Razgovori njemačke kancelarke s najvišim turskim dužnosnicima otkrivaju kako službena Turska pitanje migranata, uz zahtjev za isplatom tri milijarde eura pomoći, koristi za dobivanje niza političkih ustupaka.

 

-Njemačka je spremna pomoći Turskoj u ubrzavanju pristupnih pregovora s Europskom unijom - rekla je u nedjelju njemačka kancelarka Angela Merkel, proširujući tako potporu Ankari u zamjenu za tursku pomoć u zaustavljanju vala izbjeglica koji ide u Europu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, kojoj potpora u vlastitoj zemlji iz dana u dan pada, razgovarala je danas s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom i predsjednikom RecepomTayyipom Erdoğanom

-Njemačka je spremna ove godine na otvaranje poglavlja 17 i pripremu poglavlja 23 i 24. Možemo razgovarati o pojedinostima - rekla je njemačka premijerka koja se do izbijanja migrantske krize oštro suprotstavljala britanskom lobiranju o ulasku Turske u EU.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je dodao da se dogovorio s Merkel o ubrzavanju otvaranja nekih pregovaračkih poglavlja, da Turska očekuje ubrzavanje procesa pristupanja EU-u te da je napredak već postignut u razgovorima o ublažavanju viznog režima za Turke koji putuju u EU.

-Turska je spremna surađivati s Njemačkom u spriječavanju ilegalne imigracije, što je prioritet. Međutim, kriza se ne može riješiti bez okončanja rata u Siriji - istaknuo je Davutoglu.

Tijekom tiskovne konferencije se moglo čuti kako je dolazak migranata u Tursku, gdje se već nalazi dva milijuna prognanika iz Sirije, posljednjih dana znatno pojačan.

-Jačanje sukoba oko Alepa između sirijskih vladinih snaga uz potporu Rusije i džihadista Islamske države pokrenuo je novi val izbjeglica - rekao je Davutoglu - dodajući da bi se teret izbjeglica trebao ravnomjernije rasporediti.

Sudeći prema agencijskim vijestima, uz ubrzanje prolaska u EU, turska traži i financijsku pomoć u iznosu od 3 milijarde eura.

Podsjetimo, turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan optužio je još koncem srpnja Europsku uniju da ne radi dovoljno na rješavanju krize oko migranata koja pogađa njegovu zemlju.

Sudjelujući u raspravi u Džakarti, Erdogan je istaknuo kako je njegova zemlja primila dva milijuna izbjeglica, istodobno kritizirajući Europu da ne može izići na kraj s deset puta manjim brojem izbjeglica.

 

M.M.