Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u Bruxellesu s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

-Želim vam zahvaliti što ste za 2 posto povećali doprinos iz vašeg BDP-a. Nadam se da Hrvatska može učiniti i više, jer potrebno je da se svi naši saveznici drže onoga što smo se obvezali -  rekao je Stoltenberg.

Istaknuo je da su razgovarali i o situaciji u jugoistočnoj Europi

– To je važno za cijeli NATO i Europu. Cijenimo ulogu koju Hrvatska ima u pridonošenju stabilnosti u regiji - istaknuo je Stoltenberg.

Hrvatska predsjednica podsjetila je da je Hrvatska predana saveznica i želi raditi na transatlantskoj solidarnosti i podjeli odgovornosti.

-Iako je u Hrvatskoj recesija trajala dulje nego u drugim članicama NATO-a, prestali smo reducirati novac za obranu i okrenuli se povećanju ulaganja u nju - kažem ulaganja, a ne potrošnje, jer to je zalog za buduću sigurnost Hrvatske, regije i cijelog Saveza. Odlučni smo postići ulaganje od 2 posto BDP-a, ne samo zato što smo se na to obvezali, nego i zato što to jamči veću sigurnost naših građana - istaknula je hrvatska predsjednica.

Predsjednica Grabar-Kitarović sastala se tijekom današnjeg dana i s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

 

M.M.