atena se protivila da njezin sjeverni susjed nosi ime Makedonija s obzirom da to ime nosi i njezina regija, koja je bila kolijevka carstva Aleksandra Velikog, što je izvor ponosa za današnje Grke.

Dvojica mladih premijera suočavaju se u svojim zemljama s oštrim reakcijama na postizanje sporazuma o imenu. Alexisa Tsiprasa pobornici čvrste linije optužili su jučer za izdaju pokrenuvši u parlamentu izjašnjavanje o povjerenju vladi i želeći time blokirati sporazum sa službenim Skopljem. Tsipras je sinoć ipak dobio potporu parlamenta, dok je tisuće Grka prosvjedovalo ispred parlamenta protiv sporazuma s Makedonijom.

U Makedoniji tamošnji predsjednik Đorge Ivanov prijeti da će staviti veto kako bi blokirao ono što oporbeni protivnici sporazuma kvalificiraju kao kapitulaciju.

Premijer Zoran Zaev, koji je lani nakon izbora došao na čelo vlade, postavio je za jedan od važnih prioriteta poboljšanje odnosa s Grčkom kako bi time osigurao put ka prijemu zemlje u članstvo Europske unije i NATO-a, što je Atena zbog spora s imenom godinama blokirala. 

Prosvjednici iz obje zemlje najavljuju za danas održavanje prosvjednih skupova u blizini Prespe.

Sporazum bi trebao biti ratificiran u makedonskom parlamentu te prihvaćen na referendumu. Također bi trebao biti ratificiran i u grčkom parlamentu, što je sve skupa proces koji bi mogao potrajati jako dugo.

 

M.M.